luni, 16 iunie 2014

Publicat la 6/16/2014 12:10:00 p.m. de Redacţie

Teodor Neamțu: „Am găsit în PNL un partener de încredere“

Refacerea majorităților în consiliile locale și județene se numără printre prioritățile principale ale alianței PNL-PDL. În perspectiva fuziunii și a campaniei electorale pentru prezidențiale, Monitorul de Mediaș a discutat cu liderul PDL Mediaș despre viziunea reunificării dreptei și scopurile acestei mutări îndrăznețe pe tabla de șah a politicii românești.


În calitatea dvs. de prim-vicepreședinte al organizației județene PDL Sibiu și președinte al PDL Mediaș, ce părere aveți despre reînființarea alianței PDL-PNL?
Votul cetățenilor din 25 mai a arătat clar că România are nevoie de o dreaptă unită și puternică. Este timpul să lăsăm orgoliile de parte și să salvăm țara de sub guvernarea PSD. Guvernarea PSD a adus 36 de noi taxe și impozite, 75.000 de noi șomeri, investiții injumătățite, au promis bunăstare și au adus sărăcie. Consider că prin realizarea acestui proiect de unificare a dreptei dăm dovadă de responsabilitate și respect față de cetățeni. România are nevoie de politicieni care vor o țară în care locurile de muncă să fie prioritare, nu o țară de asistați sociali.

Ce efecte are în teritoriu această decizie?
Deciziile care vor fi luate la nivel național le vom implementa și în teritoriu. Acest lucru înseamnă, desigur, formarea de noi majorități, atât în Consiliul Local, cât și în Consiliul Județean. La nivel municipiului Mediaș, alianța cu Partidul Național Liberal funcționează încă de la investirea Consiliului Local. Mă bucur de o colaborare constructivă cu viceprimarul municipiului, care este președintele PNL Mediaș.

Discutați mai des cu liberalii sibieni și cu cei medieșeni? Ați trasat o serie de proiecte comune, de direcții de acțiune?
Politica este strâns legată de constituirea de alianțe pentru a promova proiectele de interes local, regional sau național. Astfel că discuții în vederea constituirii de majorități necesare pentru a adopta hotărâri în beneficiul cetățenilor există. Coridorul IV Pan European, autostrada Sibiu- Pitești, centura ocolitoare a Mediașului, investițiile în educație, cultură și sănătate constituie obiective primordiale atât pentru PDL, cât și pentru PNL.

În condițiile în care, la nivelul municipiului Mediaș, PDL avea oricum o colaborare funcțională cu liberalii, se vor schimba raporturile de forțe în Consiliul Local? Dar dacă PSD se coalizează cu PP-DD? Veți avea probleme de susținere sau, dimpotrivă, alianța oficială cu liberalii consolidează majoritatea? 
În Consiliul Local, colaborăm foarte bine cu consilierii PNL. Am înțeles încă din 2012 că pentru  a continua proiectele începute și pentru a demara investiții noi este nevoie de colaborare și am găsit în PNL un partener de încredere. Nu știu ce vor face cei de la PSD. Alianța PSD-PPDD nu are decât un singur scop: protejarea intereselor baronilor locali. Pentru putere sunt în stare să se alieze cu oricine. Ar trebui să conteze interesele românilor, nu al baronilor locali care nu vor mai avea acum majoritate în Consiliile Județene. 31 de Consilii Județene ar urma să fie conduse de PDL/PNL dacă această alianță a mincinoșilor nu se va constitui.

Există semnale în organizația PDL Mediaș că unii membri nu își doresc alianța cu PNL? Dar în organizația județeană?
Proiectul de unitate a dreptei va aduce stabilitatea democratică a României. Justiția independentă, respectarea legii, apărarea statului de drept și lupta anticorupție sunt valori care stau la baza acestei noi construcții politice. Dacă vrem o contrapondere la PSD, atunci acest proiect pe care noi îl propunem românilor este soluția corectă. Am spus că este timpul să lăsăm orgoliile deoparte pentru că România are nevoie de politicieni responsabili, care să readucă românilor încrederea. Astfel, alianța cu PNL este o alianță pentru România în care toți credem.

Raluca TURCAN | președinte PDL Sibiu: „În acest moment, democrat-liberalii şi liberalii lucrează în comun, atât în grupurile parlamentare, în organismele naționale de conducere, cât și în teritoriu pentru a stabili acțiuni politice comune, inclusiv majorități în consiliile locale și județene. Noua formaţiune politică va veni cu un proiect de ţară pe termen mediu şi lung, cu un pachet de valori care să poată aduce România mai aproape de Europa.“

Liderii naționali, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, vorbesc tot mai mult, în aceste zile, despre o viitoare fuziune și despre impunerea unui candidat comun al dreptei la alegerile prezidențiale. Credeți că este oportună fuziunea? Când ar trebui să se producă ea pentru a atrage cele mai bune rezultate?
Partidul Democrat Liberal continuă discuțiile cu PNL pentru a susține un candidat unic la prezidențiale. Vrem să propunem un proiect care să aibă susținerea unui număr cât mai mare de români, un proiect pentru România. Această colaborare trebuie să se realizeze cât mai repede, până la începutul campaniei pentru prezidențiale.

Cine credeți că ar putea fi candidatul dreptei cu cele mai mari șanse să ajungă la Cotroceni? Dvs. l-ați vota pe Klaus Iohannis?
Românii vor hotărî care este candidatul dreptei la prezidențiale. Vom sonda opinia publică, iar cel care se va bucura de cea mai multă încredere și notorietate va fi candidatul pe care îl vom susține în lupta prezidențială. Atât Cătălin Predoiu, cât și Klaus Iohannis sunt doi politicieni puternici, care au dovedit de-a lungul timpului că au calitățile necesare pentru a conduce destinele României. Voi vota cu toată încrederea candidatul dreptei.

D-na Turcan a declarat că se impune refacerea majorității cât mai repede în Consiliul Județean. Au mai existat, între timp, discuții în acest sens cu liberalii și cu Forumul German? Aveți în vedere sau considerați necesară și înlocuirea vicepreședintelui Ioan Banciu?
În Consiliul Județean, PNL, PDL și FDGR vor avea o majoritate confortabilă. Vom purta cu siguranță discuții cu privire la vicepreședintele Consiliului Județean.

A consemnat Mihai COLIBABA

PDL și PNL, majoritate detașată

PDL deține cea mai importantă forță de vot în Consiliul Local Mediaș - 7 mandate - după ruperea USL. Social-democrații au cinci consilieri, alți trei sunt liberali, câte doi din partea UDMR și PP-DD, un consilier reprezintă Partidul Ecologist, iar unul este independent.
    Trimite prin e-mail