joi, 19 martie 2015

Publicat la 3/19/2015 07:52:00 a.m. de Anonim

Reabilitare contra cronometru! Primăria Mediaş a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor

Săptămâna aceasta începe reabilitarea cetăţii Mediaşului. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului şi costul său se se ridică la circa 6 milioane de euro. Până pe 31 decembrie trebuie reabilitaţi 7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație, precum și Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Gina ȘTEF

La începutul acestei săptămâni a fost predat constructorului amplasamentul lucrărilor, ele urmând să fie demarate în câteva zile. „Luni am mai parcurs o etapă în cadrul acestui proiect de reabilitare a zidurilor și turnurilor de fortificație medievală. Este momentul în care, după semnarea contractului de lucrări, împreună cu proiectanții, cu arhitectul, cu echipa de implementare, cu dirigintele de șantier și constructorii, am avut o discuție vis-a-vis de etapa care urmează. O etapă foarte importantă, ținând cont de faptul că într-un timp relativ scurt va trebui să implementăm fizic acest proiect, pentru că până la 31 decembrie 2015 el va trebui să fie realizat“, a anunțat primarul Teodor Neamțu. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului în curs.

Lucrări complexe

Din fondurile alocate pentru această investiție urmează să se execute lucrări de consolidare structurală şi restaurare a elementelor decorative la zidurile cetăţii şi la Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor şi Turnul Rotarilor. Proiectul prevede şi instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spaţiilor de circulat, amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporți de biciclete, panouri şi stâlpi informativi, arbuști şi alte elemente de vegetație decorativă. Obiectivele prevăzute prin derularea acestui proiect vizează crearea a 20 de locuri de muncă permanente, extinderea sezonului turistic de evenimente, crearea a 45 de locuri de parcare şi primirea a peste 56.000 de turiști anual, ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu cultural conservat, ce datează din anul 1267. 

Bani europeni

Municipiul Mediaş beneficiază de finanţarea proiectului „Reabilitarea turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală Mediaş”, prin obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 29 august 2014 la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. În data de 10 martie, s-a semnat şi contractul de lucrări cu S.C. EURAS S.R.L. Satu Mare.

Întârziere mare

Lucrările de reabilitare propriu-zise ale turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală erau programate să dureze 24 luni. Contractul de finanțare europeană a fost semnat de Primăria Mediaș în iulie anul trecut, câştigătorul licitaţiei a fost desemnat în ianuarie, însă a existat şi o contestaţie care a prelungit până în această săptămână lucrurile. În aceste condiţii, rămâne de văzut în ce măsură va reuşi constructorul să finalizeze lucrările în doar nouă luni.
    Trimite prin e-mail