sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Publicat la 11/01/2014 04:27:00 p.m. de Redacţie

Investiții mari în infrastructură la Șeica Mare

În comuna Șeica Mare se lucrează, în această perioadă, la două proiecte mari de infrastructură pe care primarul Nicolae Șușa le are în vedere de mai multă vreme.


Autor: Aurelian LUNGU

Nicolae ȘUȘA
Astfel, pe 20 octombrie a început asfaltarea a două străzi. Potrivit reprezentanților Primăriei Șeica Mare, este vorba despre străzile Cărări și Valea Mare, iar modernizarea acestora este posibilă cu fonduri din bugetul local. „De săptămâna trecută au demarat lucrările pe cele două străzi. Firma care a câștigat licitația de execuție este din Alba. Mă bucur că am reușit să demarăm această investiție, la care țin foarte mult, și sunt sigur că va rezulta o lucrare de calitate“, spune primarul Nicolae Șușa. O altă veste bună este că, la rectificarea bugetară votată de Consiliul Județean Sibiu în ședința extraordinară desfășurată la jumătatea acestei luni, pentru comuna Șeica Mare a fost aprobată suma de 14.000 de lei, de la bugetul județului, destinată programelor de dezvoltare locală și derulării proiectelor de infrastructură.

Parc nou, cu bani de la Guvern

Tot în aceste zile, Șușa urmărește o altă investiție de amploare. La Șeica Mare se derulează, cu fonduri guvernamentale, o investiție finanțată de Administraţia Fondului pentru Mediu, prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Proiectul a fost blocat mult timp, din cauze independente de administrația locală, însă antreprenorul a primit un ultimatum și, de săptămâna trecută, a reluat lucrările. Localnicii din Șeica Mare vor beneficia de un nou parc, în vecinătatea podului spre Calvaser, pe locația unde a funcționat, în trecut, o piață.

Administrație mai eficientă

Prin intermediul proiectului „E-UAT. Sistem informatic integrat, suport pentru dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice în judeţul Sibiu“, Primăria Șeica Mare va beneficia de Registru Agricol Electronic şi un sistem de management electronic al impozitelor şi taxelor. Obiectivul general al proiectului este creşterea performanţei actului administrativ prin eficientizarea activităţilor interne, a calităţii serviciilor publice on-line aduse cetăţeanului cu ajutorul unui sistem informatic integrat implementat la nivelul instituţiilor publice partenere din judeţul Sibiu. Sistemul va gestiona Registrul Agricol în format electronic şi va realiza un management intern performant.

Pe fonduri europene

Registrul Agricol Electronic asigură managementul electronic pentru toate terenurile agricole sau neagricole, identificarea suprafeţelor aflate în folosinţă declarate de fermieri, identificarea suprafeţelor utilizate în alte scopuri cum ar fi investiţii finanţate prin fonduri europene şi naţionale și integrarea cu hărţile cadastrale puse la dispoziţie de către ANCPI. „Este un proiect foarte important la nivelul judeţului Sibiu, un proiect din fonduri europene, care va fi implementat, pentru început, în 15 primării. Proiectul îşi propune informatizarea Consiliului Judeţean şi a primăriilor partenere şi creşterea performanţei actului administrativ“, a precizat Ioan Banciu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu. Pe lângă componenta de Registru Agricol Electronic, Primăria Șeica Mare va avea un sistem informatic de management intern cu următoarele componente: taxe şi impozite,  stabilirea creanţelor bugetare, legătura cu sisteme informatice cu funcţii complementare, încasarea creanţelor bugetare inclusiv funcţia de încasare pe teren, financiar contabilitate, buget, resurse umane şi evaluarea eficienţei proiectelor desfăşurate.

Până la jumătatea anului viitor

Începând perioada ianuarie-iunie 2015, potrivit reprezentanților firmei Siveco România, care asigură implementarea tehnică, se va asigura realizarea, instalarea şi testarea sistemului informatic de Registru Agricol Electronic şi a sistemului informatic integrat pentru managementul intern. Valoarea eligibilă a proiectului este de 6.726.706 lei inclusiv TVA, din care finanţarea nerambursabilă este de 6.590.211,88 lei.
    Trimite prin e-mail