luni, 1 septembrie 2014

Publicat la 9/01/2014 11:22:00 a.m. de Anonim

Simpozioane tematice la MECEFF "7+1"

Două simpozioane tematice de neratat pentru pasionații de film politic și nu numai vor avea loc la Mediaș, săptămâna aceasta, în cadrul Mediaş Central European Film Festival. Discuțiile vor fi moderate de Horia Barna și îi vor avea ca invitați pe Emil Hurezeanu, Adrian Mac Liman și Cristian Tudor Popescu.

Ambele simpozioane, care sunt legate de tema de anul acesta a festivalului, „25 de ani de la căderea comunismului în Europa”, se vor desfășura în sala specială a Centrului de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, de pe str. Nicolae Iorga nr. 2.
Miercuri, 3 septembrie, de la ora 11.30, Emil Hurezeanu și Adrian Mac Liman participă la dezbaterea „Tranziția de la dictatură la democrație. România și Spania, o evoluție  în oglindă”. Evenimentul își propune o scurtă incursiune contrastivă în evoluția situației din cele două țări din punct de vedere politic, economic, social și cultural, semnalând asemănările de sistem totalitar și diferențele specifice. Firește, un comentariu aparte va fi făcut și pe marginea producțiilor cinematografice spaniole de gen, atât cele propagandistice, cât și cele anti-sistem sau evocări ulterioare ale perioadei franchiste, prezentate în cadrul festivalului de la Mediaș.

vineri, 5 septembrie, începând cu 11.30, subiectul „Filmul de propagandă vs. filmul de artă în regimul comunist” va fi dezbătut împreună cu jurnalistul și criticul Cristian Tudor Popescu. Dialogul pleacă de la elementele semnificative din cartea lui Popescu „România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)", Editura Polirom, 2011, și se extinde asupra filmului de propagandă și a celui de artă (anti-sistem) din cinematografia Central și Est Europeană, inclusiv pe baza peliculelor prezentate în cadrul ediției  din acest an a MECEFF „7+1”. 
MECEFF “7+1” este organizat de Ecran Cinema Management, Prim;ria municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.
    Trimite prin e-mail