sâmbătă, 28 martie 2015

Publicat la 3/28/2015 09:35:00 a.m. de Redacţie

Primăvara în culori! Expoziţia „Armonie de primăvară” vă aşteaptă până la sfârşitul lunii aprilie


Culorile primăverii, aşa cum au fost ele văzute prin ochi de copil, s-au aşternut cuminţi în desene, iar desenele au luat drumul unei expoziţii. Elevii de la şcoala „Constantin Ioan Motaş” vă invită până în 25 aprilie, la Muzeul Municipal Mediaş, pentru a le vedea lucrările şi pentru a vă bucura de toate nuanţele primăverii.


Autor: Milu OLTEAN

Primăvara are menirea de a naşte noi începuturi acolo unde iarna s-a încăpăţânat să le ascundă sub nămeţi. Sub razele de soare stinghere, se nasc vise noi de verde crud şi se dezmiardă toate culorile lumii, ascunse-n petale şi trunchiuri fragede. O altă lume se naşte, la fel cum s-a născut dintotdeauna sub lumina binefăcătoare a primăverii. Anotimpul florilor e o poezie, în sine, iar culorile sale s-a strecurat subtil din păduri, din flori, din iarbă verde în desenele copiilor de la şcoala „C.I. Motaş” din Mediaş. Desenele s-au aşezat unele lângă altele şi au creat o armonie de primăvară de tot dragul! Dacă aveţi curiozitatea şi plăcerea să vedeţi ce au desenat micii artişti şi cum se vede primăvara prin ochii lor, nu ezitaţi să treceţi pe la Muzeul Municipal, acolo unde vă aşteaptă o expoziţie plină de lumină şi culoare.



Vis de primăvară

Ana Maria DANCU
Ana Maria Dancu are 13 ani şi este elevă în clasa a VII-a A, iar printre lucrările de la expoziţia colectivă se află şi o natură statică, pe care a desenat-o cu migală şi pricepere. Mărturiseşte cu nonşalanţă că anotimpul ei preferat este vara, dar că n-are cum să ignore culorile primăverii, care au inspirat-o atunci când s-a aşezat la masa de lucru. Chiar dacă nu i-a pus încă un titlu lucrării sale, este bucuroasă când vede cât de frumos i-au ieşit florile de măr aşternute în desen. „Primăvara vine cu o explozie de culori şi nu poţi să nu vezi acest lucru. Înfloresc florile, totul se schimbă la faţă. Îmi doresc ca lucrările noastre să fie admirate, dar mai mult îmi doresc ca ele să le aducă bucurie tuturor celor care vor vedea expoziţie”, spune Ana Maria. Aceasta ne-a mai spus că nu este la prima expoziţie. A mai avut participări la expoziţii colective, alături de colegi şi ne-a destăinuit unul din visele sale. „Îmi place mult să desenez, îmi place grafica, îmi place să desenez diferite personaje. Nu ştiu ce voi face când voi fi mare, dar mă gândesc că aş vrea să merg la Liceul de Arte”, ne-a mărturisit eleva.

Nuanţe diferite

Mădălina Georgiana POPA
Printre elevii care vor avea lucrări la expoziţia găzduită de Muzeul Municipal se va număra şi Mădălina Georgiana Popa, tot din clasa a VII-a A. Georgiana crede că primăvara este spectaculoasă, mai ales că natura reînvie. Chiar dacă mărturiseşte că îi place tare mult să deseneze diferite peisaje, cu diferite nuanţe, la expoziţie a optat pentru o natură statică şi narcise. De ce narcise? „Mie îmi place foarte mult biologia şi mi-aş dori să devin medic veterinar. Totodată îmi place şi să desenez. Cel mai mult îmi place să desenez peisaje, pentru că sunt foarte multe nuanţe, culori. Nu ştiu cum se vor simţi cei care ne vor vedea lucrările, dar mi-aş dori să simtă că a venit primăvara”, explică Georgiana.

Desenul, ca stare de spirit

Andreas KURTI
„Sunt pasionat de desen. Tot timpul desenez câte ceva, dar dacă mă gândesc la ce mi-aş dori să fac, poate că aş vrea să devin inginer automatist. Un inginer pasionat de desen”, se amuză Andreas Kurti, din clasa a VIII-a A, un alt tânăr a cărui lucrare va fi prezentă în expoziţie. A desenat lalele, pentru că le consideră reprezentative pentru primăvară şi pentru că este de părere că au o anume eleganţă. Dacă ar fi să aleagă un loc perfect de pictat, un peisaj, ar opta pentru pădurea din vecinătatea barajului Ighiş, care este frumoasă primăvara, dar spectaculoasă prin colorit în timpul toamnei. „Eu mi-aş dori ca lucrările să fie comentate, analizate şi chiar criticate. Prefer să fiu criticat, pentru că numai aşa poţi să îţi dai seama ce mai ai de făcut, numai aşa poţi face mai bine”, vorbește Andreas despre aşteptările sale legate de expoziţie.

Educaţie prin culoare

Expoziţia „Armonie de primăvară” este realizată sub îndrumarea şi coordonarea profesorului şi artistului plastic Sorin Pănăzan, cel care de patru ani este profesor de arte la această şcoală. Tot de atunci a împământenit un obicei: acela de a le arăta copiilor ce înseamnă arta, de a-i introduce în universul creaţiei artistice şi de a le mijloci contactul cu publicul, în calitate de mici artişti. În expoziţie vor fi prezentate mai bine de 30 de lucrări, semnate de un grup de circa 30 de elevi ai şcolii. „Mă bucur că de trei ani de zile, în fiecare an, unul dintre copiii de la şcoala noastră a ajuns la Liceul de Arte. Nu forţez pe nimeni, le arăt doar o cale de urmat şi mă bucur foarte mult pentru reuşitele celor cale aleg acest drum. Prin acest tip de evenimente, eu îmi doresc să-i ambiţionez pe copii să muncească mai mult, să fie mai buni, să lucreze în continuare. Este un exerciţiu util pentru copii, care, chiar dacă nu se vor îndrepta spre artă, vor şti ce anume înseamnă o expoziţie, cum se realizează o lucrare, ce eforturi presupune o expoziţie, iar în acest fel vor valoriza un act artistic. Este de apreciat efortul copiilor, care au doar o oră de desen pe săptămână. Noi avem un parteneriat cu Muzeul; suntem în al treilea an în care facem expoziţia şi sper să continuăm, deoarece este important să le oferim copiilor sprijin şi îndrumare şi să-i ghidăm înspre ceva”, este de părere Pănăzan.


    Trimite prin e-mail