marți, 17 martie 2015

Publicat la 3/17/2015 10:43:00 a.m. de Redacţie

Succes în chirurgia oncologică al specialiștilor Polisano


O tumoră infiltrativă rară, care afectase măduva și coloana vertebrală a unei paciente, a fost înlăturată cu succes, în cadrul unei operații care a durat opt ore, desfășurată la Spitalul European Polisano din Sibiu. Operația chirurgicală a fost una cu grad mare de risc, tumora fiind imprecis delimitată și dificil de extras.


Autor: Aurelian LUNGU

O pacientă din Sibiu, în vârstă de 60 de ani, diagnosticată cu o formă rară de cancer al coloanei vertebrale (tumoră infiltrativă care a afectat măduva și coloana), a fost operată cu succes la Spitalul European Polisano. Operația chirurgicală extrem de grea și riscantă a durat opt ore și a constat în înlăturarea tumorii și efectuarea unei vertebrectomii cu reconstrucție vertebrală, pacienta fiind monitorizată neurofiziologic pe tot parcursul intervenției. Echipa medicală care s-a ocupat de acest caz a fost coordonată de către dr. Claudiu Matei, șeful secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului European Polisano. 

Investigație complexă

Pacienta s-a prezentat cu dureri toracale, însoțite de slăbiciune în membrele inferioare, fapt pentru care inițial a fost suspectată de disecție de aortă. În urma unor investigații complexe, medicii de la Polisano au descoperit o tumoră infiltrativă la nivelul vertebrei toracale T3, care invada canalul medular și care, netratată, avea risc imediat de atac de cord și paralizie completă. La acestea se adaugă riscul metastazării cancerului la alte organe, cuprinzând întreg organismul, caz în care speranța de viață ar fi fost aproape nulă.

O nouă șansă la viață

Operația chirurgicală a fost una cu grad mare de risc, tumora fiind imprecis delimitată și dificil de extras. Primul pas al intervenției a constat într-o vertebrectomie T3 pe cale posterioară, prin care s-au înlăturat total atât tumora, cât și vertebra afectată, urmând să fie înlocuită cu o proteză cu meșă de titan și ciment prin fixare cu șuruburi transpediculare T1-T5. Pentru a evita posibile complicații la nivel cerebral și motor, pacienta a fost monitorizată neurofiziologic pe tot parcursul celor opt ore. Pentru un pacient diagnosticat cu cancer la coloana vertebrală, intervenția suferită de pacientă reprezintă un succes medical pentru domeniul oncologic. „Astfel de intervenții necesită o dotare deosebită, cunoașterea unor tehnici chirurgicale moderne, dar și monitorizare intraoperatorie neurofiziologică continuă, care se poate realiza doar în centre specializate în chirurgia complexă a coloanei vertebrale. Ne bucură că suntem unul din aceste centre, care poate oferi o nouă șansă la viață pacienților cu astfel de diagnostice complexe“, a declarat dr. Claudiu Matei. 

Evoluție pozitivă

Echipa medicală care s-a ocupat de rezolvarea acestui caz a fost condusă de dr. Claudiu Matei, șeful secției de Neurochirurgie în cadrul Spitalului European Polisano, și alcătuitd din dr. Sofia Nistor - medic specialist Neurochirurgie, dr. Iulia Dancu - medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă și dr. Dan Filip - medic primar Neurologie. 
Pacienta și-a reluat mersul și ortostațiunea (echilibrul static) încă de a doua zi după operație, iar după o săptămână a fost externată cu o stare generală și un status neurologic bune. 

Despre Spitalul European Polisano

Înființat în anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă și modernă investiție în domeniul medical din România, realizată prin prisma celor 20 de ani de experiență și activitate a grupului Polisano. Acesta face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină și reprezintă o noutate pe piața serviciilor medicale din România, atât prin dotarea de excepție, cât și prin colaborările stabilite în premieră cu universități de medicină de prestigiu din Austria, Franța, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, dar și prin acordurile încheiate cu Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și cu Spitalul Clinic Județean Sibiu.
    Trimite prin e-mail