miercuri, 25 iunie 2014

Publicat la 6/25/2014 08:15:00 a.m. de Anonim

Proiect de viitor! 392 de femei vor fi calificate în meseria de îngrijitor bătrâni la domiciliu

O firmă din Mediaș a câștigat fonduri europene pentru proiectul „Formarea profesională - ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru“, în contextul unei crize a personalului calificat în meseria de îngrijitor la domiciliu, care să le asigure persoanelor vârstnice sprijin şi afecţiune.


Autor: Aurelian LUNGU

Proiectul „Formarea profesională – ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru“ va fi lansat oficial la Mediaș în această după-amiază. Proiectul finanțat din Fondul Social European este implementat de Metropolitan Security SRL, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Femeii din România şi cu Next Step Advertising SRL. El se adresează femeilor care locuiesc în judeţele Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Alba sau Mureş și care au minim opt clase absolvite. 

Calificare recunoscută

Astfel, 392 de femei vor beneficia de cursuri gratuite cu durata de 360 de ore, iar la sfârșit vor primi o diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Proiectul „Formarea profesională – ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru“ are o valoare de aproape 2,17 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane este de 2,05 milioane.


Populația scade și îmbătrânește

La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute. Reversul medaliei? Europa îmbătrâneşte. România îmbătrâneşte. În anul 2060, 33,1% din populaţia UE va avea peste 65 de ani, iar numărul persoanelor de peste 80 de ani va ajunge să se tripleze. În 2011, unul din şapte români avea peste 65 de ani; în 2030, raportul va fi de unul la cinci, iar în 2060, de unul la trei. Statisticile arată că, în 2011, 15,4% din populaţia Regiunii Centru avea peste 65 de ani; în anul 2050, procentul va fi de 31,1%. În ultimii 20 de ani, populația regiunii s-a redus cu 12,6%, iar până în 2050, se prognozează o scădere cu încă 25%. Rata îmbătrânirii a fost de 407 în anul 1990, 940 în 2011 şi va fi de 1358 în 2025 şi de 3161 în anul 2050.

Cine (ne) îngrijește bătrânii?

Creşterea speranţei de viaţă este o realizare majoră, dar, în acelaşi timp, reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE. Aceasta naşte şi o mare cerere pentru anumite servicii - cum sunt serviciile de asistenţă a vârstnicilor - care presupun, printre altele, şi locuri de muncă pentru îngrijitori de bătrâni la domiciliu. „Înaintarea în vârstă constituie o problemă individuală, dar şi socială ce trebuie pregătită, anticipată, sprijinită, material şi uman. Tocmai de aceea, este necesară crearea unei forţe de muncă profesioniste în domeniul serviciilor de sprijin acordate vârstnicilor, în măsură să răspundă nevoilor speciale pe care aceste persoane le au. Pe de altă parte, lărgirea acestui segment de activităţi reprezintă o oportunitate pentru femei de a se instrui şi a-şi găsi un nou drum în viaţă. Asistenţa vârstnicului va fi o meserie tot mai căutată. Potrivit estimărilor, ea va fi catalogată drept ocupaţie şi va fi remunerată chiar şi atunci când se derulează în propria familie, care are vârstnici“, explică Ramona Marian, managerul proiectului.
    Trimite prin e-mail