vineri, 10 octombrie 2014

Publicat la 10/10/2014 03:04:00 p.m. de Redacţie

Sărbătoarea toamnei şi a recoltei | FOTO

Ziua Recoltei a ajuns la ediția cu numărul XI. Medieşenii au participat în număr mare la evenimentul din Piaţa Corneliu Coposu, iar organizatorii și-au propus ca ediția următoare să fie și mai reușită.


Autor: Alex PÎNTEA

Voia bună s-a instalat în Piața Primăriei, unde mii de medieșeni au întâmpinat anotimpul rodniciei. Venirea toamnei a fost marcată şi în acest an în municipiul de pe Târnava Mare, la sfârșitul săptămânii trecute, prin organizarea Zilei Recoltei. Evenimentul dedicat atât producătorilor, cât şi medieşenilor a ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie consecutivă şi a cuprins, pe lângă expoziţia cu vânzare, diferite concursuri tematice, dar şi un program artistic cu muzică populară.

Recoltă deosebită

Standuri frumos împodobite, produse de calitate, folclor autentic. Au fost câteva dintre reperele ediţiei din acest an a Zilei Recoltei. Evenimentul a fost organizat de către societatea comercială Piaţa Prim-Com şi Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaș, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism. „Este normal ca Ziua Recoltei să se desfăşoare în fiecare an. E un prilej de a sărbători ceea ce ne dă Dumnezeu. Am sărbătorit împreună cu medieşenii Ziua Recoltei, eveniment ajuns la cea de-a XI-a ediţie. Manifestarea a fost una de succes şi îmi doresc ca la anul să fie una şi mai frumoasă, să evoluăm de la an la an”, a mărturisit primarul Teodor Neamţu. Printre invitații care au ținut să petreacă alături de medieșeni s-au numărat și liderii județeni ai Alianței Creștin Liberale - Raluca Turcan, Diana Pavelescu, Nicolae Neagu și Mircea Cazan – precum și Georgeta Irimie, primarul orașului Dumbrăveni.

Concursuri tradiţionale

Ziua Recoltei a avut în programul său şi în acest an concursul „Cămara tradiţională”. Totodată, a fost premiat cel mai frumos stand realizat de unităţile de învăţământ şi au avut loc demonstraţii de sculpturi în fructe şi legume. „«Cămara tradiţională» a fost un concurs în cadrul căruia a fost premiată cea mai bună gospodină care participă cu minim cinci tipuri de produse -  de exemplu, gem, compot, zacuscă, murături, bulion. De asemenea, a fost premiat cel mai frumos stand, amenajat de  fiecare unitate de învăţământ cu diferite produse tradiţionale de toamnă, şi a fost premiat cel mai frumos costum la «Parada costumelor de toamnă»”, detaliază Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Program artistic

Ca şi la ediţiile anterioare, participanţii la Ziua Recoltei au avut parte şi în acest an de un bogat program artistic. Acesta a început imediat după oficierea unei slujbe religioase şi a cuprins recitaluri de muzică populară românească, dar şi maghiară. Pe scena special amenajată au urcat Narcisa Luncan Şimon, Alina Pinca, Antonia Maria Muntean şi Gicu Muntean, Ansamblul „Rapsodia Târnavelor” alături de soliştii Bogdan Prihoi, Ioan Răzăilă, Ariton Tarnu şi Radu Dumitru, precum şi ansamblul „Florile Târnavelor” al Clubului Copiilor Mediaş, Ansamblul de Dansuri Maghiare „Gyöngyvirag”, Ansamblul „Cununa Blăjelului”, Ansamblul de Dansuri Maghiare „Kekiringo” şi grupul de dansuri germane al Grădiniţei „Bucuria Copiilor”.



Câștigătorii concursurilor

Cămara tradițională
1. Ansamblul Gyöngyvirág
2. Hălmaciu Mariana
3. Liceul Automecanica
4.Toantea Maria

Cel mai frumos stand
1. Școala gimnazială nr. 5
2. Grădinița Bucuria Copiilor
3. Borcoman Ioan

Cel mai interesant bostan
1. Colegiul Tehnic Mediensis
2. Școala Ighișu Nou
3. Grădinița Raza de Soare

Sculptură în fructe și legume
1. Mureșan Emil
2. Cătană Claudiu

    Trimite prin e-mail