marți, 5 ianuarie 2016

Publicat la 1/05/2016 05:13:00 p.m. de Anonim

Romgaz a investit 4,7 milioane de euro în operațiunile din Polonia, de unde vrea să se retragă

Compania Romgaz Mediaș a investit, în total, 4,735 milioane de euro în operațiunile de explorare derulate în Polonia, activități la care compania vrea să renunțe, potrivit unui document care va fi discutat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 27 ianuarie.


Documentul reprezintă un referat în care Romgaz argumentează de ce a solicitat acționarilor retragerea din cele două concesiuni din Polonia, unde producătorul român de gaze deține o cotă de 30%.
Romgaz a constituit deja în 2014 un provizion în valoare de 4,735 milioane de euro pentru aceste proiecte. Din suma totală, 3,953 milioane de euro reprezintă lucrările efective, iar 781.733 euro sunt sumele plătite la intrarea în parteneriat, în 2008. 'Pentru obligațiile pentru care Romgaz va fi responsabil până la data efectivă a retragerii/renunțării, Romgaz trebuie să mai constituie un provizion estimat la 0,265 milioane de euro incluzând costurile cu abandonarea sondei, valoarea rapoartelor care trebuie transmise către autorități, formalitățile legale care vor fi necesare', se arată în documentul citat.
Oficialii companiei precizează că au negociat, în perioada iunie 2013 - octombrie 2014, cedarea unei părți din participația Romgaz la aceste perimetre către un alt investitor, respectiv compania americană Aspect - Horizon, însă tranzacția nu s-a perfectat din cauza lipsei acordului unui alt partener din proiect, compania Sceptre.
Direcția de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz a analizat oportunitatea continuării proiectului, având în vedere faptul că, în urma lucrărilor, probabilitatea de succes comercial în aceste perimetre a scăzut de la 11,8% la 10,6%. În plus, estimările privind prețul petrolului au fost revizuite în jos.
A fost analizată perioada 2009 — 2041, când ar fi urmat să fie forate șapte sonde și realizate investiții suplimentare în infrastructură de 3 milioane de dolari. Producția de petrol ar fi urmat să înceapă în anul 2017, iar, în perioada analizată, ar fi urmat să fie extrasă o cantitate de 11,23 milioane de barili. 'Astfel, a fost calculat indicatorul EMV (Earning Money Value - Expected Money Value) al Romgaz, calculat pe baza probabilității de succes comercial (riscul geologic crescut) în funcție de NPV-ul calculat și aferent Romgazului, de - 1,75 milioane de euro, ceea ce ar însemna o pierdere pentru Romgaz', precizează referatul. Prin urmare, o continuare a activității nu mai poate fi luată în calcul, au adăugat reprezentanții companiei.
În plus, și ceilalți doi parteneri din aceste concesiuni, respectiv companiile Aurelian Oil and Gas și Sceptre, vor lua o decizie până în luna ianuarie 2016 privind continuarea participării lor la acest proiect.
Retragerea Romgaz din cele două concesiuni din Polonia presupune următoarele etape: notificarea transmisă partenerilor, transferul cotelor deținute de Romgaz către cei doi parteneri, suportarea costurilor cu retragerea (formalități notariale, transfer de cote etc), plata tuturor obligațiilor până la data efectivă a retragerii, plata unor eventuale daune invocate de terți (în cazul retragerii tuturor partenerilor și executării lucrărilor de abandonare în cursul anului 2016).
În afara României, Romgaz derulează activități și în Slovacia, unde deține 25% din trei concesiuni petroliere.
La finele lunii decembrie, oficialii Romgaz au declarat, pentru AGERPRES, că vor continua operațiunile din Slovacia, unde vor fora primele sonde de explorare la începutul anului viitor, și se va retrage din Polonia în urma rezultatelor negative ale explorărilor. "Romgaz mai are o participație de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia și o cotă similară în acordurile de operare în comun, corespunzătoare, încheiate între parteneri, aferente celor trei perimetre. Proiectul se află în faza de culegere a datelor prin sonde de explorare ce urmează să fie forate la începutul anului 2016", au precizat oficialii companiei. Ei au subliniat că Romgaz a decis demararea procesului de retragere din proiectele din Polonia pe baza rezultatelor lucrărilor de achiziție seismică, coroborat cu rezultatul negativ al forajului sondei Sosna-1 din perimetrul Torzym și cu prognoza de evoluție a prețului petrolului. "În anul 2013, Romgaz a hotărât să-și reducă riscul în explorare prin găsirea unui nou partener. Demersurile efectuate împreună cu ceilalți parteneri sau doar de către Romgaz nu au condus la nici un rezultat. Lucrările de explorare sunt unele dintre cele mai mari purtătoare de risc din industria extractoare de hidrocarburi, tocmai de aceea este o practică comună asocierea sau modificarea asocierilor pe durata unui proiect. Fiecare companie își calculează gradul de risc pe care este dispusă să și-l asume, în perspectiva unei oportunități de descoperire a noi zăcăminte. Pentru Romgaz, în ceea ce privește perimetrele Cybinka și Torzym din Polonia, este momentul să ne retragem din proiect acum", au mai spus oficialii producătorului român de gaze.
Romgaz va încheia anul 2015 cu un profit brut de 1,345 miliarde de lei, potrivit Bugetului de venituri și cheltuieli rectificat, în scădere față de profitul brut estimat în varianta inițială de buget, care se cifra la 1,85 miliarde de lei, potrivit unui document remis Bursei de Valori București în luna noiembrie.
Romgaz a încheiat primele nouă luni din 2015 cu un profit net de 975,33 milioane de lei, în scădere cu 138,66 milioane lei (-12%) față de cel din perioada similară a anului trecut, de 1,113 miliarde de lei. De asemenea, în intervalul ianuarie — septembrie, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,93 miliarde de lei, comparativ cu 3,29 miliarde de lei realizată în aceeași perioadă a anului 2014, rezultând astfel o scădere cu 11%.
    Trimite prin e-mail