sâmbătă, 11 aprilie 2015

Publicat la 4/11/2015 01:33:00 p.m. de Anonim

În Duminica Paştelui se va juca Ţuru la Mediaş


După slujba de Înviere din fiecare an, în cartierul Olga Bancic se organizează un joc de echipă numit țuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Țuru se practică la Mediaș de pe vremea bunicilor și a străbunicilor.


Autor: Alex PÎNTEA

Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. La Mediaș, manifestarea din acest an va fi organizată Dinu Bănceu, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaş  şi Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru”. La final, cea mai bună echipă va primi cupa destinată învingătorului. 

Joc de echipă

Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier, ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1926 sau, după alte păreri, chiar de pe la 1850. Pe strada Stejarului, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de câteva ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă, ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc, câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei, cei care au participat la joc vor gusta din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui. 

Participare numeroasă

Manifestarea s-a bucurat an de an de o participare extrem de numeroasă. La Ţuru sunt aşteptaţi și acum să vină peste o mie de persoane, în calitate de spectatori sau jucători. Duminică dimineaţa, la ora 11, alături de medieşenii veniţi din toate cartierele, vor fi prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Jocul țuru este una dintre tradiţiile frumoase ale medieşenilor din această zonă. Mă bucur foarte mult că, în fiecare an, sute de persoane se adună pentru a lua parte la țuru. Este un lucru foarte bun, care demonstrează că tradiţiile sunt păstrate. Eu ţin minte că, şi pe vremea bunicilor mei, acest joc se disputa în fiecare an şi am decis că trebuie să ducem această tradiţie mai departe”, spune Dinu Bănceu.

Oină pe Stejarului

Manifestările tradiţionale de Paşte vor debuta tot în cartierul Moşnei, pe strada Stejarului. Câteva zeci de persoane vor participa la un joc de oină, o altă tradiţie veche de peste 40 de ani.
    Trimite prin e-mail