vineri, 5 septembrie 2014

Publicat la 9/05/2014 12:25:00 p.m. de Redacţie

Sezonul migrației. OUG 55/2014 poate schimba configurația politică locală

Ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali le poate aduce surprize neplăcute social-democraților, avertizează primarul Teodor Neamțu. Totuși, Klaus Iohannis a făcut un apel către toți colegii săi din administrație „să nu se lase ademeniți“.


Autor: Mihai COLIBABA

Copreședintele ACL Mediaș, Teodor Neamțu, nu se declară îngrijorat de ordonanța care le permite aleșilor locali să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, promovată de social-democrați. „Mi-e teamă să nu aibă surprize, să nu migreze de la PSD spre dreapta. În prezent, este o ascensiune majoră a dreptei, se vede şi în sondaje. Nu ştiu dacă nu cumva s-au grăbit cu ordonanţa. Să nu aibă ei probleme“, a afirmat Neamțu, în exclusivitate pentru Monitorul de Mediaș.

Cindrea: „Ordonanța este o necesitate“

Liderul organizației județene PSD Sibiu, Ioan Cindrea, afirmă că la Mediaș este „o situație specială“, unde, pentru înlocuirea a doi consilieri locali, PSD are nevoie de acordul liberalilor. „Ordonanța este o necesitate, fiindcă diversele alianțe nu mai funcționează și e greu să desemnezi înlocuitori de pe lista de supleanți. De multe ori, s-a ajuns la blocaje și lucrurile mergeau într-o direcție greșită. Blocajul duce la nemulțumiri, la tensiuni. Ordonanța va reglementa corect situația“, consideră Cindrea. Altminteri, senatorul Viorel Arcaș, președintele organizației municipale PSD Mediaș, amenință că și-ar putea retrage consilierii. „Nu se pune în niciun fel problema blocării activităţii în Consiliul Local Mediaş. Am văzut declaraţia lui Ioan Cindrea, a fost şi afirmaţia senatorului Viorel Arcaş cum că se gândesc să îşi retragă cei patru consilieri. Consiliul Local poate funcţiona la fel de bine şi cu 16 consilieri ca şi cu 21, dacă există cvorum“, a replicat Neamțu, contactat de reporterii Monitorului.

Avertismentul lui Iohannis

Alianța Creștin-Liberală va ataca ordonanța la Curtea Constituțională, a anunțat liderul liberal Klaus Iohannis. „Îi avertizez public pe toți colegii mei din administrația publică locală să nu se lase ademeniți și să nu opteze în concordanță cu această ordonanță. Vom ataca toate aceste acte, ordonanța și fiecare opțiune a unui ales local în parte. Această ordonanță va fi anulată de Curtea Constituțională și se vor trezi în ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor. Este greșit să facă acest pas. Fac acest apel în special în calitate de primar“, a subliniat Iohannis, într-o conferință de presă.

45 de zile

OUG 55/2014, care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent. Aceste prevederi apar în forma OUG publicată marți în Monitorul Oficial şi nu erau prevăzute în proiectul iniţial.
    Trimite prin e-mail