joi, 5 martie 2015

Publicat la 3/05/2015 09:02:00 a.m. de Redacţie

Gripa face victime în zona Mediaș. Specialiștii recomandă insistent vaccinarea


Direcţia de Sănătate Publică a confirmat primul deces cauzat de gripă în nordul județului Sibiu.


Autor: Alex PÎNTEA

O femeie în vârstă de 58 de ani, din comuna Moșna, a murit la Spitalul Municipal Mediaș, în data de 26 februarie. Rezultatele de laborator au confirmat că aceasta purta virusul gripal B. Astfel, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în judeţul Sibiu a ajuns la trei în acest sezon.

Al treilea caz

Medicii din întreg judeţul Sibiu sunt în stare de alertă, după ce, în mai puţin de două săptămâni, au fost deja înregistrare trei decese cauzate de gripă. Conform datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică a județului Sibiu, în ultima perioadă a fost înregistrată o creştere importantă a cazurilor de persoane care s-au îmbolnăvit prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi cazuri asemănătoare cu gripa. „Au fost înregistrate trei decese, toate confirmate cu gripă: un caz AH3, la un tânăr de 20 ani, din Avrig, un caz tip AH1 pandemic, la o femeie în vârstă de 61 ani, din Sibiu, şi un caz tip B, la o femeie în vârstă de 58 ani, din comuna Moşna. În ultimele două săptămâni, am înregistrat la nivelul judeţului Sibiu o creştere marcată a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi cazuri clinice asemănătoare cu gripa. De asemenea, a crescut şi numărul cazurilor cu manifestări clinice severe”, spun specialiștii Direcţiei de Sănătate Publică.

Avertisment

Medicii sunt de părere că numărul de îmbolnăviri cu infecţii respiratorii în judeţ a crescut din cauză că o parte a populaţiei a refuzat să se vaccineze sau nu merge la medic. Multe persoane preferă să se trateze singure, acasă. „Toată această situaţie a survenit într-un context general, datorat, pe de-o parte, refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina, iar pe de altă parte, faptului că o bună parte dintre cei afectaţi se tratează singuri, la domiciliu, fără recomandare medicală, şi apoi se prezintă tardiv în serviciile de urgenţă, atunci când au apărut deja complicaţii, iar starea pacientului este extrem de gravă”, au subliniat reprezentanţii Direcţiei.

Factori de risc

În două dintre cele trei cazuri de decese cauzate de gripă, pacienţii prezentau factori de risc. „Dintre cele trei cazuri, două prezentau factori de risc şi anume diabet, obezitate, HTA, sechele AVC, iar primul caz s-a complicat cu o endo- şi pericardită, toate acestea favorizând evoluţia gravă şi decesul”, au mai explicat reprezentanţii DSP Sibiu.
    Trimite prin e-mail