joi, 9 octombrie 2014

Publicat la 10/09/2014 11:30:00 a.m. de Redacţie

Educaţie cinematografică pentru tinerii medieșeni

Proiectul Cinema-Edu ajunge pentru prima oară la Mediaș.


Autor: Alex PÎNTEA

Liceenii din municipiul de pe Târnava Mare au şansa să ia parte la un proiect deosebit. În perioada 4-6 noiembrie, aceştia sunt invitaţi la Cinematograful Mediensis pentru a lua parte la parte la evenimentele Cinema-Edu. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, acesta fiind primul an în care proiectul ajunge și la Mediaș.


Filme de artă

În cele trei zile, liceeni vor fi invitaţi să urmărească trei filme de artă, pe marginea cărora vor avea oportunitatea să dezbată subiectele împreună cu invitați speciali. Cinema-Edu îi invită să vadă cum e viața în cea mai mare groapă de gunoi din lume, în documentarul „Wasteland”, în regia lui Lucy Walker, ce se petrece într-un tărâm imaginar apocaliptic în „Beasts of the Southern Wild”, în regia lui Benh Zeitlin, și cum trece peste problemele de comunicare un adolescent italian în „Io e Te”, semnat de cunoscutul regizor Bernardo Bertolucci.

Proiect necesar

Cinema-Edu dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial. Astfel, la Cinematograful Mediensis vor avea loc discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. „Într-o perioada determinată de accesul aproape nelimitat la tehnologie, un proiect de educație cinematografică este esențial în dezvoltarea apetitului vizual al liceenilor. Aceștia se află la vârsta la care vor să descopere cât mai mult, la vârsta la care gusturile se formează. Prin urmare, acum este momentul cel mai potrivit pentru a face cunoștință cu filmele de artă, care, de cele mai multe ori, din lipsa puterii de promovare, nu ajung la ei. În plus, proiectul Cinema-Edu își propune redescoperirea cinematografului ca spațiu social, loc de întâlnire și declanșator de discuții între tineri“, motivează Rodica Dominteanu, scenarist și speaker Cinema-Edu.

Sprijin de la Romgaz

Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu din anul 2010, acesta fiind primul an în care proiectul ajunge la Mediaș. De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucureşti și din țară, iar în lunile octombrie și noiembrie, cu sprijinul societăţii Romgaz, va continua proiectul în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Iernut și Roman. Elevii și profesorii vor putea accesa și ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a putea dezvolta și continua discuțiile și în afara sălii de cinema.
    Trimite prin e-mail