duminică, 13 martie 2016

Publicat la 3/13/2016 11:00:00 a.m. de Redacţie

Investiții prioritare la Axente Sever. Perspective foarte bune în 2016, în beneficiul locuitorilor


Un sfert din bugetul local al comunei Axente Sever va fi cheltuit pentru dezvoltare, anul acesta.



Autor: Aurelian LUNGU

Comuna Axente Sever are un buget foarte bun în 2016, potrivit primarului Marius Grecu. Anul acesta, investițiile vor continua în același ritm susținut. „25 la sută din buget l-am canalizat pentru investiții, conform principiului meu: investițiile sunt prioritare la Axente Sever“, a anunțat Grecu.


Lista priorităților

În acest an, la Axente Sever va fi asfaltată strada Visei, strada După Grădini va fi reabilitată prin pietruire și captarea apei pluviale, iar în zona Suseni se va lucra la trotuare și captarea apei pluviale. Edilul Marius Grecu a mai spus că, la Agârbiciu, chiar în primul trimestru al acestui an, urmează să fie asfaltată o stradă în lungime de aproximativ un kilometri. Totodată, administrația locală are în vedere reabilitarea străzii Petișului, prin pietruire și captarea apei pluviale. Tot în acest an, edilul și-a propus încă o lucrare de o reabilitare pe Drumul Șoalei, în lungime de 7 km.


Încep lucrările la centura ocolitoare

Cu fonduri europene și puțin noroc, comuna Axente Sever ar putea avea, în curând, o șosea de centură, care să rezolve scoaterea traficului greu din localitățile Axente Sever și Agârbiciu. „Anul acesta dorim să depunem din nou proiecte. Avem un proiect foarte îndrăzneț, să începem lucrările la centura de ocolire la Axente Sever și Agârbiciu, care este prinsă și în strategia de dezvoltare a localității pentru perioada 2016-2020. Șoseaua va veni de la Drumul Blajului și va merge până după podul de la Agârbiciu, vis-a-vis de malul celălalt al Visei, e drum de hotar. Încercăm să putem accesa finanțarea nerambursabilă pe un proiect“, arată Marius Grecu.


Proiect blocat

O problemă care pune în bețe administrației locale este legată de proiectul guvernamental „Zone fierbinți“, blocat acum din lipsă de fonduri și care afectează toate marile proiecte de infrastructură rutieră. „Este foarte important să înțeleagă cetățenii de ce nu se asfaltează peste tot. Avem o mare problemă cu străzile, pentru că Primăria Copșa Mică este în proces cu firma SCA.MO.TER, care e lider de proiect, și nu putem face branșamentele. Aceste străzi unde se face pietruirea nu le putem asfalta, pentru că ni s-a interzis să facem branșările la apă și canalizare. Asta ne încurcă foarte mult. Este o ordine a lucrărilor, nu poți să asfaltezi, iar peste un an să rupi toată strada pentru lucrările la utilități. Sper să reușim în acest an cu Apa Târnavei Mari, care dorește să preia în operare toată zona care a făcut parte din proiectul «Zone fierbinți», respectiv comunele Axente Sever, Târnava, Valea Viilor și orașul Copșa Mică. e o problemă complicată. Din cauza proceselor, lucrarea este sistată și asta ne afectează foarte mult, în special la modernizarea străzilor“, explică gospodarul din Axente Sever.


Preocupare pentru cultură

Căminul cultural Axente Sever, reabilitat total de curând, este o mândrie pentru comună. „Am reușit ca toate lăcașele de cult de pe raza comunei Axente Sever să fie funcționale și la standarde foarte bune. Toate sunt dotate cu bucătărie, mobilier nou, veselă, cameră frigorifică, încălzire centrală, absolut tot. Și școlile sunt în regulă. Anul acesta, la Axente Sever va fi reabilitată clădirea școlii cu clasele I-IV, prin lucrări de reparație și zugrăveli, după ce și grădinița de la Agârbiciu a fost reabilitată total, reparații, zugrăvit și scocuri“, a enumerat Marius Grecu. Tot în acest an, Axente Sever va deveni prima comună din județul Sibiu care va avea o capelă mortuară, pentru locația căreia sunt în studiu două variante. „Avem o grădină lângă cimitir și acum așteptăm să vedem ce se poate rezolva juridic, iar dacă nu putem construi aici, mai există o casă pe care o avem în proprietate lângă biserica fortificată și unde putem să construim“, a precizat Grecu. Tot la acest capitol, primarul își dorește să construiască în satul Șoala un monument dedicat eroilor din cele două Războaie Mondiale, care să fie și inaugurat până în 9 iunie, când se va sărbători Ziua Eroilor.


    Trimite prin e-mail