luni, 4 ianuarie 2016

Publicat la 1/04/2016 11:12:00 p.m. de Redacţie

Ce schimbări politice ne aduce 2016?


Anul care a început este anul schimbărilor în politică, pentru că românii își vor alege primarii și parlamentarii. Primul test vor fi alegerile locale, iar în toamnă urmează alegeri parlamentare. Apar și câteva noutăți la alegerile din 2016, printre acestea fiind modul de alegere a primarilor, președinților de consilii județene și parlamentarilor.

Autor: Anca M. COLIBĂȘANU

Primarii, aleși într-un singur tur

În acest an, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin ceea ce - susţin liberalii - îi avantajează pe cei de la PSD, aceştia având mai mulţi edili în funcţie. Liberalii au iniţiat un proiect de lege privind alegerea primarilor în doua tururi de scrutin, proiect care se află în dezbaterea Parlamentului. Acest proiect nu s-ar putea aplica la alegerile din acest an chiar dacă ar trece, pentru că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.

Președintele Consiliului Județean, ales de consilieri

O noutate va fi în acest an și alegerea președinților de consilii județene. Alegerea acestora se va face prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, potrivit noii legi. De asemenea, pentru revocarea unui şef de Legislativ județean va fi nevoie de votul a două treimi dintre aleși.

Miza cea mare, alegerile parlamentare din toamnă

În acest an, odată cu scrutinul pentru alegerea parlamentarilor, se revine la votul pe liste, iar numărul total de parlamentari a fost redus la 466, se arată într-o analiză digi24.ro. Este şi pentru prima dată când românii din străinătate vor putea vota prin corespondenţă. Va fi şi anul în care vom afla dacă partidele doresc cu adevărat să se reformeze sau nu. După protestele generate de tragedia de la Colectiv liderii partidelor spuneau că au înţeles mesajul străzii şi vor trece la o reformă profundă. Atât PNL, cât şi PSD au adoptat criterii  de integritate şi au promis că vor aduce în prima linie oameni noi, curaţi.
    Trimite prin e-mail