miercuri, 29 octombrie 2014

Publicat la 10/29/2014 04:23:00 p.m. de Redacţie

Transgaz a marcat un secol de activitate în prezenţa premierului şi a mai multor miniştri


Transgaz a aniversat, săptămâna trecută, 100 de ani de transport gaze naturale în România. Cu acest prilej, a fost organizat la sediul societăţii un eveniment festiv, la care au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, dar şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.


Autor: Alex PÎNTEA

Societatea Transgaz a găzduit evenimentul intitulat „Transportul Gazelor Naturale în România – Un secol de existență“. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la construirea conductei Sărmăşel-Turda, prima conductă de transport al gazelor naturale din România, şi 40 de ani de la punerea în funcţiune a primei conducte dedicate tranzitului de gaze naturale pe teritoriul țării noastre. „Aş vrea să subliniez că, în afară de faptul că avem un secol de activitate, acesta a fost presărat cu o serie de premiere europene. Mă refer la prima conductă europeană de transport gaze naturale inaugurată în 1914, prima staţie de reglare-măsurare, primul compresor de gaze şi exemplele pot continua. Generaţie după generaţie, am construit de la cei 55 de kilometri în 1914, cu profesionalism, dăruire, mândrie, 13.000 de kilometri de conducte, peste 1.000 de staţii de reglare-măsurare şi peste 500 de kilometri de conducte de mare capacitate de tranzit“, a menționat Petru Văduva, directorul general al societăţii Transgaz.


A treia ţară din Europa

Prezent la evenimentul dedicat aniversării a 100 ani de transport gaze naturale în România, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a acordat o diplomă de excelenţă societăţii Transgaz. Acesta consideră că viitorul „arată foarte bine“ pentru sectorul de gaze din România, referindu-se la faptul că a fost dublată suma care poate fi accesată de societate din fondurile structurale. „Suntem a treia țară din punct de vedere al independenței energetice din Uniunea Europeană, însă trebuie să ne orientăm mai mult către viitor, iar pentru Transgaz, pentru sectorul de gaze din România arată foarte bine. Am găsit sprijinul necesar și am reușit să dublăm suma care poate fi accesată de către Transgaz din fondurile structurale în următorul exercițiu bugetar, deși cum este cunoscut, din nefericire, suma totală alocată României nu este una impresionată, doar 20 de miliarde, care trebuie împărțită între foarte multe priorități“, a arătat Nicolescu.

Independenţă energetică în 2019

Până în anul 2019, România va fi independentă energetic, susține premierul Victor Ponta. El a afirmat, la Mediaş, că, dacă va fi începută exploatarea gazelor din Marea Neagră, în următorii cinci ani trebuie să fie suficient gaz pentru România și Republica Moldova. „În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă și se începe exploatarea lor, până în 2019 trebuie să avem suficient gaz și pentru România și pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci, energie electrică, gaz suficient pentru România și pentru Moldova!“, a subliniat Ponta.

Gazul rămâne la Mediaș

Premierul a abordat la Mediaş subiectul mutării celor două societăţi şi a spus că este vorba de discuţii 100% politice, care trebuie terminate. Victor Ponta a mai declarat că cele două societăţi „stau foarte bine“ la Mediaş şi nu le va lua nimeni de aici. „Romgaz și Transgaz funcționează în acest moment, au avut listări de succes la bursă, acționează ca două companii moderne care investesc, au profit, rămân clar în Mediaș. Chestia asta politică, cu «îi luăm din Mediaș și îi ducem nu știu unde» putea crea o stare de instabilitate. Când vorbesc ca șef al Guvernului, am nevoie ca Romgaz și Transgaz să pună umărul la ceea ce este Strategia Națională de Asigurare a Independenței Energetice și de sprijin în special pentru Republica Moldova, dar și de interconectare cu toți ceilalți vecini ai noștri și de realizare a acestei independențe energetice fără de care României îi va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu și lung“, a mai spus primul ministru.
    Trimite prin e-mail