vineri, 8 mai 2015

Publicat la 5/08/2015 09:36:00 a.m. de Redacţie

INTERVIU | Georgeta Irimie: „Cele mai multe proiecte de succes sunt cele în cooperare“

Podișul Mediașului se dezvoltă durabil prin proiectele derulate de Grupul de Acțiune Locală. Proiectul „Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural“, derulat de GAL Podișul Mediașului, GAL Dealurile Târnavelor și GAL Microregiunea Hârtibaciu, aduce la Dumbrăveni, în zilele de 9 și 10 mai, o suită de manifestări intitulată „Tradiții în Podișul Mediașului“. Despre importanța acestui eveniment, dar și despre alte proiecte și inițiative, am stat de vorbă cu primarul Georgeta Irimie, în dublă calitate: edil și președinte al GAL Podișul Mediașului.

Monitorul de Mediaș: Ce înseamnă pentru Dumbrăveni manifestările care sunt programate pentru acest sfârșit de săptămână? Este, probabil, evenimentul de cea mai mare amploare din anul acesta. 
Georgeta Irimie: Având în vedere faptul că se desfășoară la nivel de regiune, da, ar trebui să fie cel mai mare. Fiind, totuși, primul eveniment de genul acesta, nu putem decât să sperăm că va fi un eveniment de amploare, mai ales pentru că se organizează pentru oamenii regiunii și, în special, pentru consolidarea patrimoniului și a tradițiilor.
Monitorul de Mediaș: Fiind simultan cu Transylvania Horse Show de la Prod, probabil că veți avea și foarte mulți turiști străini.
Georgeta Irimie: Asta ne-am și dorit. Este motivul pentru care l-am organizat în această perioadă. Puteam să îl facem undeva la sfârșitul lunii iunie, dar am vrut să-l legăm de concursul de la Prod.
Monitorul de Mediaș: Primăria Dumbrăveni cum se implică în organizare?
Georgeta Irimie: În dubla mea calitate, aceea de primar al orașului Dumbrăveni și președinte al Grupului de Acțiune Locală (GAL) Podișul Mediașului, hotărârea a fost exclusiv a unității administrativ-teritoriale Dumbrăveni de a organiza acest eveniment, deși, ca oraș component al GAL Podișul Mediașului, nu am avut mari beneficii în perioada aceasta (de programare financiară europeană – n.red.). Sper să fie mai bine în perioada care vine. Dar, într-un fel, mă gândesc că este totuși bine că localitățile celelalte care fac parte din GAL, limitrofe Dumbrăveniului, au beneficiat de sumele alocate prin proiectul pe GAL și prin proiectul LEADER. Aceste fonduri au impulsionat o dezvoltare generală a zonei, care implicit va genera și dezvoltarea Dumbrăveniului.
Monitorul de Mediaș: Cu ce îi așteptați pe oaspeți, sâmbătă, la târgul tradițional?
Georgeta Irimie: La târg vor participa producători tradiționali din toată zona. Cei mai mulți vor fi din GAL-ul nostru, pentru că este implicarea GAL-ului pe proiect, dar avem și reprezentanți din fiecare GAL. Am înțeles că vor fi câte doi din fiecare GAL, cei mai reprezentativi ca și produse. La standuri se vor găsi produse animaliere, însemnând carne, produse din carne și din lapte. S-au accesat fonduri pe domeniul agricol și pe sectorul apicultură. Din păcate, apicultorii au avut anul trecut un an prost, dar sperăm și fie anul acesta mai bun și să reușească să-și valorifice produsele. Din câte știu eu, mai sunt și participanți cu produse din lână, artă culinară și alții.
Monitorul de Mediaș: Pe componenta culturală, sunt programate vizite la catedrala armenească, la castel...
Georgeta Irimie: Proiectul vrea să scoată în evidență patrimoniul cultural și istoric al zonei, așa că nu putea să nu intre în discuție și catedrala armenească și castelul Apafi, dar, în același timp, și celelalte biserici din zonă, care nu știu dacă sunt acum incluse în circuit, dar cu siguranță se vor vizita și biserica săsească de la Șaroș sau catedrala ortodoxă terminată de curând și despre care se spune că este cea mai frumoasă din zonă.
Monitorul de Mediaș: Dl. Varujan Vosganian este cunoscut ca un prieten al Dumbrăveniului. Îl așteptați?
Georgeta Irimie: Într-adevăr, domnia sa este un prieten al Dumbrăveniului. Nu știu dacă va ajunge sâmbătă, pentru că noi mai avem un eveniment în data de 23, când vom trata chiar partea culturală. Este vorba despre un simpozion care va avea ca tematică genocidul armean. Deci, dacă nu acum, cu siguranță peste două săptămâni va veni în orașul nostru.
Monitorul de Mediaș: Cum vedeți acest proiect de colaborare între cele trei GAL-uri? Care sunt semnalele de până acum? Vă ajută la ceva și veți continua sau continuați fiecare pe teritoriul său?
Georgeta Irimie: Eu am observat, cel puțin în acești șapte ani de când sunt la Primăria Dumbrăveni, că majoritatea proiectelor de succes sunt cele în cooperare. Sigur că fiecare își dorește părticica lui, dar în momentul în care se asociază inclusiv fonduri și capital uman, lucrurile merg mult mai bine.
Monitorul de Mediaș: Ce alte evenimente mai pregătiți la Dumbrăveni în 2015?
Georgeta Irimie: În primul rând, aș aminti Ziua oraşului Dumbrăveni, pe 15 august, când se sărbătorește și Sfânta Mărie Mare. Apoi, mă consult și cu ceilalți colegi ai mei, pentru că dorim să organizăm, din nou, în acest an, Ziua Fermierului, un eveniment care vrea, de fapt, să încurajeze producătorii agricoli din zonă, în perioada în care rezultatele unui an de muncă să se vadă și să se bucure de ele. Noi mai avem în programele culturale și manifestările de sfârșit de an, colindele de Crăciun, iar anul acesta, având în vedere că avem de gând să deschidem Casa de Cultură, după câțiva ani buni de nefuncționare, să reușim să organizăm și un concert de colinde în acest edificiu cultural.
Am avut lucrări ample de reabilitare la Casa de Cultură, care s-au realizat în ultimii zece ani, din cauză că nu am reușit să atragem toate fondurile necesare. Pe orașe nu eram eligibili, pe cultural – la fel, și atunci am prins câte puțin în fiecare an și reușim în acest an să finalizăm investiția.
Monitorul de Mediaș: Sașii vin la Șaroș?
Georgeta Irimie: Sașii plecați de la noi au fost acum doi ani la Șaroș. În fiecare an, de când au plecat, vin destul de mulți, însă ca vizită organizată în satul lor natal după Revoluția din '89 au fost pentru prima dată doar acum doi ani. Urmează să se hotărască pentru o dată viitoare. Am înțeles de la dânșii că vor să organizeze câte o astfel de vizită o dată la cinci ani. Dar sunt semnale că la anul ar putea veni iarăși, nu este exclus.
Monitorul de Mediaș: Ce ne puteți spune despre investițiile și celelalte proiecte pe care le derulați în această perioadă?
Georgeta Irimie: Am început investițiile, avem o sumă destul de mare alocată pe OG 28, în ceea ce privește infrastructura. Am prevăzut 10 km de asfalt pentru străzile de interior și podul de la intrarea în oraș, care de departe este cea mai mare investiție a Dumbrăveniului, ca și valoare. Deocamdată suntem în faza de licitații, de care sperăm să trecem cu bine și să ne apucăm de treabă. În ceea ce privește investițiile finanțate din bugetul local, avem cuprinsă reabilitarea trotuarelor - am început, acum doi ani, pe străzile pe care nu mai avem intervenții la rețelele de apă și canalizare și continuăm, în funcție de cum alocăm fonduri, urmând să acoperim întreg orașul, dar asta cu răbdare; în fiecare an, facem cât putem. De asemenea, avem asfaltări pe străzi pe care nu am reușit să le cuprindem pe Ordonanța 28 și un loc de joacă pentru copii. Totodată, desigur, continuăm cofinanțarea proiectelor multi-anuale pe care le avem în derulare: cel cu managementul deșeurilor, care se desfășoară la nivel de județ, și cel de apă-canal pentru satele Șaroșu pe Târnave și Ernea.
Monitorul de Mediaș: Față de anul trecut, cum este bugetul local din 2015?
Georgeta Irimie: Este puțin mai mare. Din calculele noastre, am primit cu vreo 600.000 de lei mai mult decât anul trecut. Dar suma care ne-a revenit de la Ministerul Finanțelor prin noua formulă de calcul aplicată începând cu anul acesta ne ajunge numai bine pentru cofinanțarea proiectelor care se vor derula pe OG 28, care se va cifra undeva la 800.000 de lei.
Monitorul de Mediaș: Încasările din taxe și impozite sunt la nivelul prognozat?
Georgeta Irimie: Le mulțumesc mult locuitorilor orașului Dumbrăveni și ai satelor aparținătoare, Șaroș și Ernea, pentru că încasările la taxe și impozite au fost, în ultimii ani, destul de bune, ceea ce înseamnă că cetățeanul este conștient de faptul că trebuie plătite aceste contribuții și ne ajută, inclusiv la formula de calcul pentru banii care vin de la București. Gradul de încasare a fost de aproximativ 85 la sută și pentru asta doresc să le mulțumesc tuturor contribuabililor.
Monitorul de Mediaș: Economia locală cum se simte?
Georgeta Irimie: Micii investitori deocamdată își fac treaba și văd că merge. Nu e ceva spectaculos, dar asigură câteva locuri de muncă și eu îi felicit pentru faptul că au reușit să supraviețuiască perioadei de criză. Anul trecut s-a reușit renovarea vechilor hale agricole, pe cheltuiala a doi investitori, unul de la Crăiești (jud. Mureș) și celălalt din zona Clujului. Avem și o propunere de investiție nouă, ni s-au solicitat terenuri pentru o investiție în domeniul aeronauticii, rămâne să vedem dacă putem răspunde pozitiv.

A consemnat Mihai COLIBABA




Programul manifestărilor

TRADIȚII ÎN PODIȘUL MEDIAȘULUI
conferinţă, târg, parada portului popular, spectacol folcloric
Dumbrăveni, 9-10 mai

Sâmbătă, 9 mai
  • 10.00 - 20.00, târg de produse și meșteșuguri locale din teritoriile Podișul Mediașului, Dealurile Târnavelor, Microregiunea Hârtibaciu; locație: centrul istoric
  • 10.00 - 12.00, conferinţa „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural, premisă pentru dezvoltarea turismului“; locație: Ocolul Silvic Dumbrăveni
  • 12.30 - 13.00, vizitarea Bisericii Armenești - tur ghidat
  • 13.00 - 13.30, Vizitarea Castelului Apafi - tur ghidat
  • 15.00, parada portului popular; locație: centrul istoric
  • 15.30, spectacol folcloric, cu participarea ansamblurilor locale din teritoriile Podișul Mediașului, Dealurile Târnavelor, Microregiunea Hârtibaciu; locație: centrul istoric

Duminică, 10 mai 2015
  • 10.00 - 16.00, târg de produse și meșteșuguri locale; locație: centrul istoric

Evenimentele sunt organizate de GAL Podișul Mediașului, în parteneriat cu GAL Dealurile Târnavelor și GAL Microregiunea Hârtibaciu, în cadrul proiectului „Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural“, finanțat prin Măsura 421, LEADER - PNDR 2007-2013.


Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural

GAL Podișul Mediașului, în parteneriat cu GAL Dealurile Târnavelor și GAL Microregiunea Hârtibaciu implementează, în perioada ianuarie - iulie 2015, proiectul „Cooperare pentru Promovarea Patrimoniului Cultural“, finanțat prin PNDR 2007-2013, Axa IV LEADER, Măsura 421.
Obiectivul general al proiectului are în vedere conservarea şi promovarea patrimoniului cultural din cele trei teritorii, prin atingerea câtorva obiective specifice: 
dezvoltarea competenţelor a 21 de producători, meşteşugari locali şi antreprenori care promovează, prin activitatea lor, patrimoniul cultural local;
punerea în valoare a patrimoniului cultural local din teritoriile GAL PM, GAL DT şi GAL MH, prin organizarea de evenimente culturale şi târguri de produse și meșteșuguri locale: Agnita (25-26 aprilie), Dumbrăveni (9-10 mai), Biertan (23-24 mai);
promovarea modelelor de bună practică şi facilitarea schimbului de experienţă în domeniul conservării şi valorizării patrimoniului local prin intermediul unor conferinţe tematice şi a materialelor comune de promovare şi informare.


    Trimite prin e-mail