joi, 19 iunie 2014

Publicat la 6/19/2014 04:52:00 p.m. de Anonim

Producția internă și depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea de gaze, spune directorul general adjunct al Romgaz

Directorul general adjunct al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, a declarat astăzi că, pe fondul crizei din Ucraina, producția internă a României și depozitele de înmagazinare, din punct de vedere statistic, pot să acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarnă.

'Trebuie să aveți în vedere că am trecut deja peste două crize, în 2006, când s-au oprit parțial livrările, și alta în 2009, când s-au oprit total. Trebuie să aveți în vedere dinamica cererii din Româna și aceasta a scăzut în ultimii ani, în condițiile în care producția celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveți în vedere că, dacă în 2005, capacitatea de extracție din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influențe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste șase luni de zile. Practic, producția internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarnă', a spus Rotar, într-o conferință de presă susținută la Mediaș.
Potrivit Agerpres, Acesta a arătat că producția zilnică de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, că se extrag din depozite, în medie, 20-25 de milioane metri cubi și că potențialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi. 'Acoperă cererea medie dintr-o zi normală de iarnă. În condițiile în care se înregistrează temperaturi extrem de scăzute este nevoie de luarea unor măsuri speciale. În acest caz, suntem într-o situație neobișnuită de criză și trebuie luate soluții care să compenseze această situație. Soluții aplicate de toată lumea: soluții de intreruptibilitate, soluții de consum pentru anumiți consumatori industriali mari. Sunt puține elemente - dacă discutăm de medii statistice zilnice - care să ne îndreptățească să ne temem. Trebuie să ne pregătim pentru situații extreme. Pe lângă aceste operațiuni este vorba și despre intensificarea operațiunilor petroliere de către toți operatorii din România pentru descoperirea de noi resurse', a mai afirmat Dumitru Rotar.
Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a precizat, în același cadru, că, peste noapte, compania nu poate suplimenta capacitatea depozitelor. 'Putem să spunem că putem menține producția. Asta și facem și am fi făcut și dacă nu era situația respectivă. Va trebui să acordăm o atenție mult mai mare ca această producție să se mențină și să rămână în funcțiune. Măsuri speciale Romgaz nu va lua, pentru că este o activitate cu flux continuu. Ne desfășurăm activitatea în condiții normale. Condițiile normale sunt îndeplinite. Într-o situație de criză - asta însemnând că nu mai avem import sau se diminuează - numai la asta putem să facem referire cu privire la Ucraina. Menținerea capacităților în funcțiune - de producție și depozitare - acestea sunt măsurile pe care le luăm la un moment dat și pe care le pute lua. Alte surse este foarte dificil să spun acum că vom putea accesa', a afirmat Metea.
    Trimite prin e-mail