miercuri, 22 octombrie 2014

Publicat la 10/22/2014 06:11:00 p.m. de Anonim

Sistemul SCADA, recepţionat

Reţelele de apă şi staţiile de tratare şi epurare din Mediaș sunt monitorizate în timp real cu sistemul SCADA.


Autor: Alex PÎNTEA

Societatea Apa Târnavei Mari monitorizează permanent tot ceea ce se întâmplă în zona pe care o deserveşte. Acest lucru este posibil prin intermediul sistemului informatic SCADA, unul de înaltă tehnicitate şi care permite operatorului de apă şi apă uzată să vadă toate problemele care apar pe reţele sau la staţiile de tratare şi epurare pe care le gestionează.

Centru de comandă

Sistemul SCADA implementat de operatorul de apă şi apă uzată a fost recepţionat zilele trecute. Valoarea sistemului SCADA folosit de societatea Apa Târnavei Mari este de 2,8 milioane de lei. „A avut loc procesul de recepţie al unuia dintre ultimele contracte care se desfăşoară pe proiectul finanţat de Comisia Europeană pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi apă uzată din Mediaş, Dumbrăveni şi Agnita. Este vorba de un contract important în ceea ce priveşte operaţionalitatea şi modul de exploatarea al tuturor sistemelor din zonă. Sistemul SCADA este unul informatic, automatizat, care preia anumite informaţii utile şi necesare în operarea şi exploatarea sistemelor, le transmite într-un centru de comandă de dispecerat. Aici pot fi urmăriţi toţi parametri de care suntem interesaţi în exploatarea sistemelor“, a explicat Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari.

Două componente

Toate informaţiile care vizează activitatea staţiilor de tratare şi epurare, presiunea apei în reţele, debitul, nivelul rezervoarelor, sunt urmărite în timp real la centrul de comandă al societăţii Apa Târnavei Mari. Sistemul este structurat pe mai multe componente. „Este vorba de sistemul SCADA, care preia şi transmite informaţiile automatizate din staţiile de tratare şi epurare din Mediaş, Dumbrăveni şi Agnita. O altă componentă este cea privind operaţionalitatea sistemelor, a reţelelor de apă şi apă uzată, astfel ca prin acest sistem să putem urmări parametri de presiune şi debit în funcţionalitatea reţelor, modalitatea de funcţionare a staţiilor de pompare, nivelele în rezervoarele pentru apă potabilă, nivelul de clor. Concluzia este că  acest sistem este unul de înaltă tehnicitate care ne va fi un sprijin real în monitorizarea şi exploatarea sistemelor pe care le-am creat“, a menționat Bucşe.
    Trimite prin e-mail