sâmbătă, 7 mai 2016

Publicat la 5/07/2016 02:18:00 p.m. de Redacţie

Cornel Puica, un primar popular


Cel mai longeviv primar din județul Sibiu candidează din nou, din partea Partidului Mișcarea Populară. „E ca în sport: echipa câștigătoare nu se schimbă!“, spune Cornel Puica, edilul comunei Hoghilag. Cu trei decenii de experiență, a decis să candideze pentru încă un mandat și are destule proiecte pe care vrea să le vadă duse la bun sfârșit, în beneficiul populației.


Autor: Aurelian LUNGU

De când este primar, Cornel Vasile Puica a pus mereu pe primul loc nevoile și doleanțele cetățenilor, politica fiind în planul secund. „Conduc această comunitate încă din anul 1982, cu o pauză de câțiva ani, după care cetățenii au venit și m-au rugat să revin la Primărie. Anul acesta, nu intenționam să mai candidez, însă oamenii m-au determinat să o fac, fiindcă au nevoie de experiența mea. Sunt sănătos, pregătit și dornic să îmi duc mai departe proiectele într-o nouă legislatură. De data aceasta, am pornit într-un partid nou, Partidul Mișcarea Populară, care are tot viitorul în față, iar pe viitor aș vrea să încredințez fotoliul de primar unui tânăr care să demonstreze că știe și poate face câte am făcut eu“, a mărturisit acesta.

Fonduri europene pentru Hoghilag

Primăria Hoghilag are experiență și în accesarea de fonduri nerambursabile, prin care s-a reușit achiziționarea unor echipamente pentru deszăpeziri și lucrări de întreținere, dar și a echipamentelor necesare organizării festivalului anual al vinului. În următorii ani, primarul Cornel Puica își dorește să obțină astfel de finanțări pentru a rezolva necesitățile infrastructurii rutiere și ale clădirilor publice din comună. „Accesarea în continuare a fondurilor europene nerambursabile constituie o prioritate absolută pentru noi, iar în acest sens sunt în curs de pregătire mai multe proiecte care au ca scop realizarea, până în anul 2020, a mai multor investiții majore“, a explicat el.

Infrastructură îmbunătățită

O scurtă trecere în revistă a realizările administrației locale din Hoghilag demonstrează interesul acordat serviciilor în beneficiul locuitorilor. Gospodarul din Hoghilag a enumerat, printre proiectele cu care se mândrește, introducerea rețelei de apă potabilă în Hoghilag și a unui puț forat în satul Prod pentru captarea de apă, gazul metan și modernizarea căilor de comunicație. În mandatele sale, au fost asfaltate străzile Morii, Românilor, Prodului și Digului din Hoghilag, câteva artere din Valchid, iar străzile neasfaltate din toate cele trei sate care compun comuna au fost pietruite, pentru a fi practicabile. În vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic, a fost amenajat cu tratament dublu bituminos și DC 24 (DN14 - Valchid - limită comună), iar artera principală a satului Hoghilag, DJ 142E, a fost modernizat. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, la Hoghilag a fost posibilă reabilitarea podului pentru Târnava Mare, de o importanță deosebită pentru fluența traficului în zonă.

Preocupare pentru viața culturală

Prioritare pentru primarul Cornel Puica au fost, dintotdeauna, învățământul și cultura. De aceea, el a depus eforturi pentru reabilitarea grădinițelor din Hoghilag, Valchid și Prod. După ce sediul școlii generale din Hoghilag a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, administrația locală a răscumpărat clădirea, pentru a putea face investițiile necesare aici. Tot de la Biserica Evanghelică au fost achiziționate căminele culturale din Hoghilag și Valchid, unde a demarat și este în plină desfășurare un amplu proces de reabilitare. „Am demarat procedurile de achiziție și pentru căminul cultural din Prod, pe care sper să ne permitem să-l aducem înapoi în patrimoniul comunei și să-l redăm comunității modernizat și ridicat la standarde europene“, a mărturisit Cornel Puica. De atenția sa se bucură și lăcașurile de cult din comună. Astfel, bisericile din Hoghilag, Prod și Valchid au avut parte de reparații, ultimele două fiind și pictate.

Cornel PUICA | primar Hoghilag: „Accesarea în continuare a fondurilor europene nerambursabile constituie o prioritate absolută pentru noi, iar în acest sens sunt în curs de pregătire mai multe proiecte care au ca scop realizarea, până în anul 2020, a mai multor investiții majore.“

Proiecte pentru legislatura 2016-2020

modernizarea drumurilor comunale DC 24 (DN14 - Valchid - limită comună) și DC 24A (DJ 142E - Prod), inclusiv asfaltarea acestora;
realizarea sistemului de canalizare menajeră în localitatea Hoghilag și a rețelei de alimentare cu apă potabilă în Valchid și Prod, prin intermediul operatorului regional Apa Târnavei Mari S.A.;
realizarea sistemului de canalizare menajeră în localitățile Valchid și Prod;
amenajarea a aproximativ 16 km de drumuri agricole, constând în amenajare și pietruire;
reabilitarea școlii generale din Hoghilag;
reabilitarea căminului cultural din Prod;
modernizarea sistemului de încălzire al Primăriei Hoghilag;
dotarea, în continuare, a căminelor culturale din Hoghilag și Valchid.
    Trimite prin e-mail