vineri, 6 iunie 2014

Sărbătoarea orașului a trecut neobservată

747 de ani de la prima mențiune documentară a Mediașului s-au împlinit marți, 3 iunie. Momentul nu a fost marcat de autoritățile locale și nici de instituțiile de cultură din oraș.

Urme ale unor așezări datând încă din antichitate au fost găsite pe actualul teritoriu al municipiului Mediaș în cartierul Gura Câmpului, dar și în zonele Rora Mică, Baia de Nisip, Hientz sau Ighișul Nou. În 1359, Mediașul este numit pentru prima dată oraș (civitas). Aproape 50 de ani mai târziu, în 1402, regele maghiar Sigismund eliberează scaunul Mediaș de sub jurisdicția comitelui secuilor. În perioada următoare, sunt consemnate construcția bisericii „Sf. Margareta“ și a fortificațiilor, apariția primelor bresle și a primului spital, pentru ca, la 1552, Mediașul să devină sediul judelui regal al scaunelor Mediaș și Șeica. În 1599, dieta întrunită la Mediaș l-a ales ca principe al Transilvaniei pe cardinalul Andrei Bathory. (A. L.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea pentru conţinutul mesajului vă aparţine. Comentariile care conţin expresii vulgare, injurioase, incită la ură, violenţă sau nerespectarea legii nu vor fi acceptate.