duminică, 24 ianuarie 2016

Publicat la 1/24/2016 09:30:00 a.m. de Anonim

Institut privat pentru drone, creat de un medieșean


Apariţia la Mediaș a primului institut privat pentru drone din România, care a lansat un sistem naţional de alertă pentru aceste aeronave fără pilot la bord, ajută autorităţile să asigure un „cer sigur“ tuturor ce îl utilizează, în opinia lui Remus Dogaru, șef Birou Certificări Naţionale din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR). 


Autor: Aurelian LUNGU

„AACR salută orice iniţiativă al cărei scop este acela de a identifica şi implementa măsuri ce au ca rezultat creşterea nivelului de siguranţă în domeniul activităţilor de zbor sau a conştientizării utilizatorilor cu privire la pericolele rezultate din utilizarea necontrolată a noilor tehnologii din domeniul aeronautic. În acest context, apariţia Institutului de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot la Mediaş, implicarea acestuia într-un domeniu atât de actual - aeronavele fără pilot la bord - vine în sprijinul eforturilor AACR de a asigura un «cer sigur» tuturor celor ce îl utilizează“, a precizat Remus Dogaru, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, „în prezent, la AACR sunt identificate un număr de 130 de aeronave fără pilot la bord, aeronave utilizate în diferite activităţi de lucru aerian şi/sau aviaţie generală (filmări şi fotografieri aeriene, supraveghere aeriană etc.)“.

Înregistrare online

Proprietarii de drone din România pot evita accidentele, anunţând unde, când şi la ce înălţime zboară, prin înregistrarea gratuită pe site-ul www.zbordrone.ro, site al primului institut privat pentru drone, înfiinţat în municipiul Mediaş, a anunțat Octavian Isăilă, unul dintre fondatorii Institutului de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot (ITSC-SVFP). „Noi am făcut un sistem on-line, în care oricine care are o dronă poate să se logheze şi poate să anunţe unde, când şi la ce înălţime se zboară. În cadrul Institutului a fost realizat Sistemul Naţional de Alertă şi Notificare RPAS (Drone) dezvoltat pentru comunitatea operatorilor din România. Acesta este proiectat ca sistem online care să vină în ajutorul tuturor deţinătorilor şi operatorilor de drone civile din România, persoane fizice sau juridice, astfel încât să se evite eventuale incidente, existând posibilitatea de informare a comunităţii unde, când şi la ce înălţime se zboară. El poate fi accesat la adresa www.zbordrone.ro de către toţi cei interesaţi“, a declarat Isăilă, pentru Agerpres. Medieșeanul Octavian Isăilă este deţinătorul primei drone identificate oficial în România.

Risc de incidente

Oficialul AACR susţine că, în prezent, „utilizarea necontrolată a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României“. „În prezent, utilizarea necontrolată sau la limita legalităţii a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României. Astfel, din cauza unor incidente/accidente în care au fost implicate aeronave de acest tip, state precum Franţa, Marea Britanie şi SUA sunt în proces de analiză şi actualizare a legislaţiei naţionale aplicabile domeniului aeronavelor fără pilot la bord. România se aliniază acestor tendinţe, demarând, în strâns parteneriat cu societatea civilă, un amplu proces de actualizare a legislaţiei aeronautice specifice şi de conştientizare a utilizatorilor asupra pericolelor şi posibilelor consecinţe legale cu privire la utilizarea ilegală a aeronavelor fără pilot la bord“, a detaliat acesta. Sistemul privat naţional de alertă pentru drone creat la Mediaş este considerat „un pas neaşteptat şi inovator din partea societăţii civile. În aceeaşi idee, invităm şi pe această cale toţi utilizatorii de aparate de tip RPAS să vină la AACR să identifice aceste aeronave“, a mai afirmat reprezentantul AACR. 


Vizualizare interactivă

Sistemul de alertă de pe www.zbordrone.ro permite „înregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente şi, de asemenea, introducerea, modificarea şi vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul României. De asemenea, are configurate zone segregate, de interdicţie, de atenţie, de test, aeroporturi, stadioane şi alte zone sensibile“, susţine Octavian Isăilă. 
Institutul de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot a fost înfiinţat de 14 membri fondatori provenind din toată ţara. 
    Trimite prin e-mail