luni, 1 februarie 2016

Publicat la 2/01/2016 09:52:00 a.m. de Anonim

Terapie prin muzică! Tinerii și copiii instituţionalizaţi în centrul de plasament de la Mediaș vor beneficia de şedinţe muzicale


Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități a găzduit un curs demonstrativ al metodei „Spitale cântătoare“, susţinut de Edith-Hajnalka Toth și Erzsébet Wenzel-Gazdag. Acesta a fost oferit de către Asociația „S’artR – vient de l’âme“ și Complexul de Servicii „Sf. Andrei” Mediaș.


Autor: Alex PÎNTEA

Edith-Hajnalka Toth și Erzsébet Wenzel-Gazdag, instructoare certificate în programe de muzică și mișcare, au prezentat la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități din Mediaș metoda „Spitale cântătoare“. Practic, în perioada ianuarie - iunie, copiii instituţionalizaţi vor beneficia de şedinţe muzicale prin această metodă prin intermediul proiectului intitulat „Sprijin individual pentru copii“.

Activități educaționale

Proiectul „Sprijin individual pentru copii“ este destinat beneficiarilor Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Mediaș, iar prima sa ediţie s-a derulat în perioada ianuarie - iunie 2015, cu finanţare din partea organizaţiei germane „Initiative Rumänien Dresden“ şi a fost implementat cu sprijinul asociației medeșene „S’artR – vient de l’âme“. Cei opt copii care au dificultăți de învățare și de însușire a deprinderilor de scris și citit au avut posibilitatea de a participa la activități individuale adaptate la nevoile lor speciale. Aceste activități au fost susținută de doi lucrători sociali, sub coordonarea psihologului Tatiana Blaga. „Activitățile s-au desfășurat sub formă de joc, lucru individual, activități practice, copiii fiind încurajați să se implice și fiind motivați prin aprecieri verbale, recompense simbolice. Pe parcursul ședințelor s-a observat o creștere a motivației de lucru a copiilor, care au început să colaboreze mai bine, manifestând interes față de activitățile desfășurate. Observarea propriilor rezultate au încurajat copiii să participe la ședințe“, a precizat Tatiana Blaga.

Erzsébet WENZEL-GAZDAG | manager proiect: „Cursul este oferit de Asociația «S’artR – vient de l’âme» și Complexul de Servicii «Sf. Andrei» Mediaș în contextul proiectului «Sprijin individual pentru copii», ediția a II-a, finanțat de organizația Initative Rumänien Dresda și este gratuit, fiind dedicat personelor specializate în lucrul cu copiii cu dizabilități și celor interesați de metoda prezentată.“

A doua ediţie

În urma evaluării rezultatelor, s-a constatat o evoluție pozitivă la toți copiii implicați în proiect, astfel că în august anul trecut s-a hotărât lansarea celei de a doua ediții pentru intervalul octombrie 2015 - iunie 2016. Reprezentanții organizațiilor implicate și-au dorit introducerea unor serii de activități artistice în proiect, pentru îmbogătățirea paletei. Astfel, până la vară, copiii din proiect vor beneficia de şedinţe muzicale prin metoda „Spitale cântătoare“. Organizația germană cu nume similar constituie o întreagă rețea internațională pentru promovarea cântatului în instituții medicale.
    Trimite prin e-mail