marți, 2 iunie 2015

Publicat la 6/02/2015 10:11:00 a.m. de Redacţie

„Cine vrea fonduri europene trebuie să aibă curaj!“


Munca e brățară de aur, se spune în popor. Iar când hărnicia și spiritul antreprenorial își dau mâna, promisiunea unui viitor prosper devine certitudine. Dacă vrei să vezi fermieri europeni, nu trebuie neapărat să-i cauți prin Bavaria sau pe lângă Toulouse. Îți pot vorbi despre sârguință, seriozitate, optimism și un dram de curaj chiar membrii familiei Boian, din satul Alma.


Două generații își câștigă traiul de zi cu zi și ceva în plus dintr-o fermă zootehnică mixtă, unde îngrijesc laolaltă de vaci, porci, păsări de curte și albine. Maria Boian, soțul și socrii ei nu au fugit niciodată de muncă. Și întotdeauna au simțit că pot produce mai mult și mai bine. Șansa lor a venit acum doi ani, odată cu un proiect prin care au obținut o finanțare de câteva zeci de mii de euro ca să-și modernizeze gospodăria. „Am zis că neapărat trebuie să încercăm ceva, că încercarea moarte n-are. Și am reușit! Aveam deja albinele, creșteam animale, iar, într-o zi, soacra mea a participat la o prezentare făcută de cei de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Podişul Mediaşului și am aflat că putem primi bani europeni pe proiecte. Agroturismul nu prea merge în zona noastră, că nu suntem nici Sibiul, nici Sighișoara. Dar m-a interesat imediat Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri și, când am avut ocazia, am aplicat. Din cauza serviciului, soțul meu fusese detașat la Bistrița, dar ne-am întors hotărâți să ne pornim o afacere“, își amintește Maria-Valentina Boian.


Răspuns final: da!

Riscul era mare, dar și câștigul a fost pe măsură. După ce și-au petrecut prima parte a verii întocmind un plan de afaceri și scriind proiectul, în august 2013 l-au depus la GAL Podişul Mediaşului și s-au pus pe așteptat. „În acea sesiune, s-au depus la GAL patru proiecte pe Măsura 112, din care au fost selectate trei. Am primit rezultatul final prin februarie 2014... și am sărit în sus de bucurie! Primeam 24.000 de euro nerambursabili, finanțare integrală, fără nici o cofinanțare din partea noastră“, exclamă Maria Boian. Totodată, soții Boian cred că este foarte important să ai parte și de consultanță bună atunci când pregătești un proiect. „Pe noi ne-a ajutat doamna Liliana Irimie și, desigur, este foarte bine că există GAL-ul și că se face promovare în sate, ca să audă fiecare ce sunt și cum se obțin aceste finanțări. La noi sunt foarte puțini oameni care merg până la capăt, fie că se sperie de birocrația pe care o implică un proiect, fie se tem de fiscalitate, de autorizare, dar cred că totuși funcționează și ar fi mai mulți cei care ar încerca să obțină finanțare, dacă ar fi mai bine informați“, sunt de părere Maria și Ciprian Boian.


Utilaje noi

Prin proiect, familia Boian și-a cumpărat mai multe utilaje pentru fermă - greblă rotativă, cositoare rotativă, centrifugă apicolă, afumător apicol, freză de pământ, banc de descăpăcit și încă 80 de lăzi apicole - pentru care a cheltuit o treime din sprijinul acordat, așa cum s-a angajat în planul de afaceri. „Am primit prima tranșă, de vreo 14.000 de euro, cu care am rezolvat investițiile care trebuiau făcute, iar acum așteptăm controlul și apoi să primim următoarea tranșă, cu care să creștem ferma. Deocamdată avem o fermă mică, dar mergem mai departe cu încredere. În fiecare zi e mult de muncă, fiecare lucru are rostul lui și fără muncă nu faci nimic“, arată Maria Boian.

Promovare pe internet

Recolta de pe cele 11 hectare de exploatație se consumă în gospodărie, iar pentru produsele apicole și animalele din fermă, Maria Boian găsește clienți pe internet. „Soția mea e cu promovarea, că eu nu am răbdare să stau la calculator. Dar a început să meargă. Căutăm pe internet clienți și găsim nu doar din împrejurimi, ci din toată țara. Postăm anunțuri și, de exemplu, de sărbători vindem porci. Mierea, polenul și propolisul le dăm en-gros pe la Blaj, Dumbrăveni, Sibiu sau Alba-Iulia“, povestește Ciprian Boian.


Sfaturi

După ce și-a început propria afacere, Maria Boian îi sfătuiește și pe alții să aplice pentru bani europeni. Pentru cei care ar vrea să înceapă o afacere cu bani europeni, dar încă stau pe gânduri, soții Boian au un îndemn clar: să se apuce de treabă. „Să facă, să aibă curaj, că nu se întâmplă nimic rău! Cel mai rău lucru ar fi să nu se aprobe proiectul. Dar dacă pornești cu ideea că va fi bine, așa o să fie. Dacă vrei, poți. Trebuie să ai nervi de oțel, să te zbați, să perseverezi. Și să respecți planul de afaceri!“, conchide Maria Boian.

Harnici ca albinele

Remus-Gavril Boian, tatăl lui Ciprian, a fost primul localnic care s-a apucat de albinărit, acum mai bine de zece ani. Iar soțul Mariei este cel care duce mai departe, cu drag, această ocupație grea, dar frumoasă. „2014 a fost un an greu pentru noi, apicultorii, cu o iarnă urâtă, care ne-a lăsat cu pierderi mari. Anul acesta se arată mai bun, cel puțin deocamdată. Tata a cumpărat prima dată albine, n-a avut nimeni pe aici. Am început cu trei-patru stupi și ne-am dezvoltat încet. Acum avem cam 70 de familii de albine. Îmi place să lucrez cu ele. Mai înțeapă, dar am devenit imun. Dacă ți-e frică, albinele simt și lucrezi rău cu ele. Dacă ești relaxat, și ele te iubesc“, mărturisește Ciprian Boian.


GAL Podişul Mediaşului

Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală (GAL) Podişul Mediaşului“ a fost înfiinţată ca organizaţie de cooperare public - privată reprezentând teritoriul a 13 comune din judeţul Sibiu și o comună din județul Mureș, pentru a participa la programele de dezvoltare rurală durabilă şi pentru a conecta autorităţile publice cu reprezentanţii societăţii civile, ai sectorului economic privat şi ai comunităţilor locale. Sediul GAL Podișul Mediașului se află în comuna Ațel, nr. 76.

Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri

Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se încadrează în Axa I - „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier” şi are ca obiective generale: Îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă; Îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură.
Contribuţia publică aferentă Măsurii 112 este de aproximativ 337 de milioane de euro din care 80% este contribuţia Uniunii Europene, restul reprezentând contribuţia Guvernului României.
Beneficiarii eligibili sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE, este situată pe teritoriul ţării și este înregistrată în Registrul unic de identificare - APIA şi Registrul agricol.




Material întocmit în cadrul proiectului Funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului, finanțat de FEADR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală - Axa IV LEADER, Submăsura 431.2.
    Trimite prin e-mail