joi, 18 septembrie 2014

Publicat la 9/18/2014 12:28:00 p.m. de Redacţie

Aleşii Mediașului, la tribunal pentru Gospodăria Comunală: "Și mâine aș vota la fel!"

Primarul, viceprimarul şi mai mulţi foşti şi actuali consilieri au fost trimişi în judecată, după ce Legislativul local a achiziționat pachetul minoritar de acţiuni la societatea Gospodăria Comunală. Consilierul local Florin Neag este de părere că nu a comis nicio ilegalitate și, mai mult, ar vota și mâine o astfel de hotărâre. „Sensul unei unități administrativ-teritoriale este a satisface nevoile cetățenilor, nu neapărat a urmări eficiența economică. E clar că se impune stringent îmbunătățirea infrastructurii orașului. Redresarea societății care prestează un serviciu public, respectiv se ocupă de drumurile orașului, era prima și cea mai logică măsură“, arată democrat-liberalul.


Autor: Alex PÎNTEA

Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat rechizitoriul în dosarul achiziţionării de către Consiliul Local Mediaş a pachetului minoritar de acţiuni la societatea Gospodăria Comunală. Astfel, procurorii au stabilit că au fost plătiţi circa 700.000 lei pentru achiziţionarea a 19,22% dintre acţiuni. Ulterior, o parte din bani au ajuns în conturile a doi foşti consilieri locali social-democrați, Teodor Plopeanu şi Ilie Laţa, respectiv ale lui Ioan Şerban, fost director al societăţii. 

23 de inculpaţi

Florin NEAG
La începutul acestei săptămâni, DNA a anunțat că primarul Teodor Neamțu, viceprimarul George Petrescu şi o serie de foşti şi actuali consilieri locali, de la toate partidele, au fost trimişi în judecată. În total, este vorba despre 23 de persoane. Toți sunt acuzați de două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave. Pe listă apar şi actuali consilieri Ioan Vasile Ciulea, Eugen Grozav, Helmuth Iulius Knall, Ioan Lăzăroiu, Anca Maria Manta, Eugen Moraru, Florin Neag, Constantin Gheorghe Nicorici, Ioan Popa, Ilarie Sas, Floarea Taropa și Cosmin Lucian Toma, precum şi foştii consilieri Bela Atila Balazs, Vasile Ciolpan, Pavel Nagy și Eleonora Pătrui. „Având în vedere situația drumurilor din oraș, am considerat că un operator de drumuri eficient îi este absolut necesar administrației publice locale. Am luat în considerare și situația societăților deținute sută la sută de către Consiliul Local (Meditur, Eco-Sal, Piața Prim-Com), care sunt adevărate modele în ceea ce privește activitatea și rentabilitatea, există și alte exemple, atât pe orizontală, cât și pe verticală, la nivelul județului și al altor orașe, încât am apreciat că sprijinirea Gospodăriei Comunale este în interesul cetățenilor orașului“, a comentat consilierul PDL Florin Neag.

Interes public

Procesul a ajuns pe rolul Tribunalului Sibiu. Neag este de părere că nu a comis nicio ilegalitate și, mai mult, ar vota și mâine o astfel de hotărâre. „Nu am considerat și nu consider sub nicio formă că alocarea de fonduri pentru majorarea capitalului social și mărirea numărului de acțiuni ar fi o pierdere pentru bugetul local. Sensul unei unități administrativ-teritoriale este a satisface nevoile cetățenilor, nu neapărat eficiența economică. Se impune stringent îmbunătățirea infrastructurii orașului. Dacă apreciem o investiție publică strict din punct de vedere economic, poate că administrația locală n-ar trebui să dezvolte niciodată proiecte de genul asfaltării unei străzi situate la marginea orașului. Dar redresarea societății care prestează un serviciu public, se ocupă de drumurile orașului, era prima și cea mai logică măsură“, arată democrat-liberalul.

Sechestru pe bunuri

Pe bunurile celor 23 de inculpați a fost instituit sechestru. „În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 3.696.034 lei, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul Direcţiei de Operațiuni Speciale“, se mai arată în comunicatul DNA.
    Trimite prin e-mail