luni, 11 aprilie 2016

Publicat la 4/11/2016 09:52:00 a.m. de Anonim

Cea de-a X-a ediție a Zilei Internaţionale a Romilor a fost sărbătorită la Copşa Mică | FOTO



În sala de festivități a Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică a avut loc, vineri dimineață, un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Romilor,  sărbătoare ajunsă anul acesta la cea de-a X-a ediţie în oraşul Copşa Mică.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor instituțiilor şi organizaţiilor din oraş - reprezentanţi din comunitatea romă, consilieri locali, Sfatul Bătrânilor, Grupul de Dezbateri Publice, elevi, profesori şi alți cetăţeni ai oraşului.


Tema dezbătută anul acesta de către elevii şi reprezentanţii  comunităţii rome s-a axat pe toleranţă, relaţiile şi convieţuirea interetnică în Copşa Mică. Elevii au mai punctat în prezentările susţinute obiceiuri şi meserii tradiţionale ale romilor şi chiar o paradă a porturilor populare ale tuturor etniilor din România.
"În alocuţiunile reprezentanţilor romilor s-a insistat pe faptul că educaţia reprezintă singura şansă de integrare în societate, ea determinând direct toleranţa şi convieţuirea în cadrul unei comunităţi. Un lucru important a fost adus în atenţia celor prezenţi la simpozion de către dl. primar Mihalache Tudor Daniel, care sublinia că din păcate, în procesul îndelungat de asimilare a populaţiei rome, aceasta îşi pierde sau renunţă încet la tradiţiile şi limba maternă", se arată într-un comunicat al Compartimentului Relaţii cu publicul din cadrul Primăriei Copșa Mică.
La finalul evenimentului a fost prezentat documentarul „Lacrimi romane” al Fundaţiei Social-Culturale a Romilor realizat de Luminiţa Cioabă, care prezintă deportarea romilor nomazi în Transnistria.


"Considerăm că evenimentul, desfăşurat cu sala arhiplină, și-a atins scopul, reușind să marcheze într-un cadru festiv, o zi importantă pentru comunitatea romă din localitate și din toată țara", au conchis reprezentanții Primăriei Copșa Mică. (A.L.)
    Trimite prin e-mail