joi, 27 noiembrie 2014

Publicat la 12:02:00 de

Povestea banilor, la Biblioteca Mediaș

Proiectul „ABC-ul educației financiare @ biblioteca ta (Fundamental Financing @ Your Library)“ a demarat în această săptămână și se va derula la Mediaş timp de un an de zile.


Autor: Aurelian LUNGU

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a propus dezvoltarea unui nou serviciu de bibliotecă: educație financiară de bază pentru utilizatorii bibliotecii, indiferent de vârstă. „Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş a înțeles importanța acestui demers educațional și a decis să sprijine eforturile ANBPR prin acțiuni proprii la nivelul județului Sibiu. Într-o primă etapă, proiectul «ABC-ul educației financiare» se va implementa în grădiniţe, şcoli şi licee, urmând ca, în a doua etapă, activitățile să fie găzduite de Biblioteca Municipală «St. L. Roth». Vor fi invitate să participe la cursuri şi persoane care aparţin grupurilor vulnerabile (seniori, șomeri pe termen lung, orfanii migrației, tineri din familii cu posibilități financiare reduse etc.)“, a declarat directorul Lucian Teodor Costea.

Vor fi invitate să participe la cursuri şi persoane care aparţin grupurilor vulnerabile

Pe înțelesul tuturor

ANBPR a pus la dispoziția bibliotecilor membre metodologia noului serviciu de bibliotecă, astfel încât utilizatorii să poată avea acces la educație financiară gratuită, pe înțelesul lor, pentru a face față mai bine cheltuielilor zilnice și pentru a înțelege și utiliza, în cunoștință de cauză, produsele și serviciile bancare cele mai adecvate profilului lor social și financiar (cu accent pe banking online și e-commerce).

Proiect-pilot

ANBPR va pilota acest proiect cu 20 de biblioteci publice şi a organizat, în acest sens, un prim curs de formare de formatori (TOT) pentru 20 de bibliotecari-formatori recrutați din rețeaua ANBPR. Cursul TOT este dezvoltat şi livrat de ANBPR împreună cu experți din zona de banking și din domeniile conexe și va atinge multe teme importante.

Întâlnire de lucru

O parte dintre aceste teme sunt adresate tinerilor, altele pot fi adaptate pentru seniori, respectiv copii. „Pentru utilizatorii din Mediaş, am iniţiat o campanie de informare în domeniul educaţiei financiare. Începând cu data de 24 noiembrie 2014, vom merge la grădiniţe, la şcoli şi în licee, pentru a-i învăţa lecţia banilor şi cum să confecţioneze o puşculiţă. Pentru cei mai mari sunt pregătite câteva teme care se referă atât la comerțul electronic (e-commerce) şi la securitate atunci când dorim să facem plăţi online, cât şi la fluxul de date în comerţul electronic. Pe agenda cursului mai există un subiect important despre avantajele şi dezavantajele serviciului Internet banking , acest serviciu fiind prietenul cel mai bun al omului modern, al omului grăbit“, a explicat Antonela Sofia Barbu, preşedinte ANBPR, filiala Sibiu. Marți dimineață, la biblioteca medieșeană a avut loc o întâlnire a bibliotecarilor din zona de nord a judeţului Sibiu, care au participat la o sesiune de instruire în cadrul proiectului de educație financiară.
    Trimite prin e-mail