vineri, 21 august 2015

Publicat la 8/21/2015 11:52:00 a.m. de Redacţie

Cetatea „Babilonului“: Mediaş Ethnic Festival



Mii de medieşeni au petrecut timp de două zile în Piaţa Corneliu Coposu. Cea de-a doua ediţie a Mediaş Ethnic Festival a stârnit un interes ridicat. Manifestarea a însemnat un târg al breslelor, recitaluri de folclor ale etniilor participante, dar şi concerte susţinute de Ducu Bertzi, Cargo, Arhaica, respectiv Zdob şi Zdub. De asemenea, la cinematograful „Mediensis“ au fost proiectate două filme regizate de Radu Gabrea.


Autor: Alex PÎNTEA

Maghiari, germani, greci, ruşi lipoveni, români, dar şi ţigani au prezentat pe scena din Piaţa Corneliu Coposu spectacole deosebite de folclor. Acestea au avut loc în ambele zile ale Mediaş Ethnic Festival. „Am încercat să facem un program cât mai diversificat, să mulţumim cât mai mulţi spectatori. Pe scenă au evoluat mai multe ansambluri ale diverselor etnii. Ne dorim ca acest festival să devină o tradiţie“, a precizat Lucian Costea, directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaș, în calitate de organizator al evenimentului. 


Un oraş drag

Prima seară a festivalului etnic a fost deschisă de Ducu Bertzi. Acesta a urcat pe scena din Piaţa Corneliu Coposu alături de doi colegi noi, unul la chitară şi unul la clapă, cu o abordare nouă a muzicii folk. Cantautorul a explicat că Mediaşul este un oraş unde revine mereu cu drag. „Mă bucur mult că am ajuns după câţiva ani buni la Mediaş. Este unul dintre oraşele de care mă leagă multe amintiri. Am venit într-o formulă mai nouă faţă de anii trecuţi, o altă abordare, dar tot muzică folk şi sper că a plăcut publicului. Anul acesta am lucrat acest proiect într-un alt mod“, a explicat Ducu Bertzi.

Show rock

Prima seară a festivalului s-a încheiat cu un recital de excepţie al trupei Cargo. Înainte de concert, solistul Adrian Igrişan a vorbit despre aniversarea celor 30 de ani de existenţă ai trupei, dar şi despre proiectele de viitor. „Ne bucurăm că am ajuns la Mediaş, e ceva normal. Ne simţim copleşiţi de faptul că peste tot oamenii vin să ne vadă şi să ne asculte. Împlinim 30 de ani de activitate, iar pentru noi este o satisfacţie interioară, pentru că în timpurile astea în care e complicat să menţii o familie, noi suntem şase oameni, fiecare cu o familie, şi ne ţine la un loc un crez. 30 de ani de Cargo înseamnă prietenie în primul rând, familie“, mărturisește „Baciu“ Igrişan.


Bucuria scenei

Cea de-a doua zi a Mediaş Ethnic Festival a adus un recital în premieră susţinut de trupa Arhaica. Cel mai aşteptat moment a fost, fără doar şi poate, recitalul susţinut de moldovenii de la Zdob şi Zdub, care sărbătoresc anul acesta 20 de ani de activitate a trupei. Spectacolul susţinut în Piaţa Corneliu Coposu a fost unul gustat din plin de public. „Fiecare muzician care trăieşte în acest stil de viaţă trebuie să înveţe să acumuleze energie, dar să se şi odihneacă, iar asta fără narcotice şi alte adaosuri. De exemplu, am fost o săptămână la Sovata, după aceea am mers la Tulcea, acum la Mediaş, pe urmă la Constanţa, iar apoi acasă. Când urcăm pe scenă, uităm de oboseală, vedem publicul, ne bucurăm de momentele pe care le trăim şi ne simţim fericiţi“, a explicat Roman Iagupov, solistul Zdob şi Zdub.
    Trimite prin e-mail