duminică, 3 mai 2015

Publicat la 5/03/2015 09:59:00 a.m. de Redacţie

Promovarea patrimoniului imaterial, în dezbatere la Agnita

Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) Microregiunea Hârtibaciu a fost gazda primului eveniment din cadrul proiectului „Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural”, derulat în parteneriat cu Asociațiile GAL Podișul Mediașului și GAL Dealurile Târnavelor, un proiect finanțat prin Axa LEADER, Măsura 421, PNDR în valoare de aproximativ 86.000 de euro.


Autor: Aurelian LUNGU

În cadrul evenimentului, începând cu data de 25 aprilie a avut loc un veritabil târg meșteșugăresc, urmat, pe 26 aprilie, de un spectacol ce a reunit șapte ansambluri folclorice din cele trei microregiuni.
Cu tema „Patrimoniul imaterial”, conferința pentru promovarea patrimoniului, susținută în sala de ședințe a Primăriei Agnita, a adus în fața auditoriului teme extrem de importante, precum multiculturalitatea sau păstrarea valorilor rurale. Specialist al muzeului intercultural de la Agnita, Mihaela Nevodar a susținut prezentarea elementelor prin care Valea Hârtibaciului păstrează încă multe dovezi din care reiese interculturalitatea zonei. Arhitectul Eugen Vaida, director al Asociației Monumentum, a explicat la rândul său auditoriului ce presupune conservarea patrimoniului și care sunt direcțiile principale pentru realizarea acestui obiectiv. Ideea arhitectului Vaida a fost continuată de prezentarea colegului arhitect, Dorin Boilă, reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu. Invitații au putut să afle care sunt modelele de bună practică pentru păstrarea identității culturale a zonelor rurale. Boilă a susținut o prezentare a informațiilor culese din activitatea sa. Profesorul Mircea Drăgan, etnolog și folclorist, a făcut deliciul invitaților prin prezentarea mai multor obiceiuri și tradiții pe Valea Hartibaciului. Drăgan a cântat câteva versuri din cântecele populare culese de-a lungul carierei. Dezbaterea s-a încheiat cu discuții informale despre temele propuse de vorbitori și proiectele viitoare pe care GAL Microregiunea Hârtibaciu și le propune în vederea prezervării și promovării patrimoniului cultural, pentru etapa de finanțare 2014-2020. 
    Trimite prin e-mail