joi, 12 mai 2016

Publicat la 5/12/2016 10:46:00 a.m. de Redacţie

„Biblioteca vie“ se redeschide la Mediaş


Săptămâna viitoare, „cărţile vii“ îşi vor aştepta cititorii la Cafe Bar din Piaţa George Enescu.


Autor: Alex PÎNTEA

Proiectul „Biblioteca vie“ se va derula şi anul acesta la Mediaş. Timp de două zile, în perioada 19-20 mai, tinerii din oraş şi nu numai ei vor avea ocazia să afle lucruri interesante din experienţa profesională şi personală a unor poliţişti, medici, pompieri, profesori, psihologi sau preoţi. Proiectul este organizat de către Consiliul Local al Tinerilor.

„Citesc“ oameni

Biblioteca va funcţiona ca una obişnuită. Cititorii vor putea împrumuta o carte, cu menţiunea că acestea sunt fiinţe umane, care vor intra într-un dialog personal cu cititorul. „Cărţile din «biblioteca vie» sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale sau pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare”, a explicat Gina Maria Toma, coordonatorul Consiliului Local al Tinerilor.

Ofertă bogată

Persoanele care vor trece pragul „Bibliotecii vii“ în cele două zile vor avea de unde alege. Catalogul de cărţi va cuprinde o paletă largă. Astfel, aceştia pot sta de vorbe cu jurnalişti, poliţişti, voluntari, medici, pompieri, profesori, psihologi, preoţi, dar şi alte categorii. „Biblioteca vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită - cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă şi, dacă vor, pot să mai împrumute o carte”, mai spune Gina Maria Toma.

Diversitate și dialog
  
„Biblioteca vie“ îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană şi, în egală măsură, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. „Acest dialog este unul necesar, pentru că de multe ori diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la discriminare, suspiciune şi respingere”, a mai explicat ea.
    Trimite prin e-mail