miercuri, 29 octombrie 2014

Publicat la 10/29/2014 03:58:00 p.m. de Redacţie

PSD promite construcția variantei de ocolire a Mediașului. Din nou


În plină campanie electorală, guvernanţii au reluat subiectul șoselei de centură a Mediaşului.


Autor: Alex PÎNTEA

În şase luni încep lucrările la centura ocolitoare a Mediaşului. Promisiunea îi aparţine ministrului Transporturilor şi a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute, la Mediaş. Ioan Rus a fost prezent, alături de premierul Victor Ponta, la evenimentul dedicat aniversării a 100 ani de transport gaze naturale în România, desfăşurat la sediul societăţii Transgaz. 


Publicată pe SEAP

Rus susține că deja a fost lansată, în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice, licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al variantei de ocolire a municipiului Mediaş. „Centura de ocolire a municipiului Mediaș din 2004 se tot face, până în 2014. Astăzi, când vorbim, ea este pe SEAP. Se reface studiul de fezabilitate, iar apoi se intră în zona de proiectare. Termenul pe care eu îl văd rezonabil este de șase luni pentru începerea lucrărilor. Va costa între 20 și 22 de milioane de euro, pe analiza veche“, a declarat șeful Transporturilor.

În aceeaşi zi

Coincidenţă sau nu, în momentul în care Ministrul Transporturilor vorbea la Mediaş despre proiectul centurii ocolitare, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale publicau în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice, anunțul de participare pentru atribuirea contractului de „Revizuire/actualizare Studiu de Fezabilitate pentru «Varianta de ocolire Mediaș»“. Valoarea estimată a contractului este de 1,6 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de depunere a ofertelor este data de 10 decembrie 2014. Potrivit anunțului, refacerea studiului trebuie finalizată în termen de șase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, dată care depinde de eventualele contestații și disponibilitatea financiară a contractantului.

Alt ministru, altă variantă

Ministrul Ioan Rus nu a oferit amănunte despre sursele de finanţare ale centurii ocolitoare a Mediaşului. Cu cinci luni înainte, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, venea la Mediaş şi dădea asigurări că în anul 2016 se va putea circula pe centura ocolitoare. „Va trebui refăcut studiul de fezabilitate anul acesta şi vom băga la finanţare centura începând cu anul 2015. În principiu, avem ca sursă de finanţare bugetul de stat, de rezervă pentru finanţare de la Banca Europeană pentru Investiţii“, afirma Şova. Studiul de fezabilitate nu s-a refăcut şi nici nu va fi gata anul acesta, în condiţiile în care abia la jumătatea lunii decembrie se va stabili cine se va ocupa de acest proiect, iar durata procedurii este de şase luni.
    Trimite prin e-mail