joi, 12 februarie 2015

Publicat la 2/12/2015 01:30:00 p.m. de Redacţie

Şcoală de turism. Proiectul se derulează în Biertan şi Moşna


Un nou proiect pe fonduri nerambursabile vine în ajutorul comunelor Biertan şi Moşna, oferindu-le localnicilor şi autorităţilor locale posibilitatea de a promova mai eficient potenţialul agroturistic.


Autor: Aurelian LUNGU

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust“ din Sighişoara, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES, a anunţat vineri lansarea unor cursuri pentru dezvoltarea economiei locale în două comune din judeţul Sibiu, Biertan şi Moşna, în cadrul proiectului „Multiculturalitatea - Motor de dezvoltare durabilă a comunităţii“, astfel încât la final să existe ghizi turistici locali calificaţi şi o serie de PFA-uri în agroturism. 

Venituri suplimentare

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust“ şi ai Centrului pentru Dezvoltare Socială CEDES, cursurile de iniţiere pentru ghid turistic local vor urmări identificarea patrimoniului local şi vor oferi şansa celor din Biertan şi Moşna să deprindă competenţe pentru promovarea obiectivelor locale, astfel încât să poată obţine din această activitate măcar venituri sezoniere. La Biertan, într-o comună în care viețuiesc 2.239 de suflete - potrivit ultimului recensământ -, din care doar 112 etnici germani, rețeta de succes în turism este legată de biserica fortificată săsească din Biertan, monument UNESCO, vizitat zilnic de cel puțin 200 de persoane în sezonul estival, potrivit primarului Mircea Dragomir. „Capacitatea de cazare la pensiunile din Biertan este de 200 de locuri, plus locurile la persoane fizice din sate. La noi, la cetate, zilnic avem 5-6 autocare pline cu turiști de peste tot, care vin să vadă monumentul UNESCO“, a menţionat Dragomir.

Finanţare nerambursabilă

Cursul de calificare în domeniul agroturismului se va adresa persoanelor care au un nivel mediu de studii, dar care nu deţin o calificare sau doresc recalificarea, ce să le oferă şansa de a lucra şi pe cont propriu. La finalul cursurilor iniţiatorii cred că se va consolida antreprenoriatul local în cele două comune, prin autorizarea a patru PFA-uri în agroturism şi înfiinţarea unei Asociaţii a Ghizilor Turistici Locali. Proiectul este finanţat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România, cu suma de 73.512 euro, şi mai cuprinde un curs pentru specializarea funcţionarilor publici şi a aleşilor locali din cele două comune sibiene, precum şi a localnicilor cu studii superioare, în domeniul managementului de proiect. 

Nevoi locale, soluţii globale

„Prin organizarea cursului de manager de proiect, la care vor participa inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor locale din comunele Moşna şi Biertan, va creşte şi capacitatea autorităţilor locale de a planifica, dezvolta şi implementa proiecte şi indirect la utilizarea eficientă a finanţărilor nerambursabile ţinând cont de nevoile locale şi în concordanţă cu principiile dezvoltării durabile“, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust şi Centrului pentru Dezvoltare Socială CEDES, citat de Agerpres.
    Trimite prin e-mail