miercuri, 29 iulie 2015

Publicat la 7/29/2015 06:10:00 p.m. de Anonim

Pregătiri în toi pentru Mediaş Ethnic Festival! Mediaşul va deveni, pentru două zile, o cetate a diversităţii etnice


Municipiul de pe Târnava Mare va găzdui, la jumătatea lunii viitoare, cea de-a doua ediţie a Mediaş Ethnic Festival. Evenimentul se va desfăşura pe 14 şi 15 august în Piaţa Corneliu Coposu.


Autor: Alex PÎNTEA

Festivalul organizat de către Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaș va reuni reprezentanţi ai mai multor minorităţi etnice din ţara noastră. Pe lângă momentele artistice pregătite de participanţi, se va desfăşura și un târg al breslelor.

Tradiție în devenire

Mediaş Ethnic Festival devine, încet, dar sigur, un eveniment de tradiţie în municipiul de pe Târnava Mare. În aceste zile, au loc ultimele pregătiri pentru realizarea unui eveniment care va transforma oraşul într-o cetate a diversităţii etnice. „Acest lucru va fi posibil prin prezentarea patrimoniului cultural a mai multor minorităţi naţionale în cadrul unor manifestări artistice, dar şi prin târgul breslelor, unde meşteşugari din rândurile comunităţilor etnoculturale vor oferi vizitatorilor produse tradiţionale”, a dezvăluit Gina Maria Toma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

Mai multe etnii invitate

Festivalul programat la mijlocul lunii august va avea ca şi invitaţi reprezentanţi ai mai multor minorităţi etnice din România. Astfel vor fi prezenţi în Piaţa Corneliu Coposu maghiari, germani, romi, armeni, greci, bulgari, ruşi lipoveni, italieni şi machedoni. „Ne dorim ca acest festival să reunească la Mediaş cât mai mulţi participanţi. Scopul declarat este acela de promovare a dialogului intercultural, a portului, dansului, a patrimoniului cultural specific fiecărei etnii”, motivează Gina Maria Toma.

Filme, concerte, expoziții

A doua ediţie a Mediaş Ethnic Festival va oferi publicului proiecţii de film, standuri expoziționale şi cu vânzare, dar şi spectacole excepţionale. Acestea vor cuprinde dansuri și cântece tradiționale specifice fiecărei etnii participante, cântece şi dansuri populare româneşti din diferite zone ale ţării. Totodată, vor avea loc şi concerte de muzică uşoară, care vor încheia cele două zile de festival. „Programul festivalului este unul deosebit. Astfel, vor avea loc un târg de bresle, proiecţii de film, muzică, dansuri şi cântece tradiţionale, standuri de expoziţii cu vânzare, dialoguri interculturale, dar şi concerte de muzică uşoară”, anunță reprezentanții Direcției pentru Cultură.


Invitaţi din străinătate

Prima ediţie a Mediaş Ethnic Festival s-a desfăşurat în luna octombrie a anului trecut şi a reunit în oraşul de pe Târnava Mare artişti şi oficialităţi din şase ţări europene. Este vorba de Olanda, Italia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria şi România. Festivalul internaţional a debutat cu o paradă a costumelor tradiţionale ce a dat startul programului artistic din Piaţa Corneliu Coposu. Aici au evoluat apoi artişti din ţările invitate, dar şi artişti români, reprezentanţi ai etniilor din Mediaş. În cadrul festivalului de anul trecut au avut loc şi două expoziţii, una  de costume populare din diferite zone ale ţării noastre şi una de fotografie ilustrând tradiţii şi obiceiuri din ţările invitate.
    Trimite prin e-mail