vineri, 31 iulie 2015

Publicat la 7/31/2015 11:00:00 p.m. de Anonim

La 10 ani, se poate afirma răspicat: SMURD Copşa Mică - o misiune îndeplinită | FOTO


În 1 august, SMURD Copşa Mică împlineşte 10 ani de activitate. Istvan Czika şi Cătălin Emil Bobar se numără printre salvatori încă de la înfiinţare şi ştiu cel mai bine ce înseamnă sufletul acestui echipaj.


Autor: Milu OLTEAN

Ceea ce s-a vrut iniţial o rezolvare şi o măsură de siguranţă pentru locuitorii din Copşa Mică, oraş rămas fără spital şi cu tot mai puţini medici de familie la acea vreme, a devenit un model de lucru în echipă. Copşa Mică, Axente Sever, Valea Viilor, Micăsasa, Târnava, Şeica Mică şi Şeica Mare au căzut de acord să finanţeze împreună un serviciu care să fie permanent de veghe. 


În slujba comunităţii

Oamenii din echipă ştiu cel mai bine ce înseamnă SMURD şi cum s-a scris povestea. Istvan Czika are 32 de ani, este asistent medical şi coordonator al echipajului din Copşa Mică. Cu zâmbetul pe buze, acesta îşi aduce aminte de anunţul de angajare, de selecţie, de stagiul de pregătire, de cum a început totul. „Când am ajuns în echipa SMURD, nu ştiam prea multe lucruri. Știam că salvează vieţi şi asta a fost provocarea pentru mine. Îmi aduc aminte că îmi doream să ajut oamenii, de aceea am fost foarte bucuros când am fost selectat. După pregătirea de la Tg. Mureş, am început efectiv munca, iar primele zile au fost pline de emoţie. E un sentiment aparte atunci când ştii că cineva aflat în momente de cumpănă îşi pune toată încrederea în ceea ce faci, iar dacă ceea ce faci îi face bine omului, satisfacţia este extraordinară”, povestește el.

Istvan CSIKA

Viaţa, contra-cronometru

Istvan a intrat în echipă la început ca pompier salvator, dar apoi a absolvit o școală de asistent medical şi mai târziu a devenit chiar coordonatorul echipei. Nici n-a simţit când a trecut timpul. Contabilizează deceniul prin cazurile întâlnite, mai ales prin cele rezolvate. „Îmi aduc aminte de un caz chiar de la Copşa Mică, acum vreo 4 ani, în care am reuşit resuscitarea unei persoane aflate în stop cardiac. Satisfacţia a fost extraordinară. Sunt mulţi cei care vin la noi la sediu şi care ne mulţumesc că am intervenit, că i-am ajutat, că i-am salvat. Mulţumirile celor pe care i-ai ajutat sunt nepreţuite!”, ne-a mărturisit asistentul. Acesta crede că SMURD Copşa Mică este o lecţie de performanţă şi de lucru pentru comunitate. „Astăzi pot spune că mă simt un om împlinit. Cred că serviciul SMURD este foarte important pentru Copşa Mică şi localităţile din jur, deoarece intervenţia este rapidă. În multe situaţii, timpul de intervenţie este vital; dacă s-ar aştepta după un echipaj de la Mediaş sau din altă parte, de la distanţă, s-ar pierde secunde preţioase. Iar în meseria noastră, fiecare secundă contează”, a punctat Istvan Czika.

Cătălin Emil BOBAR
Mecanica motoarelor, mecanica omului

Cătălin Emil Bobar are 38 de ani şi este asistent la SMURD Copşa Mică, fiind, alături de Istvan Czika, singurii care au rămas din echipa inițială. Cătălin povesteşte aprins despre meseria sa şi crede că i se potriveşte pe deplin drumul ales în viaţă. După stagiul militar, unde a lucrat o vreme pe o maşină de descarcerare, Cătălin s-a întors la meseria sa, de mecanic, dar n-a uitat niciodată de adrenalina din situaţiile limită, de intervenţii, de ajutorul semenilor. Aşa că, în vara anului 2004, când a auzit că se caută personal pentru SMURD Copşa Mică, n-a mai stat pe gânduri. Nu s-a mulţumit să fie doar un pompier-salvator, ci a urmat ulterior şi o școală de asistenţi şi a devenit specialist. Zâmbeşte când spune că trecerea de la mecanică la salvare de vieţi omeneşti nu i se pare lucru, pentru că şi omul e tot o maşină ce are nevoie de reparaţii, din când în când. „Am râs, am plâns împreună, am făcut sărbătorile la serviciu, am fost în slujba comunităţii în zilele noastre de naştere. Uneori a fost şi frustrare, pentru că n-a mers cum ţi-ai fi dorit... Nu e o meserie care îţi aduce doar satisfacţii şi bucurii, nu trebuie să creadă cineva că e numai lapte şi miere... apar situaţii limită, ce te pun la încercare. Recunoştinţa oamenilor înseamnă mult mai mult decât salariul sau decât orice”, conchide Bobar.  

Czika și Bobar, singurii membri ai echipei inițiale
care lucrează și astăzi în cadrul SMURD Copșa Mică

Un serviciu vital

Cătălin locuieşte în Valea Viilor şi simte cel mai bine ce înseamnă SMURD pentru întreaga zonă. „SMURD este vital pentru locuitorii din localităţile care s-au asociat pentru înfiinţarea acestui serviciu. E cea mai bună soluţie şi cea mai ieftină pentru cei 25.000 de locuitori pe care îi deserveşte serviciul. SMURD e vital pentru această zonă”, spune cu tărie Bobar. În 10 ani, s-au strâns o serie de poveşti, dar parcă cel mai puternic persistă în memorie cele cu final fericit. Acele întâmplări care te fac să crezi că munca ta chiar are o importanţă maximă pentru cei care au nevoie de ajutor. Ele îţi dau energie să mergi înainte. „Îmi aduc aminte că am fost odată chemaţi la Şeica Mare, la un caz, era vorba de un copil care se înecase cu porumb. Bunică-sa ne aştepta şi era deja cu lumânarea aprinsă în mână, pentru copil. Dar am reuşit să-l resuscităm, iar azi acel copil merge la şcoală şi se joacă alături de alţii de vârsta lui”, își amintește Cătălin Bobar. 



SMURD Copşa Mică, în cifre
  • 7 comunităţi 
  • 1 serviciu
  • 12 salvatori
  • 2 maşini
  • Peste 2.000 de intervenţii în 2014
  • Peste 10.000 de intervenţii în 10 ani de activitate


O idee avangardistă

Înfiinţat prin voinţa primarilor din cele șapte comunităţi, cu sprijinul direct şi nemijlocit al SMURD Mureş, condus de dr. Raed Arafat, SMURD Copşa Mică deserveşte un număr total de 25.000 de locuitori, pe o rază de 15 km. Ideea implementată la Copşa Mică, de a aduce împreună un număr de localităţi partenere, care să finanţeze împreună un echipaj SMURD, a fost prima iniţiativă de acest gen din România, iar ulterior a ajuns să fie un model şi pentru alte zone din ţară, care au decis că pot să-şi rezolve cel mai bine problemele lucrând în echipă.


    Trimite prin e-mail