vineri, 6 februarie 2015

Publicat la 2/06/2015 02:10:00 p.m. de Redacţie

Spitalul „cântător“, proiect iniţiat de două medieşence


Două medieşence derulează un program de meloterapie unic în sud-estul Europei.


Mircea HODÂRNĂU,
Margareta LUPU

Edith Toth şi Wenzel-Gazdag Erzsebet au început, zilele trecute, un program de vindecare prin muzică,  în beneficiul celor mai mici dintre pacienţii internaţi în Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu. Acesta beneficiază de finanţare prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor“, finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate.

Unic în regiune

„Proiectul «Spitalul cântător“ este dedicat copiilor internaţi şi va fi coordonat de cele două ambasadoare din Mediaş“, a anunţat Denisa Nicoară, managerul spitalului. Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu este primul spital „cântător“ din Europa de Sud-Est. Durata programului implementat de MOL România este şase luni, dar conducerea spitalului doreşte ca proiectul să aibă o continuitate mai mare. 

22 de ateliere

Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu (ASPS) a obţinut o nouă finanţare pentru realizarea unui program de terapie prin muzică pentru copii. Astfel, cel puțin 88 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani vor participa la 22 de ateliere de cântare în grup. „Aceste ateliere au rolul de a stimula comunicarea pacienţilor prin mijloace muzicale, socializarea, relaxarea, detensionarea, creşterea încrederii în sine, dezvoltarea unor abilităţi prin contactul cu instrumentele muzicale, învăţarea prin muzică, dezvoltarea creativităţii şi descoperirea unor noi moduri de exprimare. Prin evaluarea fiecărui participant la grupuri, vor fi urmărite obiective terapeutice specifice precum îmbunătăţirea stării psihoafective şi fizice, dezvoltarea unor abilităţi sau diminuarea unor deficienţe, creşterea capacităţii de relaţionare, stimularea încrederii de sine“, explică Roxana Fediuc, voluntar în cadrul ASPS. Cursul demonstrativ al programului a avut loc în data de 30 ianuarie.


Proiect de 18.000 de lei

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 18.000 de lei, din care aproape 14.000 de lei sunt oferiţi prin programul derulat de MOL. Prin proiect au fost achiziţionate instrumente muzicale pentru acompaniament, care pot fi cu uşurinţă utilizate de copii, fiind destinate menţinerii ritmului şi intervenţiilor de percuţie (seturi de tobe cu diferite tonuri, din diverse culturi muzicale, tamburină, castaniete, xilofon). Instructorii sunt cei care cântă melodia prima oară, o repetă pentru a obţine participarea membrilor grupului, care prin repetare fixează linia melodică şi textul. Instructorii se folosesc de acompaniament, de chitară şi de instrumentele de percuţie, încurajează copiii să experimenteze diverse sunete, să utilizeze pe rând instrumentele, să menţină sau să marcheze ritmul.
    Trimite prin e-mail