joi, 30 octombrie 2014

Publicat la 10/30/2014 08:00:00 a.m. de Redacţie

Taxele locale, sub semnul întrebării

Primarul Neamțu se aşteaptă la majorarea impozitelor în 2015, pentru a compensa scăderea CAS-ului.


Autor: Alex PÎNTEA

Hotărârea Guvernului României care reglementează nivelul impozitelor şi taxelor locale nu a apărut până în prezent şi, cel mai probabil, nici nu va fi publicată decât după alegeri. În aceste condiţii, reprezentaţii administraţiei publice locale nu pot vorbi cu certitudine despre ceea ce se va întâmpla anul viitor. „Taxele și impozitele se stabilesc prin Hotărâre de Guvern. Deocamdată, aceasta nu a fost dată, lucru explicabil, pentru că suntem în campanie și e un punct foarte sensibil. Normal că Guvernul amână această hotărâre până după alegerile prezidențiale“, consideră primarul Teodor Neamţu.

Se aşteaptă la creşteri

Edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare se aşteaptă, totuși, la majorarea impusă a dărilor, în condiţiile în care ideea a fost avansată pentru a se recupera banii pierduţi din scăderea CAS-ului. „În momentul în care s-a luat în discuţie de unde vor fi recuperaţi banii pierduţi prin scăderea CAS-ului, a fost avansată ideea măririi taxelor locale, la vremea respectivă, de către ministrul de Finanţe şi de către primul ministru. În momentul de faţă, nu aş putea să estimez dacă se va întâmpla sau nu acest lucru, dar probabil că se va întâmpla, spre nemulţumirea cetăţenilor“, conchide Neamţu.

Impact negativ

Anul acesta, medieşenii au plătit impozite mai mari pe clădiri. Majorarea a fost obligatorie, conform unei hotărâri a Guvernului României adoptate în 2012 şi care trebuia pusă în aplicare. Urmarea s-a văzut la sfârşitul lunii trecute, data limită de plată a impozitelor. Astfel, numărul persoanelor care şi-au achitat datoriile către bugetul local al Mediaşului a înregistrat o scădere importantă faţă de anul 2013. Bugetul local al municipiului a încasat în primele nouă luni ale anului 2014 cu 4,4 milioane de lei mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut din impozite şi taxe locale. În total, 14.300 medieşeni şi-au achitat integral taxele în termenul legal, respectiv data de 30 septembrie, cu 3.300 mai puţini faţă de anul 2013. 
    Trimite prin e-mail