luni, 8 februarie 2016

Publicat la 2/08/2016 10:30:00 a.m. de Anonim

Vremuri bune la Șeica Mare! Șușa și-a propus să asfalteze străzile din Șeica Mare și Calvaser în proporție de 90 la sută

2015 a fost un an foarte benefic pentru Șeica Mare, din perspectiva administrației locale, iar noul an se arată la fel de productiv. Prin forțe proprii, Primăria condusă de edilul Nicolae Șușa are ca obiectiv să finalizeze în proporție de 90 la sută modernizarea infrastructurii rutiere din Șeica Mare și Calvaser, iar planurile nu se opresc aici.


Autor: Aurelian LUNGU
Foto: Ovidiu LEBU

Monitorul de Mediaș a discutat cu primarul Nicolae Șușa pentru a afla care sunt realizările din această perioadă și ce perspective de dezvoltare se întrevăd în perioada următoare.


„Pot spune că 2015 a fost un an bun pentru Șeica Mare, în care am reușit să ridicăm standardul de viață al locuitorilor. Concret, am continuat să reabilităm și să modernizăm străzile, un aspect care ține de normalitate într-o comună europeană. Bilanțul este unul cu care ne putem mândri: 17 străzi realizate în ultimii doi ani. Deși se tot spune că nu au bani primăriile localităților mici, iată că se pot mișca lucrurile dacă există destulă preocupare. Întâi asfaltul! Asta e deviza mea“, spune Șușa. Anul 2015 a adus și alte beneficii pentru locuitorii comunei. Una dintre acestea este rețeaua de apă și canalizare, care a fost finalizată și predată operatorului regional Apa Târnavei Mari și va fi pusă în funcțiune de îndată ce va fi în parametri optimi. Foarte apreciate de localnici sunt și cele șase parcuri amenajate cu ajutorul unei finanțări prin Fondul de Mediu. „Proiectul locurilor de joacă pentru copii are un impact deosebit. Până seara sunt pline de copii, tineri, părinți care-i însoțesc, oamenii se simt bine, e o treabă bună“, a apreciat edilul.



Străzi modernizate cu bani europeni

La sfârșitul anului trecut, la Șeica Mare s-au încheiat lucrările de reabilitare și asfaltare a patru drumuri comunale. Investiția valorează aproape 125.000 de euro și a fost posibilă cu fonduri europene nerambursabile, atrase printr-un proiect depus pe GAL Microregiunea Hârtibaciu. Cele patru străzi măsoară, în total, aproximativ 1,2 km. „Am primit aproximativ 120.000 de euro pe proiect, la care s-a adăugat cofinanțarea noastră. Din cheltuielile neeligibile am considerat foarte necesar să amenajăm și șanțurile. Este vorba despre o zonă mlăștinoasă, lângă Pârâul Popii, unde se acumula apa și nu puteam proceda altfel. Dacă nu făceam șanțuri, orice asfalt am fi turnat n-ar fi rezistat. Așa că străzile au și rigole carosabile. S-a lucrat ca la carte, respectând toate normele în domeniu, cu excavație de 60 cm, umplutură, strat asfaltic gros de 10 cm - din care 6 cm de binder și 4 cm de uzură. Deși a fost o investiție mare, uneori greu de gestionat, eu sunt mulțumit de rezultat; este unul de calitate. În vecinătatea căii ferate, terenul fiind în contrapantă, a fost o mare provocare pentru a-l aduce la același nivel“, arată Nicolae Șușa.


Mult a fost, puțin a rămas

Prioritatea administrației conduse de Nicolae Șușa rămâne și pentru 2016 modernizarea străzilor din Șeica Mare și Calvaser. Potrivit primarului, în Șeica Mare au mai rămas de turnat aproximativ 1,2 km de asfalt, iar la Calvaser sunt finalizate patru străzi și urmează încă trei. „Anul acesta terminăm 90 la sută străzile din Șeica Mare și Calvaser. Din fonduri proprii, de la bugetul local. Aducem și Calvaserul aproape de 100 la sută, la nivelul care se regăsește și în Șeica Mare; acum este undeva la jumătate. Cu tot cu Calvaserul, ajungem la 30 de străzi, din care 26 cu fonduri proprii și patru cu fonduri europene. Anul trecut am avut noroc de proiectul european, din care am reușit să facem patru străzi în Șeica Mare, iar restul, din bugetul local. Sunt bani suficienți dacă îi drămuim așa cum trebuie“, consideră gospodarul comunei. Șantiere stradale vor fi deschise, la anul, în satele Boarta și Ștenea, iar Buia și Petiș urmează în 2018. „Acestea sunt localități mici, unde nu vom avea probleme. Mai avem un proiect pentru care vrem să obținem fonduri europene, astfel încât să asfaltăm străzile principale din satul Buia, în lungime totală de aproximativ 3 km“, a precizat Șușa.


La Calvaser

Investițiile din satul Calvaser răspund doleanțelor multor locuitori, care au solicitat administrației locale să se preocupe și pentru infrastructura de aici. „Iată că am reușit să facem și drumul comunal dinspre Șeica spre Calvaser și câteva străzi dimprejur. Tot la Calvaser, am reabilitat exteriorul căminului cultural, am realizat instalația de încălzire, cu centrală termică cu două cazane, și l-am dotat cu 100 de scaune noi, pe structură metalică, tapițate“, a detaliat Nicolae Șușa.



Investiție binevenită

Și pentru economia locală, anul 2015 a fost un an bun. Printr-o investiție cifrată la aproximativ o jumătate de milion de euro, un om de afaceri a deschis la Șeica Mare o benzinărie care oferă servicii complete, inclusiv parcare și restaurant. „Este singura benzinărie de la Copșa Mică la Sibiu și de la Blaj la Sibiu. Investitorul a creat și 15 locuri de muncă“, afirmă Nicolae Șușa.


    Trimite prin e-mail