vineri, 15 aprilie 2016

Publicat la 4/15/2016 01:25:00 p.m. de Redacţie

Anca Stancu: „Timpul poate fi cumpărat cu mediere!“


Gala Excelenței în Mediere aduce medierea și mediul de afaceri acolo unde le este locul: împreună. Evenimentul va avea loc pe 16 aprilie, la Cluj-Napoca, și este organizat de mediatorul medieșean Anca Lucia Stancu.


Monitorul de Mediaș: Gala Excelenței în Mediere a ajuns la cea de-a IV-a ediție. Ce aduce nou această ediție față de cele anterioare?
Anca Stancu: Evenimentele strict profesionale în care mediatorii se întâlnesc între ei și discută avantajele și problemele profesiei sunt utile, dar nu puteam continua la nesfârșit așa, deoarece lipsea un ingredient important: interacțiunea directă cu potențialii beneficiari ai medierii. De aceea, în acest an, am adus medierea și mediul de afaceri acolo unde le este locul: împreună. O altă noutate a ediției din acest an este prezentarea primei echipe de elevi mediatori din Romania, care își desfășoară activitatea în cadrul Transylvania College Cluj-Napoca.
Cea de-a patra ediție a Galei Excelenței în Mediere reprezintă momentul prielnic pentru ca reprezentanții mediului de afaceri să se întâlnească cu elita mediatorilor din România și de a pune bazele unor colaborări fructuoase.
Medierea în afaceri te ajută să câștigi timp, să rezolvi situațiile acum, să nu mai amâni. Să-ți păstrezi bunul renume câștigat în piața. Timpul nu poate fi cumpărat cu bani. Timpul poate fi cumpărat cu mediere!

Monitorul de Mediaș: La câți participanți vă așteptați? Ce își propune Gala?
Anca Stancu: Scopurile fundamentale ale acestui eveniment au fost, sunt și vor rămâne acelea de a promova medierea și de a-i premia pe mediatorii care au dovedit perseverență și consecvență în profesia lor. Gala Excelenței în Mediere înseamnă mai mult decât organizatori, invitați, sponsori, participanți și premii. La această ediție vor participa peste 150 de mediatori, oameni de afaceri, invitați speciali și reprezentanți ai mass-media.

Monitorul de Mediaș: Ce invitați de marcă veți avea la Cluj și care sunt cele mai semnificative subiecte pe care le veți aborda?
Anca Stancu: Evenimentul se va bucura de prezența: Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Marius Mânzat, președintele Consiliului Județean Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Mihaela Lutaș, prorector Universitatea Babeș-Bolyai, Mohammad Jaradat, rector Universitatea „Bogdan Vodă“, Mihnea Stoica, directorul Centrului Cultural și Academic Olandez, Ramona Bulcu, procuror, reprezentant Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Anca Gheorghiu, reprezentant Ministerul Justiției, Ciprian Dragomir, reprezentant Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - Departamentul pentru Dialog Social, Mihai Munteanu, reprezentant Consiliul de Mediere, Andrea Chiș, judecător Curtea de Apel Cluj, Ciprian Păun, avocat - cabinet individual de avocat Ciprian Păun, Ionela Cuciureanu, avocat Cosmovici Intelectual Property, Ulise Blaj, reprezentant Rondocarton, Angela Laur, reprezentant Vivasan, Fatma Carman, reprezentant BTS Turism, Simona Baciu, cofondator Transylvania College, Adrian Stancu, reprezentant Sindicat Porsche, Viorel Hușanu, președinte Sindicat Sanitas București, Shajjad Rizvi, reprezentant British Romanian Chamber of Commerce, Roxana Stăniloiu, reprezentant Liga Studenților Români din Străinătate, Cristian Moldovan, reprezentant Loftiness, Emilia Botezan, șef serviciu relații externe și investitori Primăria Cluj.
Subiectele semnificative abordate sunt despre beneficiile pe care le aduce medierea în diverse aspecte ale vieții noastre profesionale și personale, despre medieri de succes, despre cum funcționează medierea în alte țări. Medierea este dedicată unei lumi mai bune și are o componentă socială: își propune să rezolve conflictele societății în care trăim.

Monitorul de Mediaș: Înțeleg că Gala Excelenței va fi urmată de o conferință profesională pe tema medierii în România. Ce ne puteți spune despre acest eveniment?
Anca Stancu: Conferința „Medierea în România - necesitate și normalitate” vine să aducă argumentele vorbitorilor referitoare la necesitatea utilizării medierii la noi în țară și la normalitatea acestei proceduri care pune puterea deciziei și a soluției în mâinile părților aflate în conflict. Vor fi prezentate și cazuri concrete în care medierea a fost singura soluție care a creat efectele dorite și așteptate de părți.

Monitorul de Mediaș: Vă mai amintiți cum a fost prima ediție? Ce s-a schimbat de atunci și până acum?
Anca Stancu: Îmi aduc aminte de fiecare ediție în parte. În urmă cu trei ani, la organizarea primei ediții a Galei Excelenței în Mediere am avut nu doar un munte de emoții, ci și un adevărat lanț muntos de necunoscute: cum va fi primit evenimentul de către mediatori? ce susținere vom avea din partea mass mediei? cum ne vor sprijini autoritățile locale? 
Am depășit toate acele prime momente prin suportul acordat de către jurnaliști în promovarea evenimentului, prin susținerea oferită de autoritățile locale și, nu în ultimul rând, prin mesajele pozitive pe care le-am primit din partea colegilor mediatori. Evident, au existat și mesaje specifice cârcotașilor… dar fără a fi descurajante. Organizarea celei de-a doua ediții a Galei Excelenței în Mediere a fost mult mai simplă. Aveam deja ceea ce numim istoric, o echipă și știam că putem miza pe sprijinul mediatorilor, al autorităților locale și al mass mediei.
Dacă la ediția inaugurală am avut mari emoții legate de organizarea evenimentului și dacă inima mi-a jucat feste de fiecare dată când am întâmpinat probleme, inerente de altfel, în anii următori am avut câteva surprize extrem de plăcute. În primul rând am avut alături de mine o echipă de peste 25 de mediatori care s-au implicat în mod voluntar în organizarea Galei. Apoi parteneriatele cu universitățile de prestigiu din Cluj-Napoca, cu autoritățile locale și naționale.
Organizarea fiecărei ediții a adus noi și noi provocări. Am învățat din experiența organizării, din criticile colegilor neparticipanți, din feedback-urile participanților și invitaților. Ne adaptăm și evoluăm. Comunicarea directă pe care membrii din echipa de organizare o au cu colegii mediatori ne este de mare ajutor pentru că ne permite să le aflăm nemulțumirile, nevoile, dorințele și planurile de viitor. E adevărat că unele din aceste nevoi nu le putem acoperi.
Dar, împreună, putem spune, o dată pe an: „Aceștia suntem noi, mediatorii. Suntem aici pentru voi!”, la Cluj-Napoca, la Gala Excelenței în Mediere.

A consemnat Mihai COLIBABA


Inițiatoarea primei reviste de mediere online din România, medierenet.ro, Anca Lucia Stancu a urmat cursul de formare ca mediator în 2008. În ianuarie 2009 a devenit primul mediator autorizat din Mediaș și lucrează ca mediator încă de la autorizare. „Am absolvit Facultatea de Drept și Facultatea de Relații Comerciale, Financiar-Bancare Interne și Internaționale, precum și masterul în Managementul Afacerilor Comerciale din cadrul Universității Româno-Americane din București. Mă simțeam captivă într-un tipar. Simțeam și știam că vreau și pot și altceva. O profesie în care să-mi pot folosi cunoștințele profesionale și experiența de viață, pentru mine și pentru alții. Comunicarea permanentă și experiența mea cu oamenii dinainte de a fi mediator îmi sunt de un real folos. Rezultatele excelente ale demersurilor mele profesionale anterioare medierii mi-au conferit încrederea de care aveam nevoie de a porni iar pe un drum nou. Am o profesie care îmi permite să fiu creativă, liberă și de ajutor celor care au nevoie și vor să se ajute. În ceea ce fac, mă simt eu. Și îmi place“, povestește medieșeanca.
    Trimite prin e-mail