vineri, 9 ianuarie 2015

Publicat la 1/09/2015 01:00:00 p.m. de Anonim

După un 2014 plin de realizări, Copşa Mică întâmpină noul an cu optimism şi speranţă


Oraşul Copşa Mică a lăsat demult în urmă amintirea negrului de fum şi dintr-un loc care, până mai ieri, trăia apăsat de griji şi nevoi, a devenit un oraş care, an după an, îşi propune mai mult şi mai bine. Speranţa şi optimismul sunt cuvintele de ordine la Primăria Copşa Mică, acolo unde se fac planurile de luptă pentru „bătăliile“ din acest an.


Autor: Milu OLTEAN

Început de an. La Copşa Mică e un alb imaculat, aşternut peste un oraş liniştit, care priveşte viitorul cu încredere. Negrul de fum a lăsat demult loc florilor, spaţiilor verzi şi dealurilor împădurite, care azi dorm sub zăpadă, iar cu fiecare proiect realizat, cu fiecare investitor venit în oraş, în casele oamenilor a renăscut speranţa că oraşul lor este pe drumul cel bun, spre prosperitate, spre normalitate. În plus, prin amploarea evenimentelor organizate, Copşa Mică a devenit vizibilă în toată ţara şi interesantă, un loc în care se întâmplă lucruri. Cumpăna dintre ani este întotdeauna un bun prilej de trecere în revistă a celor bune realizate, dar şi pentru a „coace” planuri noi pentru anul abia început. Iar primarul din oraşul Copşa Mică, Daniel Tudor Mihalache, se declară convins că anul 2015 va fi unul bun pentru toţi copşenii, pentru că oraşul trăieşte din plin o vreme a schimbărilor în bine.


O zi regală

Anul 2014 a consemnat o serie de evenimente de seamă care au marcat viaţa oraşului, iar acestea n-au făcut decât să ridice prestigiul localităţii. Astfel, ziua de 5 mai 2014 va rămâne marcată pentru totdeauna în istoria oraşului, dezvelirea bustului Regelui Mihai fiind un moment de bucurie şi mândrie pentru locuitorii din Copşa Mică, dar şi pentru participanţii la eveniment. Momentul a fost cu atât mai intens prin faptul că micul oraş din inima ţării i-a adus faţă în faţă pe doi reprezentanţi ai Casei Regale - Regele Mihai pe piedestal şi nepotul acestuia, ASR Principele Nicolae, în calitate de participant la eveniment. Momentul prilejuit de dezvelirea bustului s-a bucurat de o participare numeroasă din partea locuitorilor şi a fost onorat cu prezenţa de numeroase oficialităţi judeţene şi de ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului. „Este o bucurie pentru mine că Regele nostru este, din nou, onorat de o localitate a ţării noastre. Ridicarea acestui bust reprezintă un act de curaj şi de reparaţie istorică, pentru care vă felicit. Lucrarea va rămâne în memoria familiei mele, ca primul moment public dedicat Majestăţii sale, din zona Sibiului”, le-a spus localnicilor nepotul suveranului.

Cel mai mare tricolor din judeţ

Un alt moment important al anului trecut este şi faptul că cel mai mare drapel naţional din judeţ se găseşte, din iunie 2014, la Copşa Mică. Unic în tot judeţul prin dimensiunile sale impresionante, respectiv 54 mp (9x6m), tricolorul a fost arborat cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, pe un catarg înalt de 20 de metri, amplasat în zona centrală a oraşului. Ziua Drapelului Naţional, 26 iunie 2014, a fost sărbătorită la Copşa Mică printr-o ceremonie publică de arborare a drapelului, momentul consemnând şi denumirea din acea zi a zonei fostei pieţe agroalimentare a oraşului, drept „Piaţa Drapelului”. Evenimentul a fost emoţionant, dar şi un prilej de mândrie pentru toţi participanţii, printre care s-au aflat primarului Daniel Tudor Mihalache, viceprimarul Cornel Comiza, reprezentaţii Consiliului Local, ai instituţiilor de învăţământ din oraş, ai grupului de dezbateri publice, ai Sfatului Bătrânilor şi cetăţeni din oraş.


Vecinătatea, o tradiţie vie

Luna septembrie a marcat o altă premieră în viaţa localităţii: lansarea cărţii „Tabla Vecinătăţilor”, o trecere în revistă a Vecinătăţilor existente în Copşa Mică. Prin acest proiect realizat la iniţiativa primarului Mihalache şi prin contribuţia financiară a Consiliului Local, povestea celor 15 Vecinătăţi din localitate, 13 româneşti şi două maghiare, a fost cuprinsă într-un volum, fiind o dovadă vie a tradiţiilor locului, a modului în care oamenii au convieţuit paşnic de-a lungul timpului, bizuindu-se unii pe ajutorul celorlalţi. Iar acest fapt este consemnat şi în preambulul cărţii: „Poate părea ciudat că modelul Vecinătăţilor încă rezistă, în ciuda vremurilor. Dar e un exerciţiu de normalitate să vezi oameni care ştiu să întindă mâna şi să-şi ofere ajutorul, oameni pentru care exerciţiul generozităţii este firesc. Vecinătatea, această mare familie, e un exemplu de normalitate şi generozitate, iar aceste modele nu au cum să dispară. Se pot transforma, dar nu au cum să dispară”.

Gală pentru excelenţa în învăţământ

Un alt eveniment major în viaţa comunităţii de anul trecut a fost şi organizarea, la începutul lunii octombrie, a primei ediţii a Galei Învăţământului Copşean, eveniment menit a-i aduce în luminile rampei pe toţi cei care ani la rând au muncit în instituţiile de învăţământ din localitate, oameni care la rândul lor au format generaţii de oameni. Intenţia organizatorilor este de a permanentiza acest eveniment, cu scopul de a acorda respectul cuvenit tuturor cadrelor didactice, care au participat sau participă încă la nobila misiune, de instruire a copiilor și tinerilor din localitate, de a transmite făclia cunoașterii generațiilor viitoare. În cadrul evenimentului au fost trecute în revistă activitatea și performanțele tuturor cadrelor didactice, care astăzi sunt pensionate, şi le-au fost înmânate diplome de excelență pentru toată activitatea.


10 ani de Sfatul Bătrânilor

„Cine n-are bătrâni să-şi cumpere, iar cine are să-i preţuiască” spune un vechi proverb, iar vorbele cu tâlc sunt respectate cu sfinţenie la Copşa Mică, acolo unde, în toamna anului trecut, Sfatul Bătrânilor a împlinit 10 ani de existenţă. Organizaţia este constituită din persoane de peste 45 de ani, în majoritate pensionari, peste 14 la număr, care au ales să-şi organizeze în comun timpul liber. Pe lângă activităţile de divertisment, şah, table sau excursii pe care le organizează pentru membri săi, Sfatul Bătrânilor este un partener constant al Primăriei oraşului într-o serie de evenimente: Ziua Eroilor, Sărbătoarea Ionilor, Târgurile de Crăciun şi de Paşti şi multe altele. Pentru a marca aşa cum se cuvine activitatea seniorilor, momentul aniversar a fost sărbătorit prin organizarea deja tradiţionalului Bal al seniorilor. În acest context, trebuie consemnată şi activitatea susţinută a preşedintelui organizaţiei, Iuliu Domşa, un adevărat cavaler al cetăţii, un om al locului dedicat tuturor activităţilor care au drept scop binele oraşului.


Sărbătoarea Ionilor

A devenit deja tradiţie ca oraşul Copşa Mică să marcheze sfârşitul sărbătorilor de iarnă prin Sărbătoarea Ionilor, organizată în fiecare an, în seara de 7 ianuarie, în parcarea Primăriei. Toţi Ionii din oraş sunt sărbătoriţi de comunitate, în mijlocul comunităţii. „Este o tradiţie a locului, o aniversare ceva mai deosebită pentru Ionii şi Ioanele din oraş, iar evenimentul încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. În vârful rugului se află un brad, ceea ce reprezintă momentul încheierii sărbătorilor. Aşa cum se obişnuieşte, cel mai vârstnic Ion din oraş aprinde focul”, a spus Mihalache. 



Daniel Tudor MIHALACHE | primar Copșa Mică: „Lăsăm în urmă 2014, un an bun, în care am continuat construcţia lucrurilor bune pentru cetăţeni şi pentru oraş. Ne aşteaptă un an 2015 cu alte provocări, cu alte lupte şi sper ca la sfârşitul lui să fim bucuroşi pentru toate rezultatele muncii noastre. Cred că 2015 va fi un an al normalităţii, după ce România a arătat că are maturitate, la alegerile de la sfârşitul lui 2014. Avem o agendă încărcată, avem proiecte numeroase, pe care sperăm să le ducem la bun sfârşit.“ 
Festivalul Luminii 

Mihalache și-a propus ca, în 2015, Copșa Mică să se alinieze altor oraşe care sărbătoresc lumina printr-un festival. „Ne dorim o manifestare de amploare, care să adune energii şi oameni la Copşa Mică. Ideală ar fi data de 21 iunie, ziua solstiţiului de vară, când e cea mai lungă zi din an, dar rămâne de văzut. Pe de altă parte, nu putem trece cu vederea că anul acesta SMURD Copşa Mică şi Serviciul de Pompieri împlinesc 10 ani de activitate, ani rodnici în care aceste servicii şi-au făcut cu prisosinţă datoria faţă de cetăţenii din comunitate”, spune edilul.
    Trimite prin e-mail