marți, 9 februarie 2016

Publicat la 2/09/2016 12:46:00 p.m. de Anonim

Undă verde investițiilor! Primarul Georgeta Irimie continuă proiectele de dezvoltare la Dumbrăveni


De câteva zile, orașul Dumbrăveni are buget. Consilierii locali au aprobat, în unanimitate, proiectul de buget realizat de aparatul de specialitate al Primăriei. Un vot care deschide calea pentru realizarea unor investiții cifrate la aproape 3,5 milioane de lei în 2016.


Autor: Aurelian LUNGU
Foto: Ovidiu LEBU

11,61 milioane de lei totalizează bugetul de venituri și cheltuieli creionat de specialiștii administrației locale. Important este că mai bine de o treime din această sumă, respectiv 3.445.000 de lei, au fost alocați secțiunii de dezvoltare, restul servind cheltuielilor de funcționare ale orașului. Bugetul este cel mai mare din ultimii opt ani, exceptând anul 2015, la fel și alocarea bugetară destinată investițiilor.


Bunăstare pe termen lung

La o primă vedere, „pușculița“ pe care pot conta edilii în acest an pare ușor mai modestă decât anul trecut, când bugetul s-a cifrat la 13,12 milioane de lei. Însă trebuie menționat că bugetul Dumbrăveniului a beneficiat de o „gură de oxigen“ în 2015, după tranzacția prin care s-au valorificat 35 de hectare ale fostelor sere. Avantajele acestei afaceri nu se limitează la suma încasată pentru teren, ci se vor cuantifica, în anii următori, în locuri de muncă nou create, impozite și taxe care vor rămâne în Dumbrăveni. „Investitorul străin are activități în sfera aeronauticii, iar planul la care s-a angajat pentru următorii cinci ani include crearea a 500 de locuri de muncă. Asta va ridica nivelul de trai al întregii comunități și va contribui decisiv la revigorarea economică a zonei noastre“, subliniază primarul Georgeta Irimie.

Abordare în etape

Georgeta IRIMIE
Starea străzilor este o problemă care îi nemulțumește pe toți locuitorii orașului. Printre ei se numără și edilul-șef. După proiectul de extindere și modernizare a rețelei de apă-canal, care s-a întins pe aproape un deceniu, Dumbrăveniul are nevoie să revină la normal. Iar aceasta este posibil prin fonduri proprii, cu ajutorul cărora se lucrează susținut în ultimii ani, precum și cu finanțări guvernamentale. În această perioadă, la Dumbrăveni este în plină desfășurare un proiect în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, finanțat prin OG 28, prin care se modernizează podul peste Târnava, de la intrarea în oraș, și 16 străzi importante, în lungime de aproape 10 km: 1 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Ernei, Crișan, Horea, Avram Iancu, Cuza Vodă, Cloșca, Dobrogeanu Gherea, Zorilor, Nicolae Bălcescu, Aviator Țifrea, Octavian Goga, Teilor, Simion Bărnuțiu și Privighetorii. Câștigătorul licitației, compania Geiger, a început deja lucrările la pod, iar în aceste zile se va întâlni cu conducerea orașului pentru a stabili ordinea șantierelor stradale. „Resursele noastre bugetare sunt destul de limitate, însă problema infrastructurii rutiere mă preocupă permanent și încercăm, în etape, să reabilităm și să modernizăm toate străzile. Știu că oamenii sunt nerăbdători și întotdeauna sunt întrebată, când merg pe câte o stradă: «La noi când ajungeți?». Le răspund: «Ajungem și la dvs., vă rog doar să mai aveți răbdare!». Nu se pot face minuni, nu poți rezolva în doar câțiva ani ce nu s-a făcut de la Revoluție încoace sau chiar mai demult. Modernizăm inclusiv străzi care n-au fost asfaltate niciodată. Abordarea mea, care cred că este cea mai «sănătoasă» dacă ne dorim o cheltuire eficientă a banilor de care dispunem, urmărește reabilitarea străzilor pe măsură ce se încheie intervențiile la rețele. Desigur, în unele cazuri, asta durează destul de mult, însă ar fi o adevărată risipă să refacem străzi întregi și după aceea să le vedem din nou «brăzdate» pentru lucrări la utilități“, explică Georgeta Irimie.

Proiect de suflet

O parte din cele 16 străzi care urmează să fie modernizate cu bani de la Guvern sunt pavate cu piatră cubică, iar materialul va fi salvat pentru un proiect mai amplu: pavarea centrului vechi al orașului. „Centrul istoric vrem să-l introducem în circuitul turistic. Avem în vedere să introducem cablurile în subteran, să pavăm cu piatră cubică, să refacem fațadele clădirilor istorice, spațiul verde și - foarte important - să rezolvăm problema apei pluviale, care ne dă de furcă la fiecare ploaie, având în vedere diferența de nivel foarte mică dintre Târnavă și oraș. Ne gândim la un sistem de pompare a apei pluviale. Suntem în discuții inclusiv cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru pentru un proiect care să pună în valoare castelul Apafi și discutăm și cu fundația armeană și cu Uniunea Armenilor din România în ceea ce privește catedrala care stă, la propriu și la figurat, în inima orașului“, a menționat primarul din Dumbrăveni.
    Trimite prin e-mail