luni, 12 octombrie 2015

Publicat la 10/12/2015 04:21:00 p.m. de Anonim

Romgaz: Proiectul de investiţii pentru staţia de comprimare Roman a fost finalizat cu succes | FOTO



SNGN Romgaz SA pune în funcţiune o nouă staţie de comprimare în judeţul Neamţ, după investiţii de aproape 13 milioane de euro.

Investiţia va asigura exploatarea cu eficienţă sporită a zăcământului din Structura Roman, având ca efect creşterea factorului de recuperare a gazelor din zăcământ, facilitarea accesului acestora în Sistemul Naţional de Transport şi o mai bună calitate a serviciilor de furnizare şi distribuţie a gazelor în nordul Moldovei.


Astăzi, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, prin Sucursala Mediaş, va pune în funcţiune staţia de comprimare Roman (judeţul Neamţ), investiţie iniţiată în baza unui studiu de evaluare a resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare a zăcământului comercial Roman, studiu care a estimat accesul la rezerve suplimentare prin comprimarea gazelor naturale.


Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane m3 de gaze naturale. În urma testelor efectuate, a fost înregistrat un aport de debit de 176.000 m3/zi, urmând ca acesta să crească pe perioada exploatării.


Prin finalizarea acestui proiect este compensată scăderea energiei de zăcământ cauzată de depletarea (epuizarea) formaţiunilor productive şi se realizează o creştere a factorului de recuperare. Totodată, se îmbunătăţeşte semnificativ accesul gazelor în Sistemul Naţional de Transport, cu efect pozitiv asupra serviciilor de furnizare şi distribuție a gazelor în zonele aprovizionate din Structura Roman, inclusiv jumătatea nordică a Moldovei.


Lucrările au început în luna septembrie 2013, iar nivelul investiţiei s-a ridicat la suma de 57.083.562 lei, mai puţin faţă de suma estimată iniţial, de 58.406.565 lei.


Romgaz alocă resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente şi pentru noi investiţii care vizează atingerea performanţelor operaţionale necesare menţinerii  furnizării de gaze la nivelul actual, cât şi pentru satisfacerea creşterii consumului.

Soluție de viitor

Pe măsură ce cantitatea de gaze din zăcământ se împuţinează, scade şi energia de zăcământ, aşa încât este nevoie de o energie mecanică suplimentară, de suprafaţă, care să faciliteze extracţia, transportul şi distribuţia gazelor naturale. Procedurile tehnologice necesare se realizează cu ajutorul staţiei de comprimare. Aceasta ajută la creşterea debitului sondelor şi la creşterea presiunii de livrare a gazelor dinspre sondă spre Sistemul Naţional de Transport şi, mai departe, spre consumatori. Nu în ultimul rând, staţiile de comprimare determină atingerea unei valori cât mai mari a factorului de recuperare a hidrocarburilor din zăcământ.

Din 1909

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. ROMGAZ face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Începând cu anul 2013, ROMGAZ şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea Centralei Termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
    Trimite prin e-mail