joi, 12 martie 2015

Publicat la 3/12/2015 08:41:00 p.m. de Redacţie

Polisano: operație în premieră pentru România, cu un pacient în vârstă de doar o lună

O fetiță în vârstă de doar lună, diagnosticată cu stenoză congenitală severă, a fost operată cu succes de către echipa de specialiști Heart Team a Spitalului European Polisano, căreia li s-au alăturat prof. Petru Liuba - șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia, și prof. Slobodan Ilić - șeful secției de cardiologie intervențională congenitală a Universității din Belgrad, Serbia.

Această intervenție reprezintă o premieră medicală națională în cardiologia intervențională pediatrică, datorită vârstei foarte fragede a pacientei și este al doilea caz, la nivel național, tratat de stenoză congenitală severă. Fetița de doar lună s-a născut la maternitatea Polisano și a fost diagnosticată de neonatologi cu stenoză congenitală severă. Dacă nu se intervenea la timp, șansele ei de viață erau nule.



Un caz fericit

Această afecțiune se manifestă diferit la copii față de adulți: semnele majore de boală severă cardiacă sunt date de lipsa creșterii, inapetit și respirație accelerată. „Stenoza valvei aortice este o afecțiune de mare risc, iar orice întârziere de înlocuire a sa poate duce la moarte subită. În condițiile în care sunt peste 1.500 de copii cu astfel de malformații, iar 1 din 100 suferă de acest tip de boală deosebit de gravă, cazul fetiței este unul fericit, dat fiind faptul că este atât de mică. Pentru noi, reprezintă încă o dovadă a faptului că suntem spitalul unde se pot face astfel de intervenții deosebit de complexe, iar românii să nu mai fie nevoiți să plece în afară pentru a se trata“, a declarat dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Mult mai ieftin decât în străinătate

Intervenția  minim invazivă de valvuloplastie a durat două ore și a constat în introducerea unui cateter cu balon, numită și tehnica de dilatare cu balon. La Spitalul European Polisano, această procedură a costat 5.000 de euro, în condițiile în care în afară costurile ajung la 15.000 - 20.000 de euro.  Echipa medicală a fost formată din dr. Nicolae Florescu - șeful secției de Cardiologie intervențională la Spitalul European Polisano, dr. Petru Liuba - medic cardiolog pediatru și șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia, și dr. Slobodan Ilić - șeful secției de cardiologie intervențională congenitală a Universității din Belgrad, Serbia, și conf. dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică.

Pacienți pe mâini bune

Secția de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică din cadrul Spitalului European Polisano este dotată cu două săli de operație de ultimă generație, oferind servicii de maximă complexitate pentru tratamentul bolilor valvulare, a afecțiunilor coronariene, și asigură toată gama de intervenții ce se pot realiza în sfera cardiovasculară: protezări valvulare, bypasuri aortocoronariene, plastii valvulare, chirurgia aortei toracice, dar și intervenții chirurgicale minim invazive, precum endoprotezări de anevrism de aortă, înlocuiri valvulare etc. De asemenea, sfera terapiei endovasculare care este abordată împreună cu colegii din secția de cardiologie intervențională în cadrul Heart Team se extinde și la intervenții vasculare periferice, carotidiene sau pe întreaga aortă toracică și abdominală, abordarea pluridisciplinară fiind în beneficiul pacienților.
    Trimite prin e-mail