vineri, 15 ianuarie 2016

Publicat la 1/15/2016 11:42:00 a.m. de Redacţie

Mediașul, în sărbătoare. Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale



Ziua Culturii Naţionale, care coincide cu aniversarea lui Mihai Eminescu, este marcată în municipiul de pe Târnava Mare printr-o serie de evenimente organizate de către Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Mai multe expoziţii, un concert de muzică folk, o lansare de carte şi o conferinţă susţinută de actorul şi regizorul Dan Puric se desfăşoară la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“ şi Sala Traube.


Autor: Alex PÎNTEA

Astăzi, poetul naţional este evocat la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“, acolo unde au fost pregătite mai multe expoziţii și un recital susţinut de grupul folk „Motto“. Manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale au debutat ieri, 14 ianuarie, la Biblioteca Municipală «Stephan Ludwig Roth». În cadrul celor două secţii, de adulţi şi copii, au avut loc evocări ale poetului Mihai Eminescu, expoziţii şi un concert susţinut de grupul «Motto», presărat cu momente din lirica eminesciană.

Lansare de carte

Astăzi, medieșeanul Romulus Boieru îşi va lansa cel de-al treilea volum al trilogiei „Flori de mătrăgună“, intitulat „La răscruce de timpuri“. „Universul meu poetic, dacă pot spune aşa, are în centru natura, dragostea, viaţa, în general, cu tot ceea ce înseamnă ea. Sunt lucruri peste care am trecut şi pe care le-am prins în cuvinte, sunt fapte, sunt oameni, sunt experienţe, sentimente, trăiri. Poezia nu e simplu de scris. Fiecare cuvânt are un rost al lui şi întreaga poezie trebuie să aibă o poveste a ei. Eu aşa cred. Poezia e o artă, o artă de modelare a sufletului şi am încredere că toţi cei care îmi vor citi poeziile se vor regăsi în versurile mele“, a mărturisit autorul. Evenimentul se va desfăşura de la ora 16.00, tot la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale. „Stilul poetic al lui Romulus Boieru surprinde din nou prin diversitatea temelor şi expresiei artistice, în cele peste 300 de pagini cititorul fiind purtat de la poemele lirice cu tematică clasică până la satiră, pamflet şi epigramă, cu tematică social-politică actuală“, spun organizatorii. Prezentarea noului volum al lui Romulus Boieru va fi susținută de către jurnaliștii medieșeni Cornel Fugaciu și Mircea Hodârnău.



Dan Puric, despre România lui Eminescu

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale se vor încheia cu o conferinţă susţinută de actorul şi regizorul Dan Puric. Conferinţa cu tema „România lui Eminescu“ se va desfăşura vineri seară, de la ora 18.00, la Sala Traube. „România este astăzi un spaţiu al dilemelor. Noi nu mai avem certitudini, ci avem mari semne de întrebare cu privire la Mihai Eminescu, cu privire la Ştefan cel Mare şi la istoria neamului. Când vrei să distrugi un popor, faci din istoria acestuia o dilemă şi nu-ţi mai trebuie armată să-l cucereşti. Cel mai mare rău este războiul dintre noi. Suntem puşi în stare de indiferenţă, pentru a nu ne mai şti memoria şi trecutul. Cu toate acestea, reacţia identitară va veni, fiindcă România Mare s-a făcut pe instinctul ţăranului român“, este de părere Dan Puric.

Lege din 2010

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale.
    Trimite prin e-mail