duminică, 7 septembrie 2014

Publicat la 9/07/2014 05:31:00 p.m. de Redacţie

Chiriașii ANL bat la ușa Parlamentului

La inițiativa unui medieșean, asociaţia chiriaşilor din ANL-uri vrea să modifice legea pentru vânzarea acestor locuințe.


Autor: Alex PÎNTEA

Preţuri în funcţie de oraş şi de zonă, respectiv o rată lunară de 450 de lei. Acestea sunt principalele modificări pe care Asociația Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din România (ASLBTR) le solicită prin intermediul unui proiect pe care îl va depune la începutul noii sesiuni parlamentare şi prin care se doreşte modificare ordonanţei care reglementează vânzarea acestui tip de locuinţe.

Preţ după zonă

Chiriaşii din blocurile ANL vor ca legea prin care îşi pot cumpăra locuinţele să ţină cont de o serie de aspecte practice. Astfel, o primă modificare solicitată se referă la stabilirea prețului în funcţie de oraş şi de zonă. „Noi am făcut o serie de modificări. Am introdus preţul pe metru pătrat diferit în anumite oraşe, dar şi în funcţie de zonă. Cineva care stă în centru nu poate să plătească la fel cu cineva care stă la periferia oraşului“, consideră Dan Nistor, preşedintele ASLBTR. 

Rate mici 

De asemenea, asociația insistă cu propunerea vânzării în rate lunare de 450 de lei. „Propunerea noastră este cea mai apropiată de realităţile din ANL. Cine are bani poate să dea mai mulţi, dar să ştiţi că în locuinţele ANL nu prea sunt oameni cu bani. Acestea au fost făcute şi au stat în primă fază cazuri sociale, practic, iar apoi s-a modificat legislaţia şi s-a introdus şi termenul de vânzare al acestora“, adaugă Nistor. Proiectul de modificare a legii va fi depus în luna septembrie, însoţit de un tabel cu aproximativ 20.000 de semnături ale chiriaşilor.

Vândute în rate

În luna iulie, Guvernul României a aprobat o ordonanţă care le permite chiriaşilor să îşi cumpere locuinţele ANL fie cu plata în rate, fie printr-un credit bancar garantat de stat. Actul normativ prevede că aceştia trebuie să achite un avans de 15%, iar rata lunară era cifrată undeva în jurul valorii de 900 de lei. Agenţia Naţională pentru Locuinţe a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuinţe în cadrul programului finanţat prin credit ipotecar şi peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor sub 35 de ani.
    Trimite prin e-mail