joi, 6 noiembrie 2014

Publicat la 11/06/2014 12:00:00 p.m. de Anonim

Mediaşul a votat Iohannis! Candidatul ACL a avut de două ori mai multe voturi decât ceilalţi 13 competitori la un loc

Primul tur al prezidențialelor a consemnat orientarea majoritară de dreapta a electoratului din județul Sibiu. Klaus Iohannis şi-a surclasat zdrobitor contracandidaţii în municipiul de pe Târnava Mare, dar şi în întreg judeţul. La Mediaş, candidatul Alianței Creștin Liberale (ACL) a obţinut 16.304 voturi, în timp social-democratul Victor Ponta a avut 4.613 voturi.


Autor: Alex PÎNTEA

La nivelul judeţului Sibiu, Klaus Johannis a obţinut 69,87% dintre sufragii, iar Victor Ponta a avut 19,35%. La nivel naţional, însă, candidatul PSD s-a clasat pe primul loc, cu 40,33% din voturi, în timp ce candidatul ACL a obţinut 30,44%. Turul doi de scrutin, în care românii vor trebui să aleagă între cei doi, va avea loc în data de 16 noiembrie.

Distanță mare

Medieşeni au mers pe mâna candidatului Alianţei Creştin Liberale la alegerile de duminică. Klaus Iohannis a strâns în cele 42 secţii de votare din municipiul de pe Târnava Mare şi satul aparţinător Ighişul Nou un număr dublu de voturi în raport cu ceilalţi 13 candidaţi la un loc. Aceştia au avut, împreună, 8.101 voturi. Pe poziţia a doua la Mediaş s-a clasat Victor Ponta, cu doar 4.613 voturi, iar pe locul al treilea a fost candidatul maghiar Kelemen Hunor, cu 732 voturi. Locul al patrulea la Mediaş a fost ocupat de Călin Popescu Tăriceanu (PLR), cu 650 voturi, iar pe poziţia a cincea s-a clasat Elena Udrea (PMP), care a primit 466 voturi. În total, în municipiul de pe Târnava Mare au fost un număr de 24.405 voturi valabile exprimate.

Optimism pentru turul doi

Rezultatul foarte bun obținut de Iohannis era previzibil, susține copreşedintele Alianţei Creştin Liberale Mediaş, Teodor Neamţu. Acesta este de părere că foarte multă lume care nu a votat primul tur va veni la urne pe 16 noiembrie, iar situaţia s-ar putea schimba decisiv în favoarea lui Klaus Iohannis. „Dacă facem referire la planul naţional, este un rezultat la care ne aşteptam, conform tuturor sondajelor de opinie. Datorită lor, foarte multă lume nu a fost la vot, considerând că nu are rost să meargă în primul tur, însă probabil că vor veni în turul doi. Cu siguranţă ei sunt de dreapta şi vor influenţa decisiv rezultatul. Suntem optimişti şi ne aşteptăm ca, în 16 noiembrie, Klaus Iohannis să fie preşedintele României. Avem la dispoziţie două săptămâni, în care vom face la fel campanie, la fel ca şi în prima lună. Pe plan local, nu ne facem griji în ceea ce priveşte rezultatele alegerilor prezidenţiale, în sensul că va câştiga detaşat candidatul nostru“, susține Neamţu.

Rezultat mobilizator

Pentru George Petrescu, cel de-al doilea copreşedinte al Alianţei Creştin Liberale Mediaş, rezultatul obţinut la Mediaş şi în judeţul Sibiu este unul mobilizator. Acesta a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au venit la urne şi a apreciat că judeţul Sibiu a dat semnalul schimbării la nivel naţional. „Semnalul dat de medieşeni şi sibieni a fost unul foarte bun şi hotărât în favoarea lui Klaus Iohannis. Echipa Alianţei Creştin Liberale şi-a dorit acest lucru, iar rezultatul pe care îl avem ne mulţumeşte, ne mobilizează şi vrem ca în turul doi să scoatem un scor mai bun. Candidatul nostru are şanse reale de a ajunge preşedinte, în urma analizelor făcute de noi şi de colegii din Sibiu“, a comentat Petrescu.

Vor un scor mai bun

Frustrări în tabăra social-democrată, acolo unde se vehiculează acuze de turism electoral și chiar fraudă. În linie cu declarațiile de la Sibiu, preşedintele PSD Mediaş, Viorel Arcaş, crede că medieşenii „au fost înşelaţi cu mitul omului harnic“ și „nu au înţeles“ că, votând candidatul ACL, „votează tot regimul Băsescu“. Oricum, senatorul social-democrat că speră la un rezultat mai bun pentru Ponta în cel de-al doilea tur de scrutin. „A trecut o bătălie. Scorul pe ţară este cel aşteptat, mă refer la candidatul nostru, Victor Ponta. Mergem înainte, aşteptăm turul al doilea, încercăm să lămurim oamenii în continuare. Primul tur a fost aşa cum arătau şi sondajele, cred că aşa va fi şi turul al doilea. Mă aşteptam ca nu o aşa proporţie mare de români din Mediaş să fie amăgiţi şi duşi cu vorba, practic înşelaţi cu «mitul» omului harnic. Am încercat să explic în campanie că votând Iohannis se votează tot regimul Băsescu şi se vede cine stă în spatele lui“, a arătat Arcaş.

Fruntași la vot

Judeţul Sibiu a fost pe locul doi la nivel naţional ca şi prezenţă la urne. Astfel, cei mai mulţi votanţi au fost în Ilfov, cu 65,39%, iar la Sibiu prezenţa la urne a fost de 58,52%. Aici, după cum era de aşteptat, marele câştigător a fost Klaus Iohannis, care a obţinut 69,84% din voturi, în timp ce Victor Ponta a avut doar 19,37%. „Acest rezultat ne confirmă faptul că sibienii au votat  în majoritate covârșitoare pentru cel mai bun candidat la prezidențiale, care are un program onest și curat pentru o Românie normală, a lucrurilor bine făcute. Sibienii au ales un alt mod de a se face politică, în sensul dezvoltării țării și prin amplasarea ei pe locul pe care-l merită în Europa și în lume. Sunt convins că și în turul al doilea, atât sibienii cât şi toţi românii îl vor alege pe Klaus Iohannis preşedintele României. Le mulţumesc tuturor cetăţenilor din județul Sibiu care au acordat votul candidatului Alianței Creștin-Liberale, Klaus Iohannis și pentru mobilizarea extraordinară care ne-a situat pe locul doi din ţară”, a declarat deputatul liberal Mircea Cazan.
    Trimite prin e-mail