joi, 17 martie 2016

Publicat la 3/17/2016 04:30:00 p.m. de Anonim

Iosif Balog (ECO-SAL): „Cel mai important pentru noi este ca medieşenii să fie mulţumiţi de serviciile pe care le oferim!“

Societatea medieșeană ECO-SAL s-a clasat, anul trecut, pe poziţia a doua la nivel naţional în competiţia „Oraşul reciclării“, cel mai bun rezultat de până acum. De asemenea, au fost distribuite pubele destinate colectării separate a deşeurilor biodegradabile şi din plastic sau metal, iar colectarea selectivă a deşeurilor a fost promovată prin intermediul unor campanii. Mediaşul are în prezent 63 de containere subterane de colectare a deşeurilor, iar numărul lor va creşte. Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu Iosif Balog, directorul general al operatorului de salubritate, despre proiectele şi priorităţile societăţii.


Monitorul de Mediaş: Cum a fost anul 2015 pentru societatea ECO-SAL?
Iosif Balog: Aş putea spune că anul 2015 a fost încheiat cu succes, având în vedere faptul că toate priorităţile stabilite la început de an au fost îndeplinite. Una dintre priorităţi a fost distribuirea către cetăţeni a pubelelor destinate colectării separate a deşeurilor biodegradabile şi din plastic/metal. A fost o activitate care s-a desfăşurat în decursul a patru luni şi care a necesitat implicarea întregului personal. 

Trend ascendent

Monitorul de Mediaş: Aţi participat, anul trecut, la competiţia naţională „Oraşul Reciclării“, şi aţi obţinut locul al doilea, cea mai bună clasare de până acum. Ce înseamnă acest premiu şi ce se ascunde în spatele lui?
Iosif Balog: Oraşul nostru a fost înscris în toate competiţiile organizate de către EcoRom Ambalaje Bucureşti S.A., la prima clasându-se doar pe locul 17, iar la a doua urcând în clasament pe locul 5. În urma celei de-a treia ediţii a proiectului naţional „Oraşul reciclării“, Mediaşul a reuşit să se claseze pe locul 2, premiul constând în vizita „Laboratorului verde al reciclării“. Acesta este un autocar modificat şi adaptat pentru minţile curioase şi inventive ale copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă high-tech, dinamică şi interactivă. Prin intermediul Laboratorului, elevii au avut parte de o experienţă multimedia completă, stimulându-le interesul faţă de procesul de colectare separată, printr-un joc de echipă pe tablete PC, prin vizionarea unei animaţii pe tema colectării separate şi a unui spot didactic în ceea ce priveşte reciclarea de ambalaje. Sunt sigur că anul acesta ne-am fi clasat pe locul 1, câştigând marele premiu, însă, din păcate, organizatorii au anunţat că nu se mai desfăşoară competiţia „Oraşul reciclării“.

Monitorul de Mediaş: Cum stă municipiul Mediaş, în prezent, la capitolul colectare selectivă?
Iosif Balog: Societatea ECO-SAL îşi dă tot interesul pentru a creşte cantităţile deşeurilor colectate separat, nu doar prin intermediul campaniilor desfăşurate anual, ci şi prin infrastructura pe care o pune la dispoziţia beneficiarilor serviciului de salubrizare. Acum, toţi cei care locuiesc la case au recipienţi separaţi pentru colectarea deşeurilor menajere, biodegradabile, din plastic/metal, hârtie/carton, iar cei care locuiesc la bloc au la dispoziţie containerele colorate pentru a depozita toate tipurile de deşeuri - containerul maro este pentru deşeuri biodegradabile (deşeuri vegetale din grădini şi resturi alimentare), cel galben pentru plastic/metal, cel albastru pentru  hârtie/carton, iar cel verde este pentru sticlă.

Click pentru a deschide imaginea la dimensiune mare

Monitorul de Mediaş: Cât de importante sunt campaniile de colectare separată? 
Iosif Balog: Desfăşurarea acestor acţiuni de informare şi promovare a procesului de colectare separată şi chiar de formare în ceea ce priveşte separarea deşeurilor, este o prioritate constantă a societăţii. Apelăm la toate mijloacele posibile de informare - fie că vorbim de ştiri şi emisiuni radio/TV, informaţii promovate pe canalele de socializare, proiecte în şcoli şi grădiniţe, acţiuni cu ocazia zilelor dedicate mediului, sau de calendarul cu datele de colectare şi fluturaşi puşi în cutiile poştale, toate au drept scop conştientizarea populaţiei şi însuşirea ideii că fiecare poate contribui la protejarea şi menţinerea unui mediu cât mai curat şi propice vieţii fiecăruia.


Promovare în grădinițe

Monitorul de Mediaş: Anul trecut, aţi promovat colectarea selectivă a deşeurilor, chiar şi în grădiniţe. Aţi fost atât în Mediaş, cât şi în zona de nord. Care a fost scopul campaniilor de informare?
Iosif Balog: Am promovat ideea de separare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin simpla prezenţă a unor voluntari costumaţi în containerele viu colorate care reprezintă deşeurile de plastic/metal, hârtie/carton şi sticlă. Cele trei mascote au arătat copiilor din grădiniţele medieşene şi din zona de nord a judeţului Sibiu cât de prietenoase sunt. Am încercat, astfel, să îi încurajăm pe micuţi să sorteze în casele lor deşeurile, iar la punctul de colectare să folosească containerele corespunzător. Avem încredere în faptul că, repetând astfel de activităţi cu copiii şi elevii, situaţia separării corecte a deşeurilor se va schimba în bine.


Monitorul de Mediaş: Aţi finalizat, anul trecut, amenajarea a peste 25 de puncte de colectare subterană a deşeurilor, peste numărul stabilit iniţial. Câte sunt în prezent în municipiu şi câte mai urmează?
Iosif Balog: Am amplasat, începând cu anul 2010, în Mediaş, 63 de containere subterane, iar în cadrul proiectului „Amenajare puncte de colectare deşeuri menajere în municipiul Mediaş“ am amenajat o parte din locaţii. Proiectul are ca scop amenajarea unor puncte de colectare moderne, care să corespundă unui nivel european şi cerinţelor locuitorilor municipiului Mediaş. Astfel, obiectivele proiectului constau în realizarea împrejmuirii perimetrului punctelor de colectare, construirea unei platforme pentru amplasarea containerelor şi montarea unui sistem de iluminat şi supraveghere video. De asemenea, proiectul mai presupune şi montarea unui panou de informare în perimetrul punctului de colectare unde vor fi afişate informaţii de interes public referitoare la activitatea operatorului de salubritate.

Investiții preconizate în 2016

Monitorul de Mediaş: Care este prioritatea zero a societăţii pentru anul în curs?
Iosif Balog: Cel mai important pentru noi este ca utilizatorii operatorului de salubritate să fie mulţumiţi de serviciile pe care le oferim şi de modul în care acţionăm. De aceea, prioritatea numărul 1 este să oferim servicii de calitate, la standarde europene.


Monitorul de Mediaş: Ce alte proiecte mai aveţi pentru anul 2016?
Iosif Balog: În primul rând, ne-am propus continuarea proiectului „Amenajare puncte de colectare deşeuri menajere în municipiul Mediaş“, care este o prioritate pentru confortul cetăţenilor. De asemenea, avem în plan achiziţionarea şi amplasarea a încă cinci containere subterane în care cetăţenii pot depozita deşeurile menajere. Pe lista de investiţii de anul acesta se regăseşte achiziţionarea unei autospeciale pentru spălarea recipienţilor în care se depozitează deşeurile, dar şi o autospecială compactoare pentru îmbunătăţirea activităţii de colectare a deşeurilor.

A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail