luni, 9 iunie 2014

Publicat la 6/09/2014 11:46:00 a.m. de Anonim

Saşii, înapoi acasă! | PROGRAMUL celei de-a V-a întâlniri a sașilor medieșeni

Timp de câteva zile, sașii medieșeni care au emigrat vor fi din nou alături de cei care le-au fost cândva vecini, colegi sau prieteni. Vor fi întâlniri emoţionante, concerte, expoziţii, vizite, totul în spiritul tradiţiei şi al prieteniei.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: HG Mediasch

Întâlnirea Saşilor Medieşeni de Pretutindeni a ajuns la cea de-a cincea ediţie în municipiul de pe Târnava Mare şi se va desfăşura în perioada 13-16 iunie. Sute de saşi plecaţi din Mediaş în diferite colţuri ale lumii vor reveni acasă. Aceştia vor participa la o manifestare tradiţională în burgul medieșean. Organizatorii au pregătit un program variat, care se va întinde de-a lungul a patru zile. 

Deschidere oficială

Ediția de anul acesta a întâlnirii saşilor medieşeni va debuta în dimineaţa de 13 iunie, la ora 10, la Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta“. Saşii care vor ajunge la Mediaş vor fi invitaţi la deschiderea oficială a manifestării. În jurul amiezii va fi programată o întâlnire cu primarul Mediaşului şi consilierii locali. Tot în prima zi a evenimentului va avea loc concursul „Cunoaşteţi Mediaşului?”, iar la Centrul Cultural „Casa Schuller“ este programată o seară culturală săsească, care va cuprinde cântece, cor şi lirică săsească.

Adunare festivă

Programul celei de-a doua zile a manifestării va debuta cu o adunare festivă la Sala Traube. Aici, participanţii vor putea asista la un concert cu muzică de fanfară, susţinut de formaţia „Armonia“ din Târnăveni. În jurul amiezii va avea loc o masă festivă în curtea parohială, iar ulterior se va declara Ziua Porţilor Deschise la Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta“. În aceeaşi zi, la „Casa Schuller“ va fi organizată o expoziţie cu lucrări ale unor artişti plastici medieşeni, iar la Sala Traube se va va juca o piesă de teatru.  

Ceremonial religios

Ziua de duminică va fi dedicată, în bună măsură, celor dispăruţi. Astfel, de la ora 10, saşii vor participa la Biserica Evanghelică la o slujbă religioasă, iar la ora 12 se va desfăşura în Cimitirul Evanghelic o slujbă comemorativă şi depuneri de coroane. Ziua se va termina, totuşi, în ton de bună dispoziţie, în zona de agrement Greweln, acolo unde toți invitaţii sunt aşteptaţi la un picnic cu grătar și bere, dar și cu mititei românești.

Excursii şi vizite

Ultima zi a manifestărilor este rezervată excursiilor la Bazna, Cârţa şi Albota. Oaspeţii vor vizita, de asemenea, Muzeul Municipal Mediaș şi Casa Gazelor Naturale, iar seara va fi programat la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta un concert de orgă, moment care va marca încheierea ediţiei 2014 a Întâlnirii Saşilor Medieşeni de Pretutindeni. „Ca și în anii trecuți, cu ocazia întâlnirii sunt așteptați să se întoarcă în orașul natal sașii răspândiți în toată lumea. Timp de patru zile, sașii și invitații lor vor lua parte la concerte de fanfară, cor și orgă, slujba de duminică, spectacol de teatru și expoziții, își vor vizita orașul și împrejurimile, vor depăna amintiri alături de prietenii și vecinii de odinioară. Se vrea o întâlnire de suflet,  încărcată de bucuria și emoțiile revederii, la care sunt așteptați oaspeți în număr cât mai mare“, anunță organizatorii.

Programul manifestărilor

Vineri, 13 iunie

9.00: distribuire de programe, insigne
10.00: Biserica Evanghelică - deschiderea manifestărilor
12.00: Primăria Mediaş - întâlnire cu primarul şi consilierii
14.00-16.00 - concurs: cunoşti Mediaşul?
15.00-17.00 - Café-Castel în incinta curţii parohiale
17.00: Casa Schuller - „Seară săsească”, cor, cântece şi lirică săsească 
19.00: curtea parohială - întâlnire cu participanţii, premierea câştigătorilor

Sâmbătă, 14 iunie

9.30:  Sala Traube - adunare festivă. În continuare, în faţa sălii Traube, muzică de fanfară, formaţia „Armonia” din Târnăveni
13.00: masă festivă în curtea parohială
15.00-18.00: Ziua Porţilor Deschise - Biserica Evanghelică, castel, şcoli, muzee
16.00: Casa Schuller - expoziție: artişti plastici medieşeni
17.00: Casa Schuller, sala festivă - teatru
19.00: Grădina Traube - reuniune, dans, antren

Duminică, 15 iunie

10.00: Biserica Evanghelică - slujbă religioasă 
12:00: cimitirul evanghelic: slujbă religioasă, depunere de coroane
16.00: Greweln - picnic cu mici, grătar, bere

Luni, 16 iunie

8.30: drumeţie Mediaş-Bazna (întâlnire în curtea bisericii evanghelice) 
9.00: excursie la Cârţa, Albota (întâlnire în curtea bisericii evanghelice)
11.00: Muzeul Municipal - expoziție William Folberth
12.30-14.00: vizitarea Casei Gazelor Naturale
19.00: Biserica Evanghelică - concert de orgă, închiderea manifestărilor



    Trimite prin e-mail