marți, 1 septembrie 2015

Publicat la 9/01/2015 12:25:00 p.m. de Redacţie

Mari filme despre Marele Război, la ediția a V-a a MECEFF „7+1”


Deja devenit un festival recunoscut în peisajul cinematografic și cultural european, Mediaș Central European Film Festival (MECEFF) "7 + 1" a primit anul acesta marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a Uniunii Europene, care certifică înalta ținută artistică și importanța europeană a acestui festival de film cu un impact semnificativ la nivel local, național și internațional. Mesajul EFFE pentru MeCEFF "7+1" este: "Prin dezvoltarea comunității și creativității în țările europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!"

Având o identitate stabilă și recunoaștere locală, națională și europeană, începând cu ediția a IV-a, 2014, s-a decis introducerea componentei tematice a festivalului, ce transgreseaza abordarea pur competitională. Astfel, ediția a IV-a, cu tema “25 de ani de la prăbușirea comunismului”, a oferit publicului spectator o serie de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj subversiv și anti-comunism, regizate de unii dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX. 
La cea de-a cincea sa ediție, MECEFF “7+1” va aduce în prim plan o temă universală de importanță crucială: Primul Război Mondial, prin urmare în afara competiţiei vor fi prezentate peste 25 de filme, opere ale unor regizori consacraţi nu numai din ţările participante, dar și filme valoroase din patrimoniul universal, ce plasează Primul Război Mondial într-un context artistic, cultural, istoric și social. Peliculele prezentate surprind impactul covârșitor al acestui cataclism asupra umanității, în toate aspectele sale – de la viața soldaților din prima linie a frontului, la consecințele asupra vieții populației civile ocupate de forțele inamice sau obligate să-și părăsească locuințele, la efectele asupra culturii, artei, știintei. Dintre acestea, amintim câteva: Parada cea mare / The Big Parade (1925) în regia lui King Vidor, Nimic nou pe frontul de vest / All Quiet on the Western Front, (1930), regia: Lewis Milestone, Lawrence al Arabiei / Lawrence of Arabia, regizor: David Lean, Cărările gloriei / Paths of Glory (1957), regizat de Stanley Kubrick, În zori / Morgenrot (1933), regia: Gustav Ucicky, etc.

MANIFESTĂRI CULTURALE TEMATICE

În afara tematicii cinematografice, MECEFF “7+1” se axează şi pe evenimente culturale conexe, menite să susțină și să aducă un plus de valoare temei cinematografice, printro abordare culturală, istorică, sociala, etc și să crească gradul de constientizare în rândul publicului prezent.

COLOCVII

Specialiști români și străini de talie internațională vor susține o serie de colocvii pe tema acestui conflict militar de dimensiuni mondiale: Primul Război Mondial și a efectelor sale radicale. Aceștia sunt: Alexandre Sumpf, reputat istoric la nivel european, autor a numeroase lucrări și reprezentantul Centrului Internațional de Cercetare Historial, Péronne – cea mai importantă instituție internațională de studiere a Primului Război Mondial; renumitul istoric și profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, Lucian Boia, a cărui operă, întinsă și variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România și Franța, precum și traduceri în engleză, germană, etc; Adrian Majuru, istoric, antropograf, jurnalist și directorul Muzeului Municipiului București; Bianca Pîrvulescu, doctor în istorie, Arhivele Naționale ale României.

EXPOZIȚII DE FOTOGRAFIE ȘI AFIȘE

Vor fi organizate trei expoziții de fotografie și afișe cu tema PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. "Francezi și români în Primul Război Mondial", expoziție realizată cu sprijinul Institutului Francez. 12 panouri concepute de către centrul de comunicare și de producție audiovizuală al apărării (ECPAD) din cadrul Ministerului Apărării francez descriu într-o manieră foarte didactică și cronologic diferitele etape ale relației franco - române, în plan politic și militar, pe tot parcursul Primului Război Mondial, de la intrarea în război a României, până la tratatele de pace.
Expoziția "(Ne)liniștea dinaintea furtunii", realizata cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, surprinde într-o serie de imagini și texte, cele mai importante aspecte ale contextului socio-cultural austriac din urmă cu un secol. Anii dinaintea Primului Război Mondial sunt numiți liniștea dinaintea furtunii. Contrar acestui clișeu însă, Austria trecea printr-o perioadă tumultuoasă în care se mergea cu pași rapizi spre modernism în toate domeniile posibile: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud descoperea subconștientul, muzica părăsea fundamentul armoniei, iar pictura se îndepărta tot mai tare de concret.
“Marele Război în imagini”, expoziție realizată cu sprijinul Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, Asociației Clujul de altădată, Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeului Militar Național București. Fotografii, cărti poștale și postere de propagandă din prima conflagrație mondială, întro expoziție care ne transpune în prima linie a  războiului, după un secol. Emoții puterrnice, compasiune sau milă în scene de război memorabile, de la luptele din tranșee, la sărbătorirea Crăciunului, în mijlocul primului conflict care a cuprins întreaga omenire.

READ&SCREEN

Un concept multimedia original: vizitatorii sălii READ & SCREEN ascultă mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive, din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce pe pereţii din jurul lor sunt proiectate non-stop imagini şi filme despre război.
Cei şase importanţi actori români care au fost încântaţi să participe la acest proiect sunt: Ion Caramitru, Florin Piersic (care va fi prezent la eveniment), Victoria Cociaş, Marcel Iureş, Constantin Cotimanis, Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Bindea.
Fragmentele lecturate de actori aparţin unor importanţi scriitori români (Lucian Boia, Gheorghe I. Brătianu, Gh. Jurgea-Negrileşti, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Topârceanu, etc) şi străini (Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker, Wilfred Owen, Jaroslav Hašek).

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, ICR, A.D.I. Regiunea Târnavelor
    Trimite prin e-mail