marți, 14 iulie 2015

Publicat la 7/14/2015 11:42:00 a.m. de Anonim

Primăria Mediaş vrea bani europeni pentru transportul local


Firma contractată de municipalitate a finalizat planul de mobilitate urbană durabilă, document necesar pentru a putea accesa proiecte finanţate cu fonduri europene. 


Autor: Alex PÎNTEA

Primul proiect la care se va aplica anul acesta vizează transportul public din oraş. Acesta se referă la înnoirea parcului auto, extinderea reţelelor electrificate şi refacerea căii de rulaj a mijloacelor de transport în comun.

Act necesar

Planul de mobilitate urbană durabilă a fost finalizat zilele trecute. Scopul său este acela de a realiza o strategie de dezvoltare a sistemului de transport urban din oraş, iar existenţa sa este obligatorie în vederea accesării unor proiecte cu finanţare europeană. „Planul este bun, pentru că el stă la baza tuturor aplicațiilor pentru fonduri europene formulate de către municipalitate, prin programul operațional regional. Nici o municipalitate nu va putea să acceseze bani europeni fără să aibă la bază un asemenea plan de mobilitate. Din acest moment putem aplica, în funcție de axele de finanțare care se vor deschide, pentru proiectele pe care le avem pe programul operațional regional, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Alba Iulia“, a explicat primarul Teodor Neamţu.

Transportul public, primul vizat

Primul proiect pe care municipalitatea medieşeană ar vrea să îl realizeze vizează transportul public de călători. Concret, Mediaşul vrea bani europeni pentru acest sector important de activitate. „Urmează să lucrăm la un proiect vizând transportul, prin care se finanţează atât reînnoirea parcului de vehicule existent, extinderea de reţele de transport şi nu în ultimul rând poate că cel mai important lucru, se finanţează refacerea căii de rulaj“, a mai spus Neamţu.

Pe ordinea de zi

Planul de mobilitate urbană durabilă este, în prezent, în dezbatere publică. Municipalitatea aşteaptă opinii şi sugestii, pentru ca acestea să fie adăugate la proiectul care se va afla în mapele de lucru ale aleşilor locali în şedinţa ordinară din această luna. „Planul de mobilitate va intra în discuția Consiliului Local din această lună, însă între timp l-am afișat și pe site-ul Primăriei, pentru o dezbatere publică. Îi invităm pe toți cei care doresc să vină în termen de 10 zile cu observații referitoare la acest plan, cu propuneri de care să ținem cont“, conchide edilul-şef al Mediaşului.
    Trimite prin e-mail