marți, 9 februarie 2016

Publicat la 2/09/2016 01:02:00 p.m. de Anonim

ANALIZĂ: Consiliul Local Mediaș 2012-2016. Ce-am ales şi ce-am cules?


Am votat una, ne-am ales cu alta. Acum patru ani, medieşenii au trimis în Consiliul Local: doi consilieri UDMR, doi consilieri PPDD, șapte consilieri PDL, opt consilieri USL, un consilier PER şi un independent. Faţă de 2012, astăzi situaţia este total diferită. USL s-a dus pe Apa Sâmbetei, PDL şi PNL au format „noul PNL“, unul din consilierii PPDD a trecut la Mişcarea Populară, iar alesul ecologist a trecut la PDL şi, implicit, în noul PNL. Mai mult decât atât, o treime dintre consilierii din 2012 nu se mai regăsesc în Legislativul local, care de câteva luni bune funcţionează cu 20 de membri în loc de 21. 


Autor: Milu OLTEAN

Politica e un fel de nisip mişcător, iar acest lucru se vede din plin, la o simplă privire asupra Consiliului Local Mediaş, care nu mai seamănă deloc cu cel din 2012. Nici sub aspectul alianţelor şi nicidecum sub aspectul celor care au depus jurământul în luna iunie, acum patru ani. Apoi, nici noi nu mai suntem cei de-acum patru ani, veţi spune, şi pe bună dreptate că aşa e. Vorba cântecului: „cu ce m-am ales în viaţă?“. Astăzi vorbim la trecut de USL, lanţul de iubire al social-democraţilor cu liberalii fiind istorie de mult, dar salutăm noul PNL, un „love story“ născut din contopirea liberalilor cu democrat-liberalii. În rest, Consiliul Local funcţionează în 20 de consilieri în loc de 21, o treime din cei care-au depus jurământul în 2012 au fost înlocuiţi, unul din consilierii lui Dan Diaconescu a migrat spre Mişcarea Populară, în timp ce consilierul de la PER a plecat spre PNL, via PDL. 

În 2012, medieşenii au trimis în Consiliul Local:
doi consilieri UDMR, doi consilieri PPDD, șapte consilieri PDL,
opt consilieri USL, un consilier PER şi un independent

UDMR a schimbat echipa

La alegerile din 2012, UDMR a adus în Consiliul Local Mediaş doi consilieri, Bela Atila Balasz şi Iosif Attila Balog, directorul ECO-SAL. Balog a depus jurământul la şedinţa de constituire a noului Consiliu în luna iunie, dar, în luna imediat următoare, şi-a prezentat demisia, locul a fost vacantat şi apoi ocupat de Csaba Orosz. În decembrie 2013, UDMR schimbă din nou, de această dată, ambii consilieri. Invocând motive personale, Balasz demisionează şi este înlocuit de Petru Grezer, în timp ce Orosz a câştigat în noiembrie concursul pentru postul de city-manager, iar în urma demisiei sale, pe locul vacantat a intrat în legislativul local Magdalena Bordi.  

PDL a schimbat două locuri cu doi oameni

Medieşenii au trimis în Consiliul local acum patru ani un număr de șapte consilieri democrat-liberali: Vasile Ciolpan, Helmuth Knall, Florin Neag, Gheorghe Nicorici, Eleonora Pătrui, Ioan Popa şi Floarea Taropa. Prima plecată din echipa democrat-liberală a fost Pătrui, care în februarie 2013 a fost numită director executiv la ADI Apa Târnava Mare şi n-a dorit să dea naştere unor speculaţii legate de o eventuală incompatibilitate. Următorii pe listele PDL se aflau Christine Thellmann, Constantin Budeanu, Alec George Rusanda şi Ionel Chirnogea, însă aceştia şi-au exprimat imposibilitatea de a accepta nominalizarea. Astfel, în Consiliul Local a ajuns următorul pe listele PDL, Cristian Marian, situat pe poziţia 13 a buletinului de vot de la alegerile din 2012. Tot în 2013, PDL mai schimbă un om, odată cu verdictul ANI de incompatibilitate dintre funcţiile de consilier local şi cea de director executiv al SNGN Romgaz a lui Vasile Ciolpan. Acesta demisionează din Consiliu în noiembrie 2013. Pe liste ar fi urmat Ligia Savu, dar aceasta n-a dorit funcția, aşa că locul a fost ocupat de Maria Diana Calcatinge. Aceasta a depus jurământul în decembrie 2013. În iulie 2015, Cristian Marian îşi dă demisia din partid, care între timp devenise PNL, şi pleacă şi din Consiliul Local. Locul său rămâne gol până la finalul anului trecut, la şedinţa din luna decembrie depunând jurământul Mariana Hălmaciu.

USL şi „pionul otrăvit”

La alegerile locale din 2012, PSD şi PNL au mers pe liste comune, sub stindardul USL. Astfel, USL a câştigat la Mediaş o majoritate de opt mandate, adică cinci PSD şi trei PNL. Alianţa a început să scârţâie încă de la şedinţa de constituire a Consiliului Local, când PSD a luat „ţeapă” şi a pierdut postul de viceprimar. Consilierii PSD l-au nominalizat pentru acest post pe Eugen Morar, cel care candidase şi pentru fotoliul de primar, totuși, contrar aşteptărilor, pentru postul de viceprimar a fost nominalizat şi liberalul George Petrescu. În loc să renunţe la nominalizare şi să respecte decizia alianţei USL, Petrescu a acceptat să intre în cursă contra colegului de alianţă. Într-o refacere perfectă a Alianţei DA (PDL-PNL), Petrescu a câştigat postul de viceprimar. În mai 2014, după izbucnirea scandalului Gospodăria Comunală, Teodor Plopeanu şi Ilie Laţa demisionează din Consiliul Local şi sunt înlocuiţi de PSD cu Lucian Bordi şi Ştefan Pintea. Cu totul altfel au stat lucrurile în cazul consilierului PSD, Eugen Grozav, care în urma unor declaraţii „fierbinţi“ la sediul de partid contra senatorului Viorel Arcaş, a pierdut sprijinul politic şi, implicit, fotoliul din Consiliul Local. PSD a dorit înlocuirea cu un alt social-democrat, dar - ca prin minune - PNL s-a trezit să facă uz de USL, alianţa născută moartă la Mediaş, invocând faptul că, pe listele USL, pesedistului Grozav îi urmează liberalul Dan Păltan. Acesta a dat de câteva ori târcoale la şedinţă, iar după câteva tentative a fost validat şi a devenit consilier în noiembrie 2014, lăsând PSD cu un om în minus şi crescând ponderea PNL. Numai că, în vara anului trecut, Păltan a fost exclus din PNL şi a pierdut mandatul din Consiliu, iar locul acestuia n-a mai fost ocupat. Astfel, din iunie 2015, Consiliul Local Mediaş funcţionează cu 20 de consilieri în loc de 21.

Mici migraţii

Pe lângă mişcările de trupe din sânul partidelor cu mai mulţi reprezentanţi, trebuie consemnat faptul că şi unii dintre cei mici s-au repliat şi şi-au reevaluat poziţia. Profitând de celebra Ordonanţă de Urgenţă prin care puteau schimba partidul fără a-şi pierde mandatul, doi consilieri medieşeni s-au reorientat. Ales pe listele partidului otevist al lui Dan Diaconescu, Ioan Lăzăroiu a plecat de la PPDD în septembrie 2014 şi s-a orientat către Partidul Mişcarea Populară, care la acea vreme susţinea candidatura Elenei Udrea la Preşedinţia României. Tot în acelaşi context, PER a rămas fără consilier la Mediaş, Ilarie Sas trecând în barca PDL în 2014, anunţul fiind făcut în plenul şedinţei din octombrie, acelaşi an. 

Ședința Consiliului Local Mediaș din 25 ianuarie 2016:
cu totul altfel arată acum Legislativul

Din inamici, au devenit aliaţi

Politica e în stare să facă şi să desfacă alianţe, să înnoade prietenii şi să lase uitării alte amiciţii. De pildă, în mod paradoxal, faţă de 2012, foştii inamici au devenit astăzi aliaţi. Vorbim de vechiul PNL, care acum patru ani a candidat pe aceleaşi liste cu PSD, contra inamicului PDL. Odată cu decesul USL şi înregimentarea sub flamura unui nou PNL, vechii liberali au devenit fraţi de arme cu pedeliştii. Dacă în 2012 echipa USL avea cei mai mulţi consilieri locali, adică opt, în 2016 centrul de greutate s-a mutat către noul PNL, care prin contopirea PDL-PNL şi cooptarea consilierului PER are nu mai puțin de 11 consilieri locali. Asta în timp ce PSD a rămas cu doar patru. 

Consiliul Local în 2016

1. Magdalena Bordi, UDMR
2. Lucian Bordi, PSD
3. Maria Diana Calcatinge, PNL
4. Ioan Vasile Ciulea, PPDD
5. Petru Grezer, UDMR
6. Helmuth Knall, PNL
7. Ioan Lăzăroiu, PMP
8. Mariana Hălmaciu, PNL
9. Anca Maria Manta, PSD
10. Eugen Morar, PSD
11. Pavel Nagy, PNL
12. Florin Neag, PNL
13. Constantin Gheorghe Nicorici, PNL
14. Ioan Petrariu, independent
15. George Stelian Petrescu, PNL
16. Ştefan Pintea, PSD
17. Ioan Popa, PNL
18. Ilarie Sas, PNL
19. Floarea Taropa, PNL
20. Lucian Cosmin Toma, PNL

Consiliul Local în 2012

1. Bela Atila Balazs, UDMR 
2. Iosif Atilla Balog, UDMR
3. Vasile Ciolpan PDL
4. Ioan Vasile Ciulea, PPDD
5. Eugen Grozav, USL
6. Iulius Helmuth Knall, PDL
7. Ilie Laţa, USL
8. Ioan Lăzăroiu, PPDD 
9. Anca Maria Manta, USL
10. Eugen Morar, USL
11. Pavel Nagy, USL
12. Florin Neag, PDL
13. Gheorghe Constantin Nicorici, PDL
14. Eleonora Pătrui, PDL
15. Ioan Petrariu, independent
16. Cosmin Toma, USL
17. Teodor Plopeanu, USL 
18. Ioan Popa, PDL
19. Ilarie Sas, PER
20. Floarea Taropa, PDL
21. George Stelian Petrescu, USL
    Trimite prin e-mail